Psühhiaater mainib, et kindlasti on nii koroona kui ka geopoliitiline olukord mõjutamas ka noorte vaimset tervist, kuid peamiselt häirib neid teadmatus tundmatu ees. „Seda näitasid numbrid koroona ajal. Kuid peamised murekohad on praegu ikka needsamad, mis alati: koolikius, halvad suhted peres ja neist tekkivad ärevushäired. Lapsed on muidugi imeliselt osavad ära tundma olukordade atmosfääri, seda nii kodus kui ka koolis. See tähendab, et ärevuse tekitamiseks ei pea olema vägivalda ega karjumist. Piisab, kui olukord peres või koolis on lihtsalt „ärev“,“ selgitab Parksepp.

Mis on lahendus? Lapsed tuleb lihtsalt ära kuulata, nendega aega veeta ja panna tähele muutusi nende käitumises. Nagu ütleb psühhiaater, siis on sedasi võimalik paljusid, kui mitte enamikku probleeme edukalt ka ennetada. Loomulikult on lastele vajalik ka selge rutiin ja rütm: korralik uni, hea toit, piisaval määral liikumist ning kodune stabiilsus. Aga kui mõni vanem tunneb, et lapsele oleks siiski vaja konkreetset ravi, tasub pöörduda esmalt oma perearsti poole.

Pikemat arutelu laste ja noorte vaimse tervise seisundi üle kuula juba saatest!

Lasteabi on mõeldud nii lastele, noortele kui ka täiskasvanutele nõu küsimiseks ja abi saamiseks. Tasuta ja ööpäev läbi saab pöörduda numbril 116 111, veebivestluse kaudu kodulehel www.lasteabi.ee või e-kirja teel info@lasteabi.ee. Lasteabi on olemas igal ajal ja iga murega!

Sotsiaalkindlustusameti lasteabitelefoni nõustaja ja vaimse tervise õde Kai Ird ning Viljandi haigla psühhiaatriakliiniku juhataja ja psühhiaater Madis Parksepp.

Jaga
Kommentaarid