Värsked vanemad arvavad sageli, et beebi sünnib koos sisemise kellaga, ent paraku võib meie päevarütmiga harjumine lapsel siiski aega võtta. Uuringud näitavad, et imikud õpivad öösel paremini magama, kui vanemad annavad neid ümbritseva keskkonna abil neile mõista, millal on päev, millal öö.

Päeval tasub lapsele näidata võimalikul palju päevavalgust ning kaasata teda kõiksugu põnevatesse tegevustesse. Õhtul võiks laps näha võimalikult vähe kunstlikku valgust. Valgus mõjutab nimelt melatoniini tootmist, mis on seotud uinumisega.

2. Kui jätad öösel siiski tule põlema, kasuta lambipirne, mis tõkestavad sinist valgust.

Kõige parem oleks nii sinul kui beebil magada kottpimedas, aga tihti pole see lihtsalt võimalik. Sageli soovivad vanemad peale lapse uinumist näiteks lugeda ning ka öiseks mähkmevahetuseks on vaja valgust.

Erinevatel valguse lainepikkustel on lapse unele erinev mõju. Valge valgus võib und segada, aga mitte liialt, kui blokeerida valgusspektri üht osa – sinist valgust.

Väheste vattidega lambipirn võib kaitsta last sinise valguse eest, aga samal ajal tagada piisava valgustuse selleks, et imiku eest öösel hoolitseda. Samamoodi tasuks sinise valguse filtreid kasutada õhtusel ajal ka ekraanidel.

3. Loo beebile une-eelsed rutiinid täis turvatunnet ja rõõmu.

Keegi meist ei maga hästi, olles ärevuses või ärritunud, ja siinkohal ei ole lapsed mingi erand. Võta aega, et luua beebile enne uinumist turvaline õhkkond. Pea meeles, et stress kandub sinult lapsele, seega püüa ka ise olla heatujuline. Kui laps on kehvas tujus, lohuta ja hellita teda.

4. Hoolitse enda vaimse tervise eest.

Selleks, et beebi saaks rahuneda, peab ka lapsevanem olema rahulik. Elu vastsündinuga võib olla kurnav, eriti kui oled magamata või põed sünnitusjärgset depressiooni. Kui tunned, et sinu vaimne tervis vajab turgutust, otsi abi!

5. Kui laps ei ole unine, ära sunni teda magama.

Imikuid ei saa survestada magama, see võib neid vaid ärevusse ajada. Ei ole mõistlik tekitada lapse peas seost uneaja ja ärevuse vahel. Laps jääb kõige paremini uniseks sisseharjutatud une-eelsete rutiinide abil.

6. Ära lase beebil teha pärastlõunal liiga pikka uinakut.

Kui lapse uinumine venib igal õhtul, tasub kõigepealt üle vaadata õhtused ja öised valgusallikad. Järgmisena võiks aga mõelda päevaste uinakute kestusele. Liiga hiline uinak takistab beebit varakult ööunne jäämast. Püüa venitada päeva viimast ärkveloleku aega võimalikult pikaks.

7. Jälgi hoolega, kui palju laps näeb päeval ekraane.

Ühe uuringu järgi lisab iga kaks ja pool minutit ekraani vaatamist beebi uinumisajale viis minutit. Kui beebi uinumine võtab kaua aega, tasub mõelda, kui palju oli ta päeval töötava televiisori, arvuti ja telefoni läheduses.

8. Kui laps öösel vähkreb, ära võta teda kohe sülle – vahest uinub ta ise.

Me kõik ärkame öösel mitu korda, aga enamjaolt jääme kohe uuesti magama. Imikud võivad magada väga rahutult – häälitsedes või silmi avades. Sel puhul arvab värske lapsevanem sageli, et laps on ärkvel, ning võtab ta sülle. Sedasi sekkub vanem aga lapse unemustri arengusse, takistades tal õppida ise uinuma.

9. Kui hoolitsed öösel beebi eest, ole temaga õrn, aga ära räägi temaga ega vaata talle silma.

Öised söötmised ja mähkmevahetused on vältimatud, ent nende juures tasuks olla lapsele igav seltsiline. Lapsevanem on imiku jaoks maailma kõige olulisem ja põnevam nähtus. Kui vaatad talle silma ja räägid temaga juttu, mõjub see talle huvitekitavalt. Uuringud näitavad, et beebid ärkavad kõige paremini üles oma ema hääle peale. Samamoodi tõestavad uuringud, et silmside ärgitab beebi aju usinalt tööle. Lapsele silma vaatamine saadab sõnumi: hakkame suhtlema! Arusaadavalt takistab see uuesti uinumist.

10. Kui laps näib öösel lohutamatu, ära süüdista ennast. Põhjus võib peituda näiteks koolikutes.

Kõik imikud nutavad, aga vahel ei näi nutt kuidagi otsa lõppevat. Sellisel juhul tasuks aru pidada perearstiga.

11. Alati ei ole vaja peale söötmist last krooksutada või tal mähkmeid vahetada, kui see takistab teda uuesti uinumast.

Sageli jääb beebi peale söömist magusasti magama ning mähkmevahetus või krooksutamine lükkab uuesti uinumist edasi. Tegelikult võib sellega ka oodata. Uuringud on näidanud, et krooksutamine ei kahanda tegelikult laste nuttu. Samamoodi ei aja märg mähe beebit enamasti üles.

Allikas: parentingscience.com

Jaga
Kommentaarid