2. Kui su laps kedagi kiusab, siis ärgata temas empaatiat ja seleta, mis tagajärjed kiusamisel on.

Nartsissistid teevad tihtipeale mingeid asju puhtalt seetõttu, et nad tunnevad, et neil on selleks õigus. Sinu roll vanemana on lapsele seletada, et õelus ja manipuleerimine ei aita tal sõprussuhteid hoida ning tema teod teevad teistele haiget.

3.Ära nõua lapsele erikohtlemist ja luba tal ka läbi kukkuda

Kui su laps saab koolis halva hinde ja sa arvad, et ta oleks pidanud saama parema, siis ära jookse seda õpetajaga klaarima. Kui sa nõuad oma lapsele erikohtlemist, tekib temas uskumus, et see peaks kehtima igas olukorras ja ta võib sellega ära harjuda. Selle asemel õpeta lapsele, kuidas tulla toime pettumuse ja frustratsiooniga.

4. Õpeta lapsele juba varakult siiraste inimsuhete olulisust

Nartsissistidel on raske luua sügavaid sõprussuhteid. Suuresti seetõttu, et nad peavad teiste tundeid enda omadest vähem tähtsaks. Ent selliste suhete olemasolu ja nende tähtsuse rõhutamine juba varasest east, aitab enesekesksete omaduste teket ennetada. Sõprussuhete olemasolu aitab vältida ka madala enesehinnangu teket ning paneb last mõtlema ka teiste heaolule.

5. Õpi lapsele ei ütlema
Lapsed vajavad piire ja sina oled ainus, kes saab neid seada. See tähendab, et laps ei pea alati oma tahtmist saama.

6. Toeta last, aga ära kiida teda ilma asjata
Lapse kiitmine igas olukorras ja ka siis, kui ta tegelikult midagi teinud pole, tekitab temas valed seosed ja probleemid adekvaatse enesehinnanguga. Võib tekkida oht, et laps hakkab ennast teistest paremaks pidama ega omanda enesekriitikat.

Allikas: yourtango.com


Jaga
Kommentaarid