Kui veel mõnikümmend aastat tagasi nägid koolipingis istujad koolivormis kõik ühesugused välja, siis nüüd võib juba esimeses klassis märgata trenditeadlikkuse kõrget taset. Mida aeg edasi, seda vabamaks muutuvad reeglid, kuidas koolis riietuda. Nii mõneski koolis on aga praeguseni ette nähtud ka koolivorm, mida suur osa haridusasutusi eelistab, et hoida au sees akadeemilist joont. Seega tasub enne harjumuspärast poodlemisretke veenduda, kas kool on ette andnud kriteeriumid, mille alusel riideid soetada. Koolivormi tellimine algab enamasti 1. septembri ootuses juba sellele eelneva suve alguses – selleks tasub valmis olla.

Üldjuhul soovitatakse panna lapsed riidesse neutraalsetes toonides ja viisakalt – hästi sobivad näiteks teksapüksid ning ühetoonilised särgid. Õnneks valmistatakse neid ka mugavatest ja venivatest materjalidest, millega on hea ringi joosta.

Koolis toimuvad lastel ka liikumistunnid, kuid sinna koolivormis ei lasta. Enne spordipoodidesse tormamist uuri koolilt, millistes liikumistundides laps käima hakkab, kas üldfüüsilistes ja pallimängutundides või mängitakse koolis ka tennist ja tantsitakse? Seda teades on lihtsam otsustada, millised püksid ja pusad poest valida.

JALATSID

Jalanõusid soetama hakates tuleks silmas pidada, et laps veedab nendes pikki päevi – koolipingis istudes ja vahetundides ringi joostes. Seepärast võiksid koolilapse sisejalanõud olla hingavad ja mugavad.

Algkoolilapsele tasub sisejalanõudeks valida kas sandaalid, kingad või hingavamad tennised, mis püsivad jalas ja toetavad jalavõlvi. Viimane on väiksemate laste puhul oluline tähelepanek, sest nende jalg alles areneb ja vajab tervislikuks kujunemiseks toetust.

Tihtipeale on nii, et mida vanemaks laps saab, seda olulisemaks muutub talle jalanõude puhul nende moekus ning sandaalidele öeldakse mingist vanusest alates kategooriline ei. Sellise vanuse saabudes tasub vaatama hakata hingavamate tenniste poole, et lapsel oleks jalanõudest rõõmu, kuid need säilitaksid ka oma funktsionaalsuse.

Liikumistundideks tuleb lisaks sisejalanõudele varuda eraldi spordijalanõud, mis sportlike tegevuste ajal jalgu ei põruta ning lasevad vabalt liikuda. Kuigi igaks spordialaks on välja töötatud spetsiaalsed jalanõud, piisab ühest paarist jooksutossudest tubasteks ja teisest õues toimuvateks liikumistundideks.

ET SIIS:

  • eelista universaalset ja neutraalset, et särgid ja püksid või seelikud omavahel kombineerides kokku sobiksid ning koolis õpikeskkonna hõngu tekkele kaasa aitaksid;

  • vajadusel kooskõlasta kooliga enne poodi minekut koolivormi ja liikumisriiete vajadus.

NIPIKE! Kuna laps kipub koolivormist kiiresti välja kasvama, uuri võimalust mõne sama kooli lapsevanemaga koolivormi vahetust teha – nii saab säästa, hoida taaskasutades loodust ja teha heameelt mõnele oma lapse koolikaaslasele!

Jaga
Kommentaarid