Hambakliinikut Vyvadenta juhtiv arst väidab, et aluseline looduslik mineraalvesi aitab kiiremini taastada suus aluselist keskkonda.

„Aluseline vesi on hea, sest see tõstab suu pH-d, muudab suu aluseliseks ja kaitseb hambaid demineraliseerumise eest. Emaili ja dentiini lahustumise vältimiseks peab keskkond olema aluseline. Seega kui loodusliku mineraalvee etiketil on kirjas pH 8, nagu näiteks Akvilė veel, on see hammastele suurepärane valik,“ ütleb Kvaraciejiene.

Loodusliku mineraalvee Akvilė pH on 8. Vesi, mille pH väärtus on 7,8–10, loetakse aluseliseks. Akvilė on looduslik, kõrge aluselisusega vesi. Vee tootmisel ei kasutata lisaaineid, vee loomulikku struktuuri muutvaid ionisatsiooniprotsesse ega keemilisi või muid veepuhastusprotsesse.

Hambaarsti sõnul muutub suuõõne keskkond happeliseks, kui sülge on vähe. Toiduainetest tekitavad selles suhtes suurimat kahju süsivesikud. „PH langeb suus kohe pärast sööki, kõige enam aga pärast rohke süsivesikusisaldusega sööki. Samuti juues veini, šampanjat, mahla,“ räägib Kvaraciejienė.

Mida soovitaks hambaarst?

„Soovitus on lihtne: joo võimalikult palju vett. Sobib ka tee, kuna tee on rikas polüfenoolide poolest, mis vähendavad kaariest põhjustavate bakterite hulka. Loomulikult peab kõik olema suhkruta. Kui inimene ei pese hambaid, jääb suhu lugematu arv mikroorganisme, mis toituvad suhkrust ja vabastavad seejärel hapet. See aga lagundab hambaemaili,“ seletab Kvaraciejiene.

Suuõõne happesus (pH) jääb tavaliselt vahemikku 6,2–7,8, sõltuvalt suus oleva sülje hulgast. Terve suu normaalne pH on täiskasvanul 7,4–7,6 ja lapsel 7,6–7,8.

Kas see tähendab, et lastel on leeliselise vee joomine veelgi olulisem?

„Laste piimahammaste email on palju õhem ja need lagunevad märksa kiiremini kui jäävhambad. Seega on leeliseline vesi neile palju olulisem kui täiskasvanutele. Üldjuhul peaksid emad lastele andma juua ainult vett. Ei mingeid magustatud teesid. Vesi ja punkt!“ ütleb hambaarst.

Etiketile on märgitud, et Akvilė sobib isegi imikutele. Mõistet „beebivesi“ kasutatakse ainult siis, kui on täidetud kõik juriidilised tingimused, mis määravad vastava mineralisatsiooni üldkoguse ja loodusliku mineraalvee puhtuse. Beebivett ei tohi puhastada keemiliselt ega filtreerida.

Akvilė – vesi, mis sobib ka kõige tundlikumatele, isegi beebidele, on ideaalne jook lapseootel ja imetavatele emadele, samuti kõigile tervislikku eluviisi propageerivatele inimestele olenemata vanusest. Tänu Akvilė vee kvaliteedile saab seda kasutada ka imikutoidu tegemiseks. Imiku piimasegude valmistamisel ei pea Akvilė looduslikku mineraalvett keetma, piisab vaid selle segamisest piimaseguga.

Jaga
Kommentaarid