Saates oli külas CGI Eesti küberturvalisuse konsultant Catlyn Kirna, kes koolitab lapsi ja noori internetis turvaliselt toimetamises. Kui teadlikud on noored ise nutimaailmas peituvatest ohtudest? „Ma ütleksin, et kõige suurem probleem ei ole teismelised, vaid vanemad ja õpetajad, kes ei adu tihti milles probleemid on. Väga tihti kuuleb noorte käest, et neil ei olegi kellelegi rääkida seda, sest nad ei saa nagunii aru, mis toimub,“ ütles Catlyn Kirna ja lisas, et tema töö väga oluline osa on ka täiskasvanute ehk õpetajate ja laste koolitamisel.

Ta rõhutab, et esimese asi noortega kohtumisel on mitte nende õpetamine, vaid nende ärakuulamine. „Esimese asjana küsingi, et rääkige mulle, mis te internetis näete. Mis on imelikud või ebameeldivad asjad, mida te internetis näete? Väga palju soovitusi on kahjuks suunatud noorte pihta ehk neid ülevalt alla õpetades. Mina uurin, mis mured neil on ja üritame koos lahenduse leida.“

Kirna ütleb, et noorte puhul on oluline rääkida nii vanuselistest eripäradest ja sellest, kuidas tulla toime olukorras, kus ootused on neile hästi kõrged, kuid samas varitseb palju ohte.

Maris Järva ja Catlyn Kirna

Jaga
Kommentaarid