Mul endal on seda keeruline hinnata, aga olen aastate jooksul tõesti palju kuulnud, et mu esiklaps näeb välja täpselt minu moodi. Palju lihtsam on mul aga hinnata meie iseloomusid ning nendes erineme kardinaalselt. Mina olen terava loomuga, tema rahulik. Mina punktuaalne, tema pigem voolav. Tema fantaasia ulatub kosmilistesse kõrgustesse, minul püsivad kaks jalga maa peal. Teda köidavad loodus, loomad ja pehmed teemad, mina otsin kindlust mõõdetavast. Mina sätin igal hommikul kleidi selga ja otsin jalga sobivad kingad. Tema nöörib samal ajal kinni tennisepaelu ja naerab mu peale, kui kiirustades püüdlikult ripsmeid värvin – ta ei kanna kunagi meiki.

Kutsun end tihti korrale – kas see reegel ikka on ilmvajalik?

Vahel vaatan teda ja mõtlen, kuidas ta küll minu äkilise loomu kõrval on suutnud nii kandvalt oma lillelapse olemust säilitada... ja siis tunnen uhkust.

Seekordne „Puudutab“ rubriigi lugu muutis mind seetõttu iseäranis mõtlikuks. Kuidas armastada kedagi, kelle maailmavaade erineb minu omast 180 kraadi, küsivad artiklis noored. Ma ei ole kunagi uskunud ütlusse „Veri on paksem kui vesi“, sest veri üksi ei loo armastavat ja austavat suhet. Ometi sooviksin ma oma lastega usalduslikku suhet ka siis, kui meie maailmavaade või uskumused ühel päeval erinema peaksid. Ma arvan, et siin võiks võtmesõnaks olla tolerantsus ja austus teineteise mõtete vastu. Ma ei pruugi olla alati sinuga ühel meelel, aga ma austan su arvamust ja tundeid. Minu tõde pole alati ainus tõde. Tean, et olen ka ise vanemana nende mõtete vastu eksinud, aga püüan end iga päev parandada. Koduseid reegleid seades kutsun end korrale – kas see ettekirjutus ikka on ilmvajalik?

Usun inimese lõputusse arenemisvõimesse. Iga päev ja iga lapsega õpime olema targemad, käituma mõtestatumalt ja lapsi arvestavamalt. Et teismeliste teemasid, tundeid ja mõtteid paremini mõista, oleme Pere ja Kodu veebi loonud alamlehe „Teismeline“. Koondasime sinna mitme aasta jagu tarku artikleid. Leiad need perejakodu.ee/teismeline.

Osale unejutukonkursil

Me teeme seda jälle! Kui sinus või sinu lapses on peidus mõni südamlik, tore, naljakas või hoopis põnev unejutt, pakume sellele avaldamisvõimaluse! Väikesed kuulajad võtsid meie eelmise aasta advendikalendri nii palavalt vastu, et kogume ka sel aastal uusi unejutte advendikalendri koostamiseks! 24 toredamat lugu loeme audios sisse ja teeme neile professionaalsed illustratsioonid. Osa lugusid premeeritakse ka hinnaliste auhindadega. Konkursi info ja juhised leiad perejakodu.ee/unejutt.

Osta suurima kogupereetenduse piletid SOODUSHINNAGA

Mida kinkida lapsele, lapselapsele, väikesele nõole, heale sõbrale sünnipäevaks või kooli alguseks? Parim kink on elamus!

Tänavu detsembris astub paljude lemmik koeratüdruk Lotte suurele lavale uhiuues lavastuses. Janno Põldma kirjutatud „Lotte ja kadunud jõuluvana“ tuleb lavastaja Ain Mäeotsa abiga Tallinnas Unibet Arenal (endine Saku Suurhall) vaatajate ette erakordse vaatemänguna. Pere ja Kodu sooduskoodiga Lotte2023 saad piletid soetada 10% soodsamalt veebilehel piletitasku.ee.

Jaga
Kommentaarid