Tallinna Lastehaigla Toetusfondi esindaja Katrin Vende sõnul oli annetajate abil tehtud ost ainuõige: „Lapsed broneerivad kuid ette oma teraapiaaegu ja töös on robot viiel päeval nädalas ja ikka kaheksa tundi korraga.“

Füsioterapeut Cristina Lõokene lisab: „Mõni laps vajab intensiivsemal raviperioodil roboti abi lausa iga päev, aga üldjuhul näeb raviplaan ette kaks-kolm korda nädalas treenimist. Füsioterapeute, kes robotiga tööd teevad on kokku haiglas kuus.

Eelmine robot elas oma aja ära

Näidispatsient 11-aastane Romet, kes on uuel kõnnirobotil treeninud juba neli-viis korda, kiidab masinat väga. „Pole imelik tunne, täitsa mugav on“ ja tunnistab, et 45-minutilise treeningu järel läheb kõht täitsa tühjaks. Küsimuse peale, mis enim peale trenni isutab vastab poiss muheledes, et Kalevi kommide. Poisi ema Piret Veski lubab need pojale hankida ja ütleb, et nemad on tuttavad ka eelmise kõnnirobotiga, mis oli kordades suurem ja kasutusmugavuse poolest juba aegunud.

„Tänu heade inimeste annetustele saime Tallinna Lastehaiglale soetada uue ülimalt vajaliku seadme. Kõnnirobotit vajavad lapsed, kellel on erinevatest haigustest tingitud liikumispuuded,“ lausus Tallinna Lastehaigla Toetusfondi juhataja Inna Kramer. „Esimene kõnnirobot, mille ostsime haiglale 11 aastat tagasi, oli oma aja ära elanud ning uut seadet oli väga tarvis, et laste ravi oleks järjepidev ning jätkuks ilma tõrgeteta. Täname südamest kõiki fondi koostööpartnereid ja toetajaid, kelle annetused teevad võimalikuks lastehaiglale vajalike kaasaegsete seadmete soetamise.“

Kõnnirobot treenib last mängulisel viisil

„Kõnnirobot on tänapäevase füsioteraapia asendamatu osa, mida kasutatakse erinevate liikumispuuete või traumajärgsete seisundite ravis. Oleme väga tänulikud Lastehaigla Toetusfondile ja kõigile annetajatele, kelle abiga sai see aparaat soetatud. Tänu lahketele toetajatele saab sadu lapsi lisavõimaluse treenimiseks ja taastumiseks,“ sõnas Tallinna Lastehaigla juhatuse esimees Konstantin Rebrov.

Tallinna Lastehaigla neuroloogia-taastusraviosakonna vastutava füsioterapeudi Cristina Lõokese sõnul annab kõnnirobot võimaluse treenida efektiivselt just korduvliigutusi, et tekiks automaatne liikumine kõndimise näol. „Kõnnirobot on disainitud nii, et see kaasab patsienti läbi mängude, mis annavad ekraanilt visuaalset tagasisidet, motiveerides patsienti pingutama ja kaasa töötama. Ühe liigutuse õppimiseks tuleb seda sooritada tuhandeid kordi. Kõnnirobot teeb selle lapsele mänguliseks ja lõbusaks, aidates kaasa kõndimise õppimisele, mis on ülioluline oskus,“ lausus Lõokene.

Kõnniroboti töö on programmeeritav iga patsiendi individuaalsete vajaduste järgi, seda saavad kasutada erinevas vanuses ja pikkuses lapsed kuni 18-aastaseks saamiseni. Ühe lapse jaoks kestab kõnniroboti sessioon 20-45 minutit, ravikuuri kestus on keskmiselt 4 kuni 12 nädalat ning ravil käib laps tavaliselt 2-5 korda nädalas. Kõnniroboti teenuse kasutamine on lisatud haigekassa nimekirja, seega patsient ei pea teenuse eest ise tasuma.

Tallinna Lastehaigla Toetusfond on heategevusfond, mille eesmärgiks on parima võimaliku meditsiinilise abi toomine Tallinna Lastehaiglasse. Soovime kaasa aidata, et Eesti suurim lastehaigla oleks igati lapsesõbralik. Fond on asutatud 20. jaanuaril 1993. 2023. aastal täitus fondil 30. tegevusaasta. 2022. aastal kogus fond 1,55 miljonit eurot annetusi.

SA Tallinna Lastehaigla on ainus piirkondlik, kõrgeima etapi lastehaigla Eestis, kes pakub lastele ravi 28 erialal. Aastas saab lastehaiglast statsionaarset ja ambulatoorset abi kuni 150 000 alla 18-aastast last ja noort inimest. Tallinna Lastehaigla on tööandja üle 800 töötajale.


Jaga
Kommentaarid