Minu kodus ei olnud absoluutselt mitte mingisuguseid reegleid seoses lastele raha andmisega. Kui minul või õdedel oli raha vaja, siis lihtsalt küsisime vanematelt ja raha ka saime. Mäletan hästi, kuidas koolis oli küsitlus sellel teemal, kui palju umbes kuus vanemad taskuraha annavad. Mina tõesti ei osanud vastata, sest ei arvutanud kunagi kokku, kui palju raha küsisin, ega ka seda, kui palju kulutasin. Seega varieerus taskuraha saamine olenevalt kuust.

Milline oli sinu suhe rahaga lapsepõlves?

Minu perel ei olnud rahaga muresid, kui väike olin. Seega oli suhe rahaga vägagi positiivne. Ma sain loomulikult aru sellest, et raha ei kasva puu otsas, mida mulle tegelikult väga tihti öeldi. Iga kord, kui läksin isalt raha küsima, vastas ta naerdes: „Kas minu otsaette on kirjutatud „pank“?“ Sellest sain ka aru, et ega see raha niisama meie perre tule ja tegelikult tuleb vaeva ka näha.

Kui nüüd tundub, et ma ei teadnud rahast midagi, siis nii see ikkagi ei olnud. Minu ema oli tubli rahasäästja ja õpetas, et olenemata raha olemasolust võiks ikkagi kulutused läbi mõelda. Tema õpetussõnad ja teguviisid on minuga kaasas siiani. Jagan ka enda Instagrami kontol seda, kuidas leian eri viise, et rohkem raha säästa ja investeerida.

Millised reeglid ja põhimõtted said seoses rahaga kaasa lapsepõlvest?

Ma arvan, et reeglid ja põhimõtted seoses rahaga olen tegelikult suuresti ise kujundanud, uurides erinevaid arusaamu, mis minu tuttavatel seoses rahaga on. Mind on kasvatatud põhimõttega, et hea palga teenimiseks tuleb väga hästi õppida. Seega olin mina koolipingis alati suurepärane õpilane, kõik kodutööd olid tehtud ja tunnistustel ainult viied. Minu vanaisa ütles selle peale alati naljatledes: „Nii igav tunnistus. Vaata, et järgmine aasta ikka põnevam oleks.“ Täna näen aga seda, et väga head hinded ei mängi suurt rolli kõrge palga saamisel. See on üks põhimõte, mille olen seega ise ümber kujundanud.

Olen õnnelik selle üle, et olen oma vanematelt saanud mõtteviisi, mille järgi on küll raha säästmine oluline, kuid sama oluline on elu ka nautida. Kuigi innustan ise inimesi säästma ja leidma erinevaid kategooriaid, mille pealt üldse oleks võimalik veidi rohkem säästa, siis tegelikult toon nende tähelepanu ka sellele, kui oluline on protsessi nautida.

Mida pered võiksid seoses rahaga lastele kindlasti õpetada?

Absoluutselt kõike tuleks õpetada. Arvan, et lapsi võiks kaasata võimalikult varakult rahateemadesse. Lastele võiks rääkida sellest, kuidas vanemad raha teenivad ja kui palju kulub näiteks poes toidule. Miks mitte planeerida menüüd koos lapsega ja vaadata pärast poeskäiku, kui palju nädalamenüü tervele perele maksma läks. Neid teemasid on võimalik selgitada ka mänguliselt, näiteks mängides lapsega poodi.

Samuti võiks rääkida raha säästmisest ja investeerimisest. Kui laps saab iga kuu kindla summa taskuraha, võiks teda õpetada raha kõrvale panema, et ta saaks endale mingi aja pärast osta säästetud raha eest midagi meelepärast. Olen üldiselt arvamusel, et iga juba põhikoolis õppiv laps võiks taskuraha saada, et ta tunnetaks raha väärtust.

Kui lapsevanem investeerib, saab kaasata last sellesse teemasse, näidates, kuidas on võimalik omada tükikest ettevõttest. Taaskord saab läheneda mänguliselt, õpetades lapsele investeerimist läbi „Cashy“ rahatarkuse mängu või kinnisvarateemasid läbi juba kõigile tuntud „Monopoli“. Mänge on tegelikult palju rohkem ehk iga lapsevanem leiab kindlasti sobiliku.

Kõige olulisem on aga lihtsalt rahast rääkida ja käituda vastavalt räägitule. Kui ei luba enda lapsel poest nänni osta, siis ei peaks ka ise seda ostukorvi panema.

Kes on Miljonineiu?

Investor, õpetaja, ettevõtja ja rahatarkuse jagaja. Ta on lõpetanud Tartu Ülikooli bakalaureuseõppe majandusteaduse eriala cum laude. Alustas investeerimisega 2019. aasta kevadel, kui paigutas esimesed 100 eurot LHV Kasvukontole. Nagu ka nimi ütleb, on tema eesmärgiks jõuda miljonilise investeerimisportfellini, selleni jõudes jagab ta samal ajal rahatarkust ning inspireerib teisi investeerima.

Kui läksin isalt raha küsima, vastas ta naerdes: „Kas minu otsaette on kirjutatud „pank“?“

Jaga
Kommentaarid