„Petja iseloomustamiseks napib sõnu, mis kirjeldaksid teda ja tema tegu neutraalselt. Inimeste suhtumist truuduse­murdmisse näitavad väljendid „üleaisalööja“, „reetur“, „valetaja“, „ringitõmbaja“, „lits“, „nümfomaan“, „seksi­sõltlane“. Sageli usutakse, et truu partner on empaatiline, küps ja pühendunud inimene, petja aga egoistlik nartsissist, kes ei suuda end kontrollida,“ avab meie kaasautor Agnes seekordse suhteloo, milles mehel oli afäär, ent naine andestas ja nad andsid oma armastusele uue võimaluse. Ja kuigi mees oli naisega aus ning nad leidsid sellest üheskoos väljapääsu, jääb ta ühiskonnale ikkagi petjaks, reeturiks ja üleaisalööjaks.

Mõni perekond ei saa ühiskonnalt iial andeks.

Nagu jäävad ka need paarid, mis on alguse saanud petmisest. Pikka aega, vahel lausa aastaid, peavad sellised uued suhted ja pered kandma häbiplekki, et nende armastus on väheväärtuslik, vale ja ebaõiglane. Seda põhjusel, et suhe sai alguse ajal, mil ühel või mõlemal oli juba partner ja võib-olla ka laps(ed). Nad jäävad kauaks abielurikkujaks ja „selleks teiseks“. Peavad ühiskonnalt andestust otsima ja saama, oma suhet õigustama. Mõni neist ei saa iial andeks.

Olen ka ise petmistesse kriitiliselt suhtunud ja tõe­näoliselt olen kasutanud sõnu „ma ei andestaks iial“. Agnese kirjeldus petmise kõikumatust määratlusest pani mind aga sügavalt järele mõtlema. Kahe võrdse (!) täiskasvanu ühiselt langetatud otsus ei saa olla valem kui see, mida ühiskond neilt nõuab. Üks armastus ei saa olla vähem väärt kui teine – isegi kui selle taustal on kellelegi tahtmatult haiget tehtud. Armastus ja suhted ei saa kunagi olla mustvalged.

Kuhu minna suvepuhkusel lastega?

Tule loe Pere ja Kodu veebist meie suve­rubriiki, kuhu koondame soovitused Eesti eri regioonide ja lähinaabrite atraktsioonide ja söögipaikade kohta, mille meie toimetus ja lapsed on ise järele proovinud – seega tuginevad kõik soovitused meie isiklikele muljetele. Leiad kõik rubriigi lood lühilingilt perejakodu.ee/suvi.

Parim kink on elamus

Mida kinkida lapsele, lapselapsele, väikesele nõole, heale sõbrale sünnipäevaks? Parim kink on elamus! Tänavu detsembris astub paljusid lapsi rõõmustanud Lotte suurele lavale uhiuue lavastusega. Janno Põldma kirjutatud „Lotte ja kadunud jõuluvana“ tuleb lavastaja Ain Mäeotsa abiga Tallinnas Unibet Arenal vaatajate ette erakordse vaatemänguna. Piletid on müügil piletitasku.ee.

Jaga
Kommentaarid