Mis need pokud üldse on?

Pokud on õige väikesed ja tagasihoidlikud tegelased, keda vilunud silm kõikjal looduses mägrata oskab. Laiemalt tuntuks said nad aga pärast seda, kui armastatud lastekirjanik ja kunstnik Edgar Valter nende elust ja tegemistest kirjutama hakkas.

Muinasjutulised pokud võivad esilagu küll tunduda kui kõige tavalisemad mättad kõrge rohu sees, kuid tegelikult on nende elud täis seiklusi ja kõiksugu lõbusaid juhtumisi. Igaüks, kes pokude loodulähedase eluviisiga lähemalt tutvust tahab teha, peaks seadma sammud Pokumaa poole, sest just see on koht, kus neid kõige tihedamini kohata võib.

Musikaalne suvi Pokumaal

Sel aastal tasub Pokumaa külastust juba varakult plaanima hakata, sest kui külastad Pokumaad õigel ajal, saad seiklusterohke päeva lõpetada mõne mõnusa kontserdiga. Näiteks saab suvel Pokumaale kuulama tulla Marko Matvere juubelituuri kontserti, kus teevad kaasa ka Jassi Zahharov ja Valter Soosalu, või nautida Jaan Tätte mahedaid palasid. Ka Lauri Saatpalu ja Peeter Rebane astuvad suvel Pokumaal üles.

Tutvu Pokumaa sündmuste kalendriga lähemalt siin.

Poku metsanotsuga

Pokumaal saad loodusega sõbraks

Pokude eluviis ja maailm on tihedalt seotud looduse ja keskkonnaga. Loodus on osa neist ja nemad osa loodusest ning selles osas on meil kõigil neilt kindlasti palju õppida. Ja nemad on väga lahked meid õpetama.

Sel suvel saab Pokumaale kuulama tulla Jaan Tätte, Marko Matvere ja Lauri Saatpalu kontserte.

Pokumaal on kolm tähelepanuväärset tegevuspaika, kus pokude eluga lähemalt tutvust saab teha: Pokukoda, Padasoomäe koos vanade taluhoonetega ning Hauka talukoht. Avastamist on Pokumaal nii suurtele kui ka väikestele ja tegemist jätkub terveks päevaks.

Pokukojas on näiteks võimalik lähemalt tutvuda Edgar Valteri loominguga – näha „Pokuraamatu“ originaalillustratsioone, kunstniku õlimaalide mõningast kogu, tema loodud lasteraamatute tegelasi nukkudena ja mitmeid näitusi. Igaühel on võimalus ise pokuks kehastuda. Ka koda ise on omamoodi vaatamisväärsus, sest sellist paika juba naljalt mujalt ei leia.

Padasoomäel asuva Puuko eluaseme lähistel saab suveperioodil aga tutvust teha taluloomadega. Sealtsamast saavad alguse ka matkamängurada ja kaks taimede õpperada, mis aitavad meid loodusega ühele lainele viia. Matkamängurada on inspireeritud Edgar Valteri raamatust „Kuidas õppida vaatama?“ ja selle raja läbimine on tõeliselt silmi avav kogemus. Sa võid ju arvata, et sinu silmanägemine on terav, aga kas oled kindel, et oskad ka loodust tõeliselt vaadata, mitte lihtsalt näha? Laanetarga matkarada on radadest kõige pikem ja loodud säästlikust metsandusest hoolijatele. Rajal jagab Puuko selgitusi, kui Pokumaa äpp alla laadida.

Mainimata ei saa jätta ka mõnusat suitsusauna, mis eelneval kokkuleppel korralikult kuumaks köetakse. Mõnusa leili saamiseks köetakse sauna kuni kaheksa tundi. Kui saun kuum, peletatakse sealt välja üleliigne suits ja kutsutakse sisse saunalised. Õiged saunalised saavad leilivõtmise vahepeal ennast tiigis jahutada või paljajalu õuel joosta.

Haukal on võimalus veidi hinge tõmmata ja külakiigel kiikuda, püstkojas mõtteid mõlgutada või toreda seltskonnaga piknikut pidada. Kaunite vaadete ja lindude vaatlemiseks võivad julgemad ronida ka linnuvaatlustorni tippu, kust saab Pokumaast mõnusa ülevaate.

Kinnita keha Puuko toidutares

On ju teada, et looduses mütates läheb kõht jube kiiresti tühjaks. Õnneks ei pea Pokumaal sellepärast muretsema, sest kehakinnitust pakub Puuko toidutare. Toidutare on suurepärane koht, kus pärast sündmusterohket päeva muljeid vahetada ja kõht head-paremat täis süüa.

Toidutare võtab hea meelega vastu nii väiksemaid kui ka suuremaid seltskondi. Selleks aga, et kõik kõhu korralikult täis saaksid, peaksid suuremad grupid oma tulekust varakult märku andma.

Vaata toidutare menüüd ja tee ettetellimusi siit.

Pokumaa ootab kõiki huvilisi külla!

Suvel saab pokudele külla minna iga päev kell 11–18.

Mais, septembris, oktoobris nädalavahetustel kell 12–16.

Vaata lähemalt kodulehelt: www.pokumaa.ee.

Jaga
Kommentaarid