Energiatarbimise vähendamine on juba ammu aktuaalne teema, aga see jääb endiselt lihtsaimaks ja efektiivseimaks viisiks raha säästmisel. Lihtsalt lülita välja tuled ja elektroonikaseadmed, kui sa neid ei kasuta. Samuti soovitame vahetada olemasolevad lambipirnid energiatõhusamate vastu ning kasutada kodumasinaid, näiteks pesu ja nõude pesemiseks, ajal, mil elektrihind on soodsam. Elektrihinda saab jälgida nii veebilehelt elektrikell.ee kui ka erinevatest nutikatest rakendustest.

Kui oled fikseeritud hinnaga elektripaketi kasutaja või sul ei ole parasjagu võimalik madalama hinnaga kellaaegadel pesu pesta, soovitame kasutada kodumasina ökonoomset režiimi. See võib küll pesu või nõusid kauem pesta, kuid aitab säästa nii elektrit kui ka vett. Osal kodumasinatel on võimalik kasutada ka ajatamist ehk masina tööaeg soodsama elektrihinnaga kellaajale sättida.

Jaga teenuseid sõpradega

Maailmakuulsate voogedastusplatvormide Spotify ja Netflix kõrval pakuvad ka Eesti ettevõtted võimalusi teenuste jagamiseks. Näiteks on valikus Delfi Kogupakett, mis annab ligipääsu 25 tasulisele portaali sisule, eksklusiivsetele spordiülekannetele ja soodushinnaga sündmuste piletitele. Paketi aastahind on küll 131,88 eurot, aga seda saab jagada kuni kahe sõbraga. Kui muidu maksaksid lugemisõiguse eest üksikisikuna 10,99 eurot kuus, siis jagades paketti sõpradega, tuleb kuumakseks 3,66 eurot ja hoiad aastas kokku ligi 88 eurot.

Sarnast lahendust pakub ka telekommunikatsiooniettevõte Tele2 Piiramatu Klubi näol, mis võimaldab teenuseid jagada sõprade või perega. Kui näiteks koduinterneti eest maksad 22 eurot, on iga järgnev Piiramatu mobiilipakett või koduinterneti teenus kõigest 10 eurot kuus. Ühe kasutaja teenused oleksid muidu tavahindades kokku 42 eurot: juhtmevaba koduinternet 22 eurot ja Piiramatu mobiilipakett 20 eurot. Nii võib juba kahe paketi pealt aastas säästa 120 eurot. Lisaks on Tele2 kõikidel mobiilipakettidel hinnagarantii kaheks aastaks, mis kaitseb tarbijaid ootamatute hinnatõusude eest.

Vali tänase kuupäevaga toode ja võida hinnas

Toidukaupade hinnad on tõusnud, aga kokkuhoid on võimalik, kui koostad eelnevalt ostunimekirja ja väldid emotsioonioste. Samuti võib õhtune toidupoes käimine tuua lisasäästu, sest paljud kauplused pakuvad lähiajal aeguvaid tooteid allahindlusega. Näiteks müüb Prisma alates kella 20.00-st kõlblik-kuni-tähtajaga märgistatud tooteid 60-protsendilise allahindlusega, aidates säästa raha ja vähendada toiduraiskamist. Kasulikuks võib osutada ka nipp soetada soodustuses olevaid kaua säilivaid toiduaineid korraga suuremas koguses.

Eelarvesta ja jälgi kulutusi

Üks efektiivne viis raha säästmiseks on eelarve koostamine ja selle jälgimine. Alguses võib see tunduda keeruline, kuid see aitab sul selgelt näha, kuhu raha läheb, ning võimaldab leida võimalusi säästmiseks. Eelarve koostamiseks ja sellel pilgu peal hoidmiseks on loodud mitmeid rakendusi, kuid sobida võivad ka Exceli tabel või hoopis ehtne pabermärkmik. Planeerides ette ja jälgides kulutusi, avastad hõlpsasti valdkondi, kus kokku hoida, ja saad mõistagi seada endale ka erinevaid säästmise eesmärke.

Jaga
Kommentaarid