Tervisetoodete valmistamisega tuntuks saanud Chaga on senist tegevust märkimisväärselt laiendanud. Lisaks tervisetoodete valmistamisele on Shroomwell kujunenud maailma suurimaks meditsiiniseente välikasvatajaks. Kuna täna on ettevõtte tegevusvaldkond oluliselt laiem kui algusaastail, otsustati vahetada nime.

„See hüpe, mida näeme praegu meditsiiniseente potentsiaali avastamises ja kasutuses kõikjal maailmas, on erakordne. Seened on inimkonna järgmine suur võimalus, mille potentsiaali on aastakümneid alahinnatud, kuid mis on teaduse ja tehnoloogia toel tänaseks tõelist võidukäiku tegemas,“ ütles Shroomwelli tegevjuht Silver Laus.

Tema sõnul ei andnud enam ühel meditsiiniseenel ehk chaga'l põhinev nimi edasi kõike seda, millega täna tegeletakse. „Sügisel avasime Eesti esimese seente uurimisele pühendatud teadus- ja kompetentsikeskuse, kuna tegeleme meditsiiniseente valdkonnaga tervikuna. Nimevahetus oli vajalik, et see toetaks meie lähenemist meditsiiniseentele laiemalt,“ märkis Laus.

„Kuigi oleme seni keskendunud peamiselt meditsiiniseene musta pässiku (chaga) kasvatamisele ja kasutamisele, tegeleme ka teiste tuntud meditsiiniseente lakkvaabiku (reishi), lõvilaka (lion's mane) ja šiitake (shiitake) kasvatuse ning teaduskatsetega. Edaspidi keskendumegi kahele suurele valdkonnale: tervisetoodetele ja roheinnovatsioonile, mida juhivad meditsiiniseened. Tervisetoodete valmistamine on osa meie ettevõtte DNA-st, millele täna lisandub eraldi strateegilise suunana roheinnovatsioon inimeste ja keskkonna hüvanguks.“

Reishi erineva toimega suuspreid

Loe pikemalt inimeste kogemustest meditsiiniseentega siit.

Shroomwelli põnevasse tootevalikusse on lisaks tuntud eliksiiridele lisandunud erinevatel meditsiiniseentel põhinevad tinktuurid ja suuspreid. Viimaste valikusse kuuluvad rahustava toimega StressStop ja hea une toov Sleepwell, mis põhinevad ühel tuntumal meditsiiniseenel reishi'l.

See seen ei ole mõeldud söögilauale tema kõva tekstuuri ja mõru maitse tõttu. Seda on kasutatud traditsioonilises meditsiinis ja selle rahustav toime on teada juba aastatuhandeid. Reishi’l on täheldatud stressi ja ärevust vähendavat mõju. Teadusuuringud on välja toonud ka und parandava toime soolestiku mikrobioomi ja serotoniinist sõltuva mehhanismi kaudu.

Lisaks suuspreidele on Shroomwelli tootevalikus ka lion’s mane’i, reishi-, šiitake- ja chaga-tinktuurid, mis on mõeldud pipetina otse keele alla tilgutamiseks või miks ka mitte teele, kohvile või smuutile lisamiseks.

Näiteks kasutab Shroomwelli tegevjuht ise iga päev lõvilakatinktuuri, lisades seda juba hommikul kohvi hulka. See on tema esimene valik, kui ees ootab aktiivsem ajutöö.

On hulk teadusuuringuid, mis on käsitlenud lõvilakka kui ajuprotsesside tasakaalustajat ja stressimaandajat. Lõvilakk on Põhja-Ameerikas ja Euraasias levinud söödav seeneliik, mis on nime saanud oma pikkade jadadena kulgevate ogade järgi, mis meenutavad lõvi lakka või koralli. Uuringud on leidnud, et lõvilaka tarbimine võib parandada inimeste kognitiivset funktsiooni ja mälu.

Pingeline tööperiood, stress ja pidev valmisolek lahendada põletavaid probleeme, valmistumine eksamiperioodiks, vaimne pinge ja alatine tunne, et teha on rohkem, kui jõuad – kui mõni neist kirjeldustest iseloomustab sinu praegust elustiili, peaksid appi võtma lion’s mane’i.

Jaga
Kommentaarid