Ehkki toitumisspetsialistid soovitavad kuulata keha signaale, ei kehti see nõuanne janu ja vee kohta. Kui me tunneme janu, on veepuudus juba alanud. „Inimese keha ei kaota vedelikku ainult liikudes, füüsiliselt treenides või kuumas keskkonnas. Me kaotame vedelikke ka näiteks lihtsalt hingates ja higistades. On tehtud palju uuringuid, mis on näidanud, et ühe protsendi vee kaotamine organismist on piisav, et kehas hakkaksid tekkima mitmesugused häired: mõned inimesed tunnevad väsimust, teised kaotavad keskendumisvõime, osal võib tekkida peavalu või veidrad tundmused. Seetõttu mõjutab organismi juba väike veepuudus, rääkimata suuremast veekaotusest,“ selgitab Pranckuvienė.

Kuidas aga valida kõige sobivam vesi? Kuidas erineb looduslik mineraalvesi kraaniveest? „Veeohutuse seisukohalt on kraanivett ohutu juua. Selle ohutus on tagatud kindlate hügieenistandarditega. Tähtis on aga teada, mida keha sellest veest saab,“ ütleb Pranckuvienė. Seda vett kaevandatakse kaevust, ladustatakse suurtes mahutites ja see jõuab inimeste kodudesse pikkade torustike kaudu. Vee kaitsmiseks mikrobioloogilise saastumise eest töödeldakse seda kemikaalidega. Peale selle sisaldab selline vesi nitraate, nitriteid ja raskmetalle. Kuigi neid ei ole rohkem, kui hügieeninormid lubavad, on need normid kehtestatud 60 kilogrammi kaaluva täiskasvanu järgi. „Kui kraanivee nitraadisisaldus on normi lähedal, ei tohi sellist vett lastele anda. Tähtis on see ka rasedate või rinnaga toitvate naiste ja eakate inimeste puhul,“ hoiatab Pranckuvienė.

Uuringud on kinnitanud, et looduslik mineraalvesi sobib kõige paremini vedelikupuuduse ennetamiseks või vedelikutasakaalu taastamiseks. Looduslik mineraalvesi pakendatakse pudelisse otse kaevust, seda ei töödelda kemikaalidega, nii et see jõuab tarbijateni sama puhtana, nagu see on looduses. Suur eelis on see, et selline vesi sisaldab looduslikke mineraale, mis aitavad taastada organismi normaalse toimimise. „Teine väga tähtis teema on mineraalide tasakaal ja vee pH. Mida paremini kaitstud on vesi, seda vähem on seda keemiliselt mõjutatud. Järelikult on sellisel juhul vee aluselisus suurem ja happeliste mineraalide sisaldus väiksem. Loodusliku mineraalvee pH on püsiv, sest see esineb looduses naturaalselt. Kuna me sööme palju happelist toitu, joome kohvi, kogeme stressi, mis muudab organismi happeliseks, siis aitab aluseline mineraalvesi seda tasakaalustada,“ ütleb Pranckuvienė.

Birštonase mineraalvee juht märgib ka, et isegi looduslikus mineraalvees on teatav kogus nitraate ja nitriteid lubatud. Akvilė vees aga ei ole nitraate ega nitriteid, mistõttu on see vesi ohutu ka imikutele, kelle organism ei suuda toime tulla suurema nitraatide ja nitritite kogusega. Vähese mineraalsusega vesi, näiteks Akvilė, sobib stabiilse vedelikukoguse säilitamiseks kõige paremini nii lastele kui ka täiskasvanutele.

Millist nõu annaks Aistė Pranckuvienė neile, kellel on raske sundida end vett jooma? „Kui inimene tarbib vähe vett, siis kiireneb vananemisprotsess, nahk kuivab ja muutub vähem elastseks. Kui inimesel on raskusi vee joomisega või see ei maitse talle, soovitan veidi aega harjuda loodusliku mineraalveega. Maitsega harjumine muudab kindlasti vajaliku koguse tarbimise lihtsamaks. Pange iga päev suur pudel vett kõrvale ja jooge seda aeg-ajalt väikestes kogustes. Paari nädalaga tekib harjumus ja ka enesetunne paraneb,“ julgustab ta.

Akvilė meeldib kõigile, kes hoolivad oma tervisest

Akvilė on Leedu juhtiv loodusliku mineraalvee tootja. See on looduslikult aluseline vesi, mida ammutatakse Dzūkija rahvuspargis asuvast puurkaevust.

Selle piirkonna geoloogiline olukord on ainulaadne, sest maa all on liiv, mis on parim veefilter. Kuna tegemist on rahvuspargi alaga, on vesi kaitstud igasuguse tööstusliku reostuse eest. Sadu aastaid ei ole selles piirkonnas midagi tehtud. Keegi ei ole siinkandis põlde väetanud, seega ei ole vette sattunud nitraate ega nende lagunemisest tekkivaid nitriteid. Nii on hoitud puhtana suured maa-alused veekogud, millest ammutatakse looduslikult aluselist Akvilė vett.

See vesi on parim valik väikestele lastele, sest nende organism ei suuda toime tulla suurema nitraatide ja nitritite sisaldusega.

See on väga kasulik ka sportlastele. Paljude spordialade puhul tekib lihastes palju piimhapet ja see muudab organismi happeliseks. Niisiis on aluseline vesi organismi tasakaalu säilitamiseks hädavajalik.

Aluseline vesi on kasulik kõigile inimestele, sest keha hapestub korraga rohke kohvi, tee, alkoholi, teatud toitude söömise, stressi ja muude põhjuste tõttu. Mineraalained imenduvad kõige kergemini just aluselisest veest, mistõttu hindavad Akvilėt kõik, kes peavad lugu tervislikust eluviisist.

Akvilė kaevuvett hindavad ka prantslased, kes impordivad seda vett Prantsusmaale. Kuna turustaja ise on veesommeljee, siis valis ta Akvilė loodusliku mineraalvee, sest see on aluseline ja ei sisalda nitraate ega nitriteid. Prantsusmaal sellist vett looduslikult ei leidugi. Seal müüakse vett Prantsuse kaubamärgi all uuenduslikus keskkonnahoidlikus pakendis.

Prestiižsel World Water Bottle Awardsi konkursil pälvis Akvilė pakend parima ökoloogilise pakendilahenduse tehnoloogilise uuenduse auhinna.

Jaga
Kommentaarid