Esimene tutvus Xiaomi 13T seeria mudelitega

Esimesena võtsin kätte sinist värvi Xiaomi 13T Pro telefoni ja see üllatas mind meeldivalt juba enne seda, kui ma selle sisse lülitasin. Esiteks meeldis mulle väga ainulaadne vegannahast seljaosa ja selle tekstuur. Seda on tõesti mõnus puudutada ja mugav käes hoida, ei tahaks isegi kaasas olevat läbipaistvat kaitsekatet peale panna. Teine asi, mis kohe silma jäi, on märge 120 W laadijal. See tähendab, et laadimine toimub tõenäoliselt raketikiirusel. Täpselt nii ongi – Xiaomi 13T Pro telefon on täielikult täis laetud vähem kui 20 minutiga.

Minu koju saabunud odavamal Xiaomi 13T-l oli läikiv must tagakülg. Selle mudeli laadija on vähem võimas (67 W), seega kestab saja protsendini laadimine umbes 42 minutit. Piisavalt kiire, kuid mitte selline raketikiirus nagu Xiaomi 13T Pro laadimisel.

Mõlemad mudelid tulevad Eestis müügile eelmainitud musta ja sinise tagaküljega (viimasele annan kümme punkti kümnest).

Oluline on mainida, et mõlemad telefonid on IP68 kaitse sertifikaadiga, mis tähendab, et need on täielikult kaitstud tolmu eest ja neid võib vette kasta (veekindlus 5 ATM). Ma siiski ei soovita nendega sukelduda ega veealust maailma filmida, sest kuigi lubatakse, et nutitelefoni võib vette kasta, ei tähenda see seda, et see ka tuleks vette kasta. Lisakaitse tähendab lihtsalt seda, et kui telefon kukub kogemata mererannas päikeseloojangut pildistades vette, ei juhtu sellega midagi.

Mõlema telefoni ekraanid on kaitstud Gorilla Glass 5 klaasiga, mis teeb samuti rõõmu, sest viienda põlvkonna klaas kaitseb telefoni kindlalt isegi siis, kui see kukub kõvale pinnale umbes vöö või õla kõrguselt.

Mõlemad telefonid kaaluvad sama palju – umbes 200 g.

Tipptasemel Xiaomi 13T ekraanid

Xiaomi 13T ja Xiaomi 13T Pro telefonid on ühesuurused ning neil on suurepärane 6,67-tolline AMOLED-ekraan, mille eraldusvõime on 2712 x 1220 pikslit ja pikslitihedus 446 ppi. Telefonidel on ekraanide maksimaalne värskendussagedus – 144 Hz. Maksimaalne heledus on hämmastav – 2600 nitti, puudutusele reageerimise sagedus on 480 Hz, mida tunnete kohe, kui libistate sõrmega üle ekraani. Nii et numbrid on muljetavaldavad, nagu need peavadki olema, kui räägime kõrgeima kvaliteediga telefonidest.

68 miljardit värvi tagavad rikkaliku ja äärmiselt ereda pildi. Kõik, mida näitab selle telefoni ekraan, on selgelt nähtav ka eredas valguses. Ekraanipildid on suurepärased, kontrastsed, värvid loomulikud, moonutusi pole ja isegi kui väga tahaks, ei leia ma midagi, mida kritiseerida. Lugemisrežiim kaitseb silmi väsimuse eest, toetatud on 10-bitise värvisügavusega loodud HDR10+ sisu, mis tähendab, et ekraan suudab kuvada kuni 1,07 miljardit erinevat värvi ning Dolby Visioni sisu, mis on loodud 12-bitise värvisügavusega, ja võimaldab kuvada isegi 68 miljardit värvi.

Xiaomi 13T ja Xiaomi 13T Pro erinevused

Telefonidel Xiaomi 13T ja Xiaomi 13T Pro on erinevad protsessorid: esimeses töötab 2023. aasta mais esitletud 8-tuumaline MediaTek Dimensity 8200-Ultra protsessor, mis on toodetud 3>4 nm kiipide tootmistehnoloogial. Tänu protsessori põhituuma taktisagedusele üle 3 GHz ja võimsale Mali-G610 graafikamootorile sain isegi üsna keerulisi mänge sujuvalt mängida, rääkimata sellest, et tavalise tegevuse jaoks piisab jõudlusest kindlasti. Dimensity 8200-Ultra protsessor kasutab aku energiat säästlikult isegi mängude mängimisel. Eestis hakatakse Xiaomi 13T telefone müüma 256 GB sisemälu ja 8 GB operatiivmäluga. See telefon hakkab maksma umbes 650 eurot.

