Miks vajavad lapsed und?

Teadlased saavad jätkuvalt uusi teadmisi une kohta, aga selge on see, et piisav uni on tervisliku eluviisi väga oluline osa. Lapse jaoks on see oluline ka selleks, et ta suudaks õppida, tähele panna ja mälestusi talletada. Magamatus võib jällegi mõjutada tema käe ja silma koostööd, motoorseid oskusi, mälu, keskendumisvõimet ning käitumist. Uni või selle puudumise avaldab oma mõju ka lapse tervisele – ainevahetusele, vastuvõtlikkusele haigustele ja kasvule.

Ehkki unevajadus muutub lapse kasvades, jäävad põhjused, miks ta und vajab, samaks. Kui palju und vajab laps eri vanuses?

Kuni 3kuune beebi

Ehkki vastsündinu veedab suurema osa päevast magades, ei tundu see värsketele vanematele sageli nii. Tema unetsüklid on lühikesed, seega liigub ta pidevalt une ja ärkveloleku vahel. See on täiesti selles vanuses normaalne.

Sel ajal ei ole lapsel veel välja kujunenud öist uneaega. Piisav uni aitab tal aga negatiivsete stiimulitega paremini toime tulla.

4-12kuune beebi

Selles vanuses laps võiks magada 12-16 tundi ööpäevas, selle sees ka kaks või kolm päevast uinakut. Lapsel võiks olla nüüd juba kindel magamamineku kellaaeg.

1-2aastane laps

Nüüd peaks laps magama 11-14 tundi ööpäevas ning võiks teha ühe või kaks uinakut päeval. Selles vanuses lapsed on väga aktiivsed ja seetõttu võivad nad kergesti muutuda üleväsinuks, mis väljendub ärrituvuses, suures emotsionaalsuses ja tähelepanuvajaduses.

3-5aastane laps

Lapse unevajadus väheneb 10-13 tunnile ööpäevas. Osadel lastel on selle sees ka lõunauinak, teised on sellest juba ise loobumas.

6-12aastane laps

Lapse unevajadus on selleks vanuseks 9-12 tundi. Kui laps pole saanud piisavalt und, on tal raske üles ärgata ja oma tegevustele keskenduda ning ta on kergemini ärrituv. Laps võiks minna magama piisavalt vara, et ärgata õigel ajal enne koolipäeva ja saada endale vajalikud unetunnid täis.

13-18aastane teismeline

Teismeline vajab 8-10 tundi und. Sageli võib juhtuda, et noor eelistab unele tegevusi ekraanides või suhtlemist eakaaslastega. On oluline jälgida, et ta saaks ikkagi vajaliku arvu unetunde kätte, sest muidu kannatab tema võime keskenduda, suhelda ja emotsioone reguleerida. Seega teismelise tujukus võib tulla hoopis tema magamatusest.

Aju areneb veel 20ndates eluaastateski, seega ka noore inimese jaoks on uni väga oluline.

Kas laps saab magada liiga palju?

Ehkki seda juhtub harvemini kui liiga väge magamist, on see võmalik. Selle tunnuseks on võimetus õhtul magama jääda, liigvarajane või öine ärkamine. Sageli põhjustab seda lõunauinak, mida laps enam selles arengufaasis ei vaja.

Kuidas märgata, et laps ei saa piisavalt und?

Unepuudusele viitab see, kui lapsel on hommikul raske ärgata, kui tal on koolis või lasteaias keeruline oma tegevustele keskenduda ning kui ta on ärritunud ja ülemäära emotsionaalne.

Kui selline olukord on pidev, võib see viidata mõnele tõsisemale uneprobleemile ning seda võiks arutada arstiga.

Parents.com

Jaga
Kommentaarid