Kus mähkmeid vahetada?

Juba enne, kui beebi sünnib, tuleks läbi mõelda tulevase mähkimiskoha asukoht ja selle olemus. Tähtis on, et enamik mähkmevahetusi toimuks ühes paigas, nii hakkab beebi seda kohta ka mähkimisega seostama – nõnda suurendad tema turvatunnet. Kas see koht saab olema magamistoas, voodile võimalikult lähedal, et saaksid mähkme kiirelt ka öisel ajal ära vahetada? Kui nii, siis kui kaugele jääb vannituba, et beebit pesta? Tasub teada, et infektsioonide vältimiseks peaks titat pesema igal mähkimiskorral. Meelde tasub jätta, et pesta tuleb beebit (nii poisse kui ka tüdrukuid) alati suunaga eestpoolt tahapoole.

Oluline on ka mähkimislaua kõrgus ja laius. Kuldreegel on, et mähkimislaud võiks olla veidi madalam sinu taljest – nii ei saa sinu selg lisakoormust ja tunned end mugavalt. 

Mähkmelaua laiuse kohta kehtib põhimõte, et mida laiem, seda parem. Parimal, pööramismeetodil mähet vahetada võimaldavate laudade laius on u 80–90 cm. Arvestades, et mähkimislaud jääb perre vähemalt lapse aastaseks saamiseni, tasuks sellele kindlasti ostes tähelepanu pöörata. Beebi võiks saada mähkimisalusel oma jalgadega sinu kõhtu põtkida ja sinuga silmsidet pidada. Lähedus on oluline iga toimingu juures, mida lapsega teed.

Aga muidugi saab mähkmeid vahetada ka mujal kui spetsiaalselt selleks loodud laual. Soovi korral säti „mähkimislaud“  näiteks põrandale, laiale kummutile, lauale või mujale, kus piisavalt ruumi. 

Samuti tasuks mähkimiskoha puhul jälgida, kuhu lähedusse saaksid tuua kõik vajaliku, mida mähkmevahetuse ajal tihti vajad: muidugi mähkmed ja puhtad riided, aga ka niisked salvrätid, mähkmekreemi ja muud tema igapäevasteks hügieenitoiminguteks vajalikud vahendid. Mõtle ka läbi, kuhu paned kasutatud mähkmed.

Ära jäta last mitte kunagi mähkimislauale üksi

Olenemata beebi vanusest ei tohiks teda kunagi mähkimislauale üksi jätta. Kuldreegel on, et üks käsi olgu alati beebil – esiteks on nii turvaline (sa ei tea iialgi, millal ta esimest korda pöörata kavatseb), teiseks suurendab igasugune kontakt vanemaga lapse turvatunnet.

„Lähme mähkut vahetama!“

Just nii võiksid sa oma beebile teda sülle võttes öelda iga kord, kui märkad, et mähe on täis ja vajab vahetamist. Kaasa oma laps terve mähkmevahetuse jooksul tegevusse, anna talle teada, mis teda ees ootab, ja räägi, mida parasjagu teed.

Last mähkimiskohale tõstes aseta ta esialgu ettevaatlikult küljele nii, et esmalt puudutaks lauda tita pepu, seejärel külg, õlad ja viimasena pea. Ära unusta pead toetada. Alles nüüd pööra ta õrnalt selili. Kõik liigutused võiksid toimuda läbi pööramise, spetsialistid ei soovita mähkimise ajal tõsta lapse jalgu ega pead.

Nüüd tee mähe lahti. Kui tita on kakanud, pühi ta suunaga eest tahapoole puhtaks ja pese laps voolava veidi soojema kui leige vee all. Kuivata õrnalt ja veendu, et ka voldikeste vahed on kuivad.

Võta uus mähe ja ava see korralikult, kontrolli, et selle jalaosad oleksid sirgelt ilma kortsus voltideta – nii ennetad lekete tekkimist. Kuni vastsündinu naba pole täielikult paranenud, peab mähkme ülemise serva kindlasti alla keerama (kui ei kasutata spetsiaalseid Huggiese vastsündinute mähkmeid, millel vastav ava juba olemas). Kui mähe on beebil jalas, kinnita see teipidega. Mähe on kinnitatud paraja tugevusega, kui mähkme vahele mahuvad korraga sinu nimetis- ja keskmine sõrm. Lõpetuseks kontrolli veel, et mähkmel poleks tita jalgade või selja juures volte.

Ja ära unusta mähkmevahetuse ajal märgata, kuidas beebi sind vaatab, kas ta naeratab, on mõtlik või hoopis püüab sulle midagi teada anda. Märka, kuidas ta reageerib sellele, mida sa räägid. Mida hoolivam, hellem ja armastavam oled sina, seda rohkem näed neid tundeid ka tema silmades. Jah, ka mähkmevahetuse ajal.

Uued vastsündinutele loodud mähkmed

Uutel  Huggies® Extra Care spetsiaalselt vastsündinutele loodud mähkmetel on kaks spetsiaalset imavat ala: pehmed padjakesed, mis imavad niiskuse sekunditega ja uuenduslik imav tsoon kakaüllatuste jaoks. Need mähkmed hoolitsevad esimestel elukuudel eriti õrna naha eest suurepäraselt, olles pehmed, hingavad, üliimavad ja allergiaohutud. Mähkmed sobivad nii poistele kui tüdrukutele ning on dermatoloogide poolt heaks kiidetud.

Kui sinu beebi kaalus sündides vähem kui 3 kg, kasuta 0-suuruses mähkmeid, millel on spetsiaalne nabanööri jaoks mõeldud väljalõige. Enamik vanemaid alustab suurusest 1 (sünnikaal vahemikus 2-5 kg) ja liigub kiiresti suurusele 2 (3-6kg).

Jaga
Kommentaarid