Jõulupuu valimine ja toomine riigimetsast annab hea võimaluse veeta aega oma sõprade ja perekonna seltsis. Ühine retk metsa kuuse järele aitab igapäevatoimetustest korraks aja maha võtta ning nautida ja väärtustada koosolemise aega. Kuna kuuse valimisel, lõikamisel ja transportimisel on oluline iga pereliikme osalus, siis tekitab jõulupuu valimine ja ühise eesmärgi nimel tegutsemine ühtekuuluvustunnet. Samamoodi on pärast seda tore ühiselt puud ehtida. Koosolemist ja ühtekuuluvustunnet on meil vaja nii argipäevadel, aga iseäranis just pühadeajal. Miks mitte muuta metsast ühiselt kuuse toomine hinnaliseks peretraditsiooniks, mida igal aastal korrata.

Saad valida isikupärase kuuse

Riigimetsast kuuse toomine on iga loova inimese unistus, see annab suure otsustusvabaduse valida välja just omale meelepärane ja sobiv jõulupuu. Nii on võimalus koju tuua tervet elutuba ehtiv 2-3-meetrise kuuse või hoopiski laua peale mahtuva väike armsa puukese. Kuigi poes on tihtilugu Eesti kuuskede asemel müügil kunstmaterjalist kuused ja ostuplatsidel imporditud jõulupuud, siis riigimetsast leiab ehedaid ja omanäolisi kuuski. Metsast ise kuuske valides võib olla kindel, et leiad enda koduga harmoneeruva ja isikupärase kuuse. Kuna looduses kaht identset puud ei leidu, siis on iga puu ainulaadne ning kellelgi teisel täpselt samasugust jõulupuud ei ole.

Riigimetsast kuuse toomine on loodussõbralikum

Ise metsast jõulukuuse toomine on kordades keskkonnasõbralikum kui osta kunstpuu või imporditud nulg, kuusk või mänd. Kuna RMK on üle Eesti kõik riigimetsad ära kaardistanud, on igaühel võimalus otsida kuuske endale lähimast metsast. Imporditud kuuskede puhul läheb aga suures mahus kütust ja tööjõudu raisku juba ainuüksi nende transportimise peale. RMK kaardistatud aladelt on suurepäraselt ka näha, kust on jõulupuud kõige parem ja keskkonnasõbralikum võtta. Kuuski tohib võtta vaid sealt, kus neil ei ole lootust suureks kasvada – näiteks teede ja kraavide servadest, elektriliinide ja vana metsa alt. Kaitsealad ning metsanoorendikud on kuuskede maha raiumise eest kaitstud, et säilitada ja hoida loodust nii palju kui võimalik.

Võimalus avastada loodust

Kiire elutempo tõttu ei pruugi me tihtipeale leida piisavalt aega, et minna loodusesse. Töö, kodused kohustused, aga ka tehnoloogia ja muud tubased tegevused haaravad sageli suure osa meie ajast. Nii võibki jääda looduses viibimine tagaplaanile. Metsast jõulukuuse otsimine aitab aga korraks end igapäevaelust välja lülitada ning minna loodusesse, märgata meie ümber peituvat ilu ja ehedust. Metsa minek on ideaalne võimalus akude laadimiseks ja pingete maadamiseks. Lisaks saab metsas käies õppida palju uut ja põnevat, näiteks testida enda või oma laste teadmisi erinevate puu- ja taimeliikide kohta või õppida jälgima erinevaid maamärke, arendades seeläbi oma navigeerimisoskusi ja loodusteadlikkust.

Hea sinu vaimsele ja füüsilisele tervisele

Metsast jõulukuuse otsimine on suurepärane võimalus ka aktiivseks ajaveetmiseks. Metsas kõndimine, sobiva jõulupuu otsimine ning lõikamis- ja transpordiprotsessis osalemine aitavad kaasa edendada füüsilist aktiivsust. Kuigi kargete talveilmadega eelistatakse enamasti tubastes tingimustes sooja käes istuda, annab metsast jõulupuu otsimine võimaluse ennast veidi liigutada ja endale tõestada, et ka talvel ja krõbedate ilmadega on võimalik tervislikku ja aktiivset eluviisi harrastada. Metsas käimine on ka suurepärane viis turgutada oma vaimset tervist ning maandada kogunenud pingeid või stressi.

RMK Loodusega koos äpi abil saab metsast endale kuuse osta alates 27. novembrist kuni selle aasta lõpuni.

Rohkem infot riigimetsast jõulukuuse toomiseks leiad siit.

Jaga
Kommentaarid