Tiina Kilkson

„Rästikud rändavad Rooma“

Väljaandja Tiina Kilkson, 24 lk

Tiina Kilkson on teinud midagi väga tänuväärset, luues koostöös logopeed Helen Kaufmanniga teose, mis aitab kaasa kõne arengule. Selles omapärases lasteraamatus algavad kõik sõnad r-häälikuga ja on seetõttu heaks harjutuseks lastele, kellele see häälik raskusi valmistab. Tuleb tunnistada, et ka endal oli raske, aga samas äärmiselt lõbus lugeda. Rästikupere seiklused keerasid keele korralikult sõlme. Raamatu lõppu on lisatud harjutused, mida saab teha lapsega koos, et suunata tema keelt õigesse asendisse. Ühtlasi tugevdavad need keelelihast.

Ilmar Tomusk

„Isa preemia“

Tammerraamat, 24 lk

Ma olen aastaid unistanud elust ilma telefonita, aga kuidagi on tänapäeva elu aheldanud meid vangidena selle helendava seadme külge, sest nii on kõigil mugav. Alati oled kättesaadav ja kogu vajalik info jookseb ühte väiksesse karbikesse kokku. Siis aga avastad, et oled seda seadet jõllitanud mitu tundi ööpäevas märkamata, et pesamuna on hakanud vahepeal ilusti r-i põristama, su teismeline poeg on kasvatanud korraliku vuntsi ja seinal rippuv kalender näitab ikka septembrit, kuigi käes on november. Selle raamatu peategelane Laura premeerib oma isa šokolaadimedaliga. Nimelt on isa lõpuks leidnud aega, et tütrega õhtul pärast tööd vestelda, sest unustas telefoni töö juurde. Vaat selliste teravustega premeerivadki meid lapsed, kui meie pilk on liiga kauaks „nutikasse“ jäänud.

Marco Campanella

„Hiir Hops. Täna on minu sünnipäev!“

Koolibri, 24 lk

Lastele on ootamine väga raske. Neile tundub, et laste maailmas peab kogu aeg midagi ootama ja täiskasvanute maailmas on teistsugune ajaarvamine. Ilmselt seepärast tahavadki nad kiirelt suureks kasvada. Selles loos ootab hiire­poiss Hops oma sünnipäeva ja loodab kingituseks saada jalgratast. Vihjeid jagab ta nii emale kui ka isale, aga nemad räägivad vaid mingist üllatusest. No kellele need vanemate üllatused enne meeldinud on! Hiirepoiss ihkab hoopis kaupluse aknal nähtud ratast. Milline üllatus ootab teda sünnipäevahommikul päriselt, loe juba raamatust!

UKU VALITUD RAAMATUD

Xanna Chown

„Hea une jutud“

Egmont Estonia, 96 lk

Üle pika aja leidsime armsa unejuttude kogumiku, mille peategelasteks on eri loomakesed. Lood on lühikesed ja südantsoojendavad. Autor ise ütleb raamatu kohta, et neid jutte tahavad nii vanemad kui ka lapsed üha uuesti ja uuesti lugeda ning teate, see vastab tõele. Jäin veel pärast laste uinumist pikaks ajaks paigale ning mõnusa nohina saatel illustratsioone vaatama. Muinasjutuliselt toredad, vahvalt värvilised ja ülimalt armsad! Täpselt selline raamat, mis peaks iga põnni lapsepõlve osaks olema.

Anne-Mari Alver

„Atsi tunded“

Kentaur, 34 lk

Palju räägitakse väikeste tüdrukute ja ka naiste tunnetest, kuid poiste tunded on kuidagi varju jäänud. Poisse õpetatakse ikka tüdrukutele toeks olema ja neid aitama. Tuleb ju olla suur, tugev ja mehelik. Nii tasapisi ja märkamatult pakivadki poisid oma tunded sügavale enda sisse ja nende lahtipakkimine hilisemas eluetapis ei pruugi hästi õnnestuda. Raamat „Atsi tunded“ toob lugejateni väga ilusa vestluse isa ja poja vahel, kus teemaks on just tunded. Tahan julgustada kõiki väiksemaid ja suuremaid poisse rääkima oma tunnetest, ükskõik kui keeruline see alguses ei tunduks!

Maarja Astover

„Punapea“

Mäepealse, 64 lk

Punapea Ada on alustanud kooliteed ja esimene õppe­aasta toob ta ellu palju põnevaid seiklusi. Nii mõneski olukorras on tal võrdluseks tuua kogetu lasteaias, aga ette tuleb ka palju uut, sest iga koolipäev on nii uudne. Adat toetavad tema vanemad, kes keerulistel hetkedel lohutavad ja püüavad leida igast loost midagi õpetlikku. Raamat on argi­päevane, lõbus ja hoogne. Kergesti mõistetav nii koolieelikutele kui ka algklassilastele. Meile väga meeldis!

Jaga
Kommentaarid