Tehke koos midagi toredat

Lase lapsel viimastel nädalatel enne kooli tunda seda mõnusat surinat, et tema elus on toimumas suur ja äge muudatus. Võtke koos ette midagi toredat – käige Lottemaal (koolialustajatele 27.08 tasuta!), spaas või rabas matkamas. Saad viimaseid kordi oma koolieelikuga mõnusasti aega veeta ning see annab teile mõlemale võimaluse suurt elusündmust tähistada.

Loe lapsega

Kui su laps on konarlik lugeja, võtke viimasel kuul iga päev natuke aega, et tema lemmikraamatuid lugeda. Toeta teda ja innusta. Harjutamine teeb meistriks ja paari nädala pärast näed, kuidas lugemisoskus on paranenud. Lapsele on esimesed eduelamused koolis olulised ja sorav lugemine on üks väheseid oskusi, millest kohe alguses abi on.

Usalda oma last!

Ära muretse üle ja usalda oma last. See ise­seisvuse iha, mis neisse seitsmestesse kooli­algusega voolab, võib sind tõepoolest üllatada. Nad on tragid ja hakkajad, leiavad uued sõbrad ja lemmiktunnid ning saavad hakkama.

Linnalaps las liikleb ise

Kui su laps hakkab koolis käima linnas, ära harjuta teda algusest peale liiklema vaid vanemate autoga. Leia aeg, et käia koos temaga esimesed nädalad kooliteed jalgsi või minna kooli ühissõidukiga – selgita talle, kuidas üle tee minna ja mida teha siis, kui ta astub vale bussi peale. Praktilise treeninguga jääb lapsele ettevaatlikkus liikluses kiirelt külge ja ta hakkab sul peagi ise kooliteed sammuma.

Ole positiivne!

Näita lapsele, et oled ootusärev ja õnnelik selle üle, et tal on võimalik toredasse uude keskkonda minna. Näita, et usaldad teda ja et tal on õigus vahel eksida. Laps võtab sinu positiivsuse üle ja toimetulek uutes situatsioonides tuleb kartmata ka paremini välja.

Ära stressa!

Last ei ole vaja enne kooli treenima ja pingutama sundida. See ajab stressi nii sind kui teda ja stress ei tee kellelegi head. Võta vabalt ja aita lapsel protsessi nautida.

Ole tema jaoks olemas

Kinnita oma lapsele, et oled tema jaoks igatahes olemas ka siis, kui tal kooliga kohanemine kohe libedalt ei lähe. Ta ei pea kiiresti kõigega ära harjuma ega teistega kohe sõbrunema. Kinnita talle, et sina jääd ta kõrvale igas olukorras ja toetad teda sel teekonnal.

Jaga
Kommentaarid