Seda piima hakkab terve pere armastama!
Pimedal sügisel on nii mõnus kodus kamina ees kakaod juua ja selleks on vaja piima. Kes on laktoositalumatud, ei pea kakaost või piima baasil magustoitudest sugugi loobuma, sest Zemaitijos Pienase piimas laktoosi pole – kuid mis veel olulisem, selles piimas pole ka A1-piimavalku, mis võib põhjustada laktoositalumatuse sümptomitele sarnaseid ebameeldivaid tundeid. Zemaitijose piimas on ainult A2-valk, mis on organismi vastu väga sõbralik, nii saavad piima taas nautida need, kellele ei sobi ei laktoos ega A1-valk.
Zemaitijos Pienase piim on ainus A1-valgu vaba piim Baltimaades. Ammustel aegadel oli samamoodi lehmapiimas ainult A2-valk, sest lehmad olid A2A2-geeniga. Hiljem arenesid evolutsiooni käigus A1A2-geeniga lehmad ning nii hakkas ka piim sisaldama nii A1- kui ka A2-valku. Kahjuks tekitab A1-valguga piim paljudele tarbijatele vaevusi.
Zemaitijose piimatootjad aga hakkasid tegema lehmadele vereanalüüse, et teha kindlaks nende geenitüüp ja eraldada lüpsmiseks ainult A2A2-geeniga lehmad, kelle piim ongi ainulaadne just selle poolest, et see sisaldab ainult A2-piimavalku, mis on kõhule palju parem. Sellel piimal on mõnus veidi magus maitse – ja seda ilma mingite lisatud suhkruteta –, nii et seda armastavad väga ka väikesed lapsed. Zemaitijos Pienast tasub usaldada, sest ettevõttel on juba pea sada aastat kogemust.
Piimaga saab teha ka palju muud, kui seda niisama juua. Zemaitijos Pienase piima kasutades valmivad maitsvad piimajoogid ja -kokteilid, krõbedad pannkoogid, pudrud ja magustoidud. See piim sobib väga hästi ka küpsetistes kasutamiseks. Toome siin ära kaks retsepti, kus on ideaalne kasutada Zemaitijose A2-piima.
Apelsini-kaerahelbepuder
Koostisosad
300 ml Zemaitijose A2-piima
100 gr kiirkaerahelbeid
100 ml värskeltpressitud apelsinimahla
Näpuotsaga soola
1 tl mett
Valmistamine
Vala piim kastrulisse, lisa sool ja kuumuta keemiseni. Lisa kaerahelbed ja apelsinimahl ning keeda madalal temperatuuril pideval segades üks minut. Tõsta kastrul pliidiplaadilt ära, lisa mesi, sega ja lase kaks minutit taheneda.
Pane puder kaussi, lisa marju või puuvilju ja naudi!
Pannkoogid
Koostisosad
3 muna
1 klaas Zemaitijose A2-piima
15 grammi küpsetuspulbrit
Jahu nii palju, et tainas jääks piisavalt paks
1 supilusikatäis suhkrut
Näpuotsaga soola
Praadimiseks õli
Valmistamine
Klopi munad suhkruga lahti, lisa piim ja sega omavahel. Raputa pidevalt segades juurde jahu ja küpsetuspulber, kuni tainas on küpsetamiseks paraja paksusega (umbes vahukoore konsistentsiga). Prae väikesed pannkoogid pannil mõlemalt poolt kuldseks.
Serveeri pannkooke moosi või naturaalse jogurtiga ja naudi!