Enureesi ravi on meeskondlik tegevus, kus osalevad laps, vanemad ja meedikud. Kõik osapooled on tähtsad! Koos tuleb üle vaadata vedeliku tarbimine – ei aita sellest, kui keelad lapsel õhtul juua, vaid tuleks jälgida, et ta saaks päeval küllaldaselt vedelikku. Vajalik on, et laps päeval regulaarselt ja kiirustamata pissil käiks talle suuruselt sobival potil. Õhtul peaksid nii poisid kui tüdrukud pissima mugavalt istudes. Nende kahe võttega – regulaarse pissil käimise ja päevase küllaldase joomisega – jääbki osa lastest öösiti kuivaks. Kui lapsel on kõhukinnisus, tuleb kindlasti lisaks tegelda sellega.

Kui eelnimetatud võtted ei aita, on vaja ühiselt otsustada ravi­valikud, olgu selleks äratus­aparaat või tabletid. Enureesi diagnoositakse viie aasta vanusest ja sellest east alates saab määrata tablettravi kas öise uriinihulga vähendamiseks või ka põiemahu suurendamiseks.

Lihtsalt öist äratamist ma ei soovita – voodi võib sel juhul isegi kuivaks jääda, aga lapse üldist kuivaksjäämist see ei kiirenda. Mähkmete ja imavate linade kasutamisel julgustaksin lähtuma enesetundest. Kui öine pissi hulk väheneb, tehke kokkuleppel lapsega mähkmeta öid. Lapse innustamiseks sobib kalendrisse kuivade ööde märkimine ja tunnustamine. Öine kuivaksjäämine võib võtta aega, samuti toimiva ravi leidmine, kuid kindlasti tasub selle nimel vaeva näha.

Jaga
Kommentaarid