Kuna palja käega metsas kuuske ei langeta, on oluline enne metsa minekut läbi mõelda, mida puu mahavõtmiseks ja transportimiseks vaja läheb.

Esimese asjana tuleb kindlasti kaasa võtta saag. Sealjuures maksab enne veenduda, et saag on terav ning käepide mugav – see muudab puu langetamise hõlpsamaks ja kiiremaks.

Kuna metsas on iga puu isemoodi, tasub võimalusel kaasa võtta ka oksakäärid, et vajadusel sobimatud oksad kerge vaevaga eemaldada. Selleks, et kuuseokkad ja kare koor käsi ei torgiks, on mõistlik kaasa haarata ka kaitsekindad.

Mõtle läbi, kuidas kuusk koju sõidutada. Väiksem puu mahub ka sõiduauto pagasiruumi, kuid suurema jaoks võib tarvis olla mahukamat sõidukit või järelkäru. Kui kardad, et lumi, okkad ja kuusevaik määrivad auto ära, võib kuuske vedades selle alla panna presendi või teki.

Kui elad riigimetsa läheduses ja oled kuuse järele tulnud jalgsi, saad puu koju sõidutada ka kelguga.

Kust leida kuusevõtuks vajalikke vahendeid?

Kuusevõtuks vajalike vahendite soetamiseks on mitmeid võimalusi. Nende jaoks, kes käivad riigimetsast kuuske toomas igal aastal, on kõige mõistlikum osta omaenda isiklik varustus. Suurima valiku erinevatest saagidest ja oksakääridest leiab ehituspoodidest, kuid kindlasti tasub vaadata ka aianduskeskustesse.

Neile, kes lähevad riigimetsast kuuske tooma esimest korda või ei soovi isiklikku varustust muretseda, on loodud erinevaid võimalusi varustuse rentimiseks.

Enne tööriistade rentimist tasub aga muidugi uurida tuttavate ja naabrite käest, ega neil ole vajalikke abivahendeid laenata. Vastutasuks võib sõbra või naabri samuti metsa kaasa kutsuda ning üheskoos kuuseotsingule minna.

Kes on aiatöödega sina peal, neil on vajalikud tööriistad ilmselt kodus käepärast.

Ohutus

Sõida metsa kindlasti täis tangitud kütusepaagiga, samuti vaata, et mobiiltelefoni aku oleks laetud. Hea oleks igaks juhuks ligi hoida ka lumelabidat, sest kõrvalmaanteed võivad olla üsnagi lumerohked.

Mitut inimest läheb kuusevõtuks vaja?

Väiksemat sorti kuusepuu jaksab metsast ka üksi tuua, kuid ühiselt metsa puud otsima minna on kindlasti lõbusam.

Lisaks sellele, et koos on meeleolukam sobivat kohta ja puud otsida, pakub metsaretk kindlasti ka toredaid elamusi – ehk on siin või seal mõni loom silganud ja oma jäljerea lumele jätnud. Koos on põnev mõistatada, kellele need jäljed kuuluda võiks. Linde on praegusel ajal metsas vähe, kuid sugugi kõik ei lenda talveks soojematesse paikadesse ja nii võib kuulda näiteks rähni koputust või pasknääri krääksatust.

Üheskoos jagatud kvaliteetaeg ühendab inimesi ja aitab luua südamlikke mälestusi. I-le saab täpi panna üheskoos kuuske ehtides.

Metsaretke boonuseks on kindlasti ka rõõm liikumisest ja õueõhust õhetavad põsed.

Kuidas ja kust kuusepuud saagida?

Kui sobiv kuusepuu on välja valitud, jõuab kätte selle langetamine. Veendu kindlasti enne saagima hakkamist, et puu kasvab riigimetsas ning õiges kohas – vana metsa all, kraavipervel või elektriliini all. Noorest metsast ei tohi puid võtta, sest nendest kasvab tulevikumets. Samuti ei või puud langetada looduskaitsealalt.

Proovi kuuske saagida maapinnale võimalikult lähedalt, et ei jääks kõrget kändu. Väiksema puu maha võtmine ei ole kuigi keeruline – peenema puu saab läbi lõigata ka toekate aiakääridega, veidi jämedamat on parem saagida. Ole saagides hoolas – ära vigasta lähedal kasvavaid teisi puid ja muidugi hoidu endale kogemata kätte või jalga saagimast!

Puu alumine osa võib olla hõredamate okstega ning kui sa ei soovi seda koju viia, sae üleliigne osa kohe maha ja jäta metsa. Puu kõduneb metsa all ära. Linnakorterisse ei ole mõtet liigset osa kuusest vedada, et see hiljem seal prügikasti visata.

Kuidas valida kuusevõtuks sobiv riietus?

Selleks, et krõbedate või jahedate talveilmadega metsas kuuske otsides külm ei hakkaks, on oluline ilmale vastavalt riietuda. Kõige paremini aitab külma vastu kihiline riietus, mis võiks koosneda vähemalt kolmest erinevast kihist.

Esimene, vastu keha olev kiht võiks olla selline, mis hoiab sooja, aga ei lase kehal ka higiseks minna. Seega vältida võiks puuvillaseid materjale ning nende asemel eelistada villaseid ja sünteetilisi. Teine kiht on mõeldud soojuse hoidmiseks ehk parimad valikud selle jaoks on villane kampsun või soojahoidvast materjalist dressipluus. Sinna peale läheb kolmas ehk kaitsekiht, mille ülesanne on tagada kaitse tuule ja niiskuse eest. Kolmandaks kihiks sobib hästi vee- ja tuulekindel talvejope. Kuna külm tabab üldjuhul esimese asjana käsi ja jalgu, tuleb nende osas olla eriti hoolas. Ühe kindapaari asemel tasub panna kätte kaks paari kindaid ning kuna metsaretkel võib ette tulla ka lumes sumpamist, on oluline jalga panna mugavad, soojad ja vettpidavad saapad.

Äpi „RMK Loodusega koos“ abil saab metsast endale kuuse osta alates 27. novembrist kuni selle aasta lõpuni.

Rohkem infot riigimetsast jõulukuuse toomiseks leiad siit.

Jaga
Kommentaarid