„Luulerännakul osalemiseks on tarvis laadida oma telefoni tasuta Loquizi äpp, leida RMK kodulehelt endale sobiv rännak, logida sisse ja retk võibki alata – teatud vahemaa läbimisel saab „preemiaks“ kuulata ja lugeda Eesti autorite loodus- ja metsaluuletusi,“ selgitab üks luulerännaku loojatest RMK pärandkultuurispetsialist Triin Kusmin. Tema sõnul on mets inspireerinud paljusid Eesti kirjanikke ja loodusluule on oma olemuselt sama eripalgeline kui Eestimaa metsadki.

Luulerännakuid on neli: muhe luulerännak, metsameeleolude luulerännak, aastaaegade luulerännak ja luulerännak lastele. Kõigi põhimõte on üks: enne tuleb liikuda määratud vahemaa ja seejärel saab kuulata või lugeda luuletust.

Kas olete kuulnud Aleksander Suumanni luuletust ilusa nimega tädist Flink Anettest, kes karuga kohtus? Või teate, mida arvab Contra oma armsast seljakotist? Kes teab, äkki sobib mõni neist kingi lunastamisekski.

Milline luuletus järgmisena kõlab, on rännakul osaleja jaoks üllatus ja saab teatavaks siis, kui vajalik teepikkus läbitud. Siis ilmub ekraanile luuletus ja noolega nuppu vajutades saabki kuulama asuda.

Kuigi rännakule võib asuda kasvõi oma toas ümber laua jalutades, innustab Triin Kusmin siiski loodusesse minema: metsa-, matka- või terviseradadele üle kogu Eesti, oma kodumetsa või kasvõi linnaparki.

„Nii saab kõige paremal moel ühendada mitu toredat tegevust – liikumise, looduse vaatlemise ja luuletuste kuulamise,“ lausub Kusmin.

Loquizi äppi saab alla laadida Play poest või App Store’ist. Mängima asumiseks vajalikud paroolid ja juhised leiab RMK lehelt loodusegakoos.ee.

Paroolid leiad ka allolevast rännakute tutvustusest.

Tule luulerändama!

MUHE LUULERÄNNAK

Sellel rännakul saab nautida muhedat ja head tuju loovat luulet. Looduses liikudes saad luuletusi kuulates teada, mis juhtub, kui liiga kauaks metsa jääda, miks on oluline kevadel pesa punuda ja kuidas lõppes tädi kohtumine karuga. Muhedat kuulamist!

Kasutajanimi: muhe

Parool: luule

METSAMEELEOLUDE LUULERÄNNK

Metsameeleolude luulerännak on vaikseks mõtiskeluks metsarajal. Luule lugemine või kuulamine ei ole ühepoolne – et luuletaja ütleb, kuidas asjad on.

Oma osa on alati ka kuulajal ja tema mõtetel ning üks ja sama loodusluuletus võib lugejat eri aegadel või erinevatel radadel kõnetada kord ühel, kord teisel moel. Meeleolukat kuulamist!

Kasutajanimi: meeleolu

Parool: mets

AASTAAEGADE LUULERÄNNAK

Aastaajad, nendega seotud meeleolude vaheldumine ja muutused looduses on üks sagedasemaid teemasid Eesti loodusluules.

Õnneks on meil Eestis aastaaegu tervelt neli ning kevadine värskus ja tärkamine, suvine õierikkus koos valgete ööde lummaga, sügise nukker küpsus ning talvise looduse härmas ilu on läbi aegade luuletajaid loodusluulet kirjutama inspireerinud. Head rändamist läbi luule ja aastaringi!

Kasutajanimi: loodus

Parool: aeg

LUULERÄNNAK LASTELE

Siia luulerännakusse oleme kokku koondanud luuletusi lastele ja peredele koos liikumiseks ja kuulamiseks.

Kuigi esmapilgul ehk lihtsad, ei maksa lastele kirjutatud luuletusi alahinnata, heast luuletusest saavad emad-isadki hea tuju või metsarännaku kõrvale mõtlemisainet. Toredat kuulamist!

Kasutajanimi: laste

Parool: luule

Jaga
Kommentaarid