Siiski tuleb öelda, et keerulise graafikaga mänge on parem mängida kallima telefoniga Xiaomi 13T Pro. See telefon on varustatud uuendatud mobiilseadmetele mõeldud 8-tuumalise MediaTeki protsessori Dimensity 9200 uue versiooniga Dimensity 9200+, mis on ette nähtud nõudlikele mobiilimängude fännidele. Selle suure jõudlusega protsessori, mille valmistamisel kasutatakse samuti 4 nm kiipide tootmisetehnoloogiat, peamiseks konkurendiks nimetatakse erinevate ettevõtete lipulaevaks olevat Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 protsessorit. Võimsam graafikamootor Arm Immortalis-G715. Dimensity 9200+ põhiprotsessori Arm Cortex-X3 tuumasagedust on tõstetud 3,05-lt kuni 3,35 Hz-le, kolme Cortex-A715 tuumal 2,85-lt kuni 3,0 Hz-le. See protsessor kasutab samuti säästlikult aku energiat. Eestis tuleb müügile Xiaomi 13T Pro versioon, millel on 12 GB operatiivmälu ja 512 GB sisemälu. Selline telefon hakkab maksma umbes 900 eurot.

Xiaomi 13T seeria fotograafiamaailm

Nüüd sukeldume fotograafiamaailma. Mudelite Xiaomi 13T ja Xiaomi 13T Pro tagaküljel on massiivne must objektiivide plokk. Mõlemal telefonil on kolm sama kaamerat:

  • 50 MP lainurk, 24 mm fookuskaugusega Leica põhikaamera, mille objektiivi maksimaalne diafragma on f/1,9 (kaamera kujutise jäädvustab 1/1,28 suurusega sensor).

  • 50 MP Leica teleobjektiiv, mille fookuskaugus on 50 mm ja maksimaalne diafragma f/1,9.

  • 12 MP ülilainurk Leica kaamera, mille fookuskaugus on 15 mm ja maksimaalne diafragma f/2,2.

Kuidas teile meeldib selline kaamerate komplekt? Ma arvan, et see on muljetavaldav ja selles on kõik, mida tööks vaja – mitte midagi sellist, mida kasutate nii harva, et seda ülearuseks pidada. Tagakaamerate asfäärilised objektiivid on välja töötatud koos kuulsa Saksa optikafirmaga Leica. Mainida tuleks ka selfide tegemiseks mõeldud 20 MP (f/2,2) kaamerat.

100% DCI-P3 värvistandard, mis tagab laia värvigamma, kõrgema kvaliteediga värvigamma ja autentsete värvide hea taastamisvõime. Valida on kahe stiili vahel: Leica Authentic ja Leica Bright.

Alguses mängige portreerežiimiga. Siit leiate kuus Leica filtrit, tänu millele saate luua trendikaid klassikalises stiilis fotosid, sealhulgas uhiuued Leica Sepia ja Leica.

On ka Blue filtrid, mida kasutatakse fotoaparaadis LeicaM-Typ240. Lisaks nendele filtritele on veel kümmekond teist. Kuid te ei pea kaugelt otsima – lihtsalt proovige esmalt filtreid Leica Sepia ja Leica Blue ja saate aru, et teie käes on superfotoaparaat, mis võimaldab luua erilise klassikaliste fotode atmosfääri. Kõiki neid filtreid saab kasutada ka filmimiseks. Mõlemad telefonid filmivad eraldusvõimega 4K, kiirusega 30 kaadrit sekundis või 8K eraldusvõimega, kiirusega 24 kaadrit sekundis. Toetatakse HDR10+ funktsiooni, mis suurendab kontrastsuse suhet ja värviruumi.

Proovige ka Pro funktsiooni „Custom photographic styles“, mis võimaldab mugavalt reguleerida erinevaid heleduse, värvide ja tekstuuri parameetreid. Ja ärge unustage öösel tehtud fotosid – need telefonid teevad hämaras suurepäraseid pilte. Fotosid ja videomaterjali saab töödelda Xiaomi Gallery programmis, millel on erinevaid malle, luua kiiresti lühikesi videoklippe, valida neile muusikat ja subtiitreid. Ma isegi ei räägi lihtsast pildistamisest – sihtisin ja klõpsutasin – sul lihtsalt ei ole huvitav sel moel pildistada, kui hoiad käes tervet fotostuudiot.

Hinnang

Xiaomi 13T Pro on telefonide maailmas rakett nii laadimiskiiruse kui ka jõudluse poolest ning lisaks on sellel ka rohkem mälu (nii operatiivmälu kui ka sisemist). Siiski on see Pro versioon, nii et sellelt võib väga palju nõuda. Xiaomi 13T on veidi lihtsam, aga ka odavam, kuid jõudlusest mul puudust ei tulnud.

Mõlemal telefonil on kauakestvad akud, mida saab kiiresti laadida, mõlemad toetavad 5G-ühendust, NFC-viipemakse funktsiooni, mõlemad võivad töötada kahe SIM-kaardiga ning toetavad ka telefoni paigaldatud virtuaalset SIM-kaarti eSIM.

Telefonidesse on paigaldatud modifitseeritud Android 13 versioon MIUI 14, millel on kompaktne, mugav ja lihtsalt arusaadav kasutajaliides. On ka lisasid, huvitavaid funktsioone jne. Isegi kui see on teie esimene Xiaomi nutitelefon, saate kõigest mõne minutiga aru.

Pildistamisvõimalustest ma juba kirjutasin – need on lihtsalt nii suurepärased, et vaevalt võib veel enamat oodata.

Toote arvustuse on kirjutanud erapooletu ajakirjanik R. Kažimėkas.

Jaga
Kommentaarid