Esialgu piirdub lapse liikumine või nii-öelda trenn loomulikult sellega, et ta jookseb niisama koos vanemaga õues ringi. „Minu meelest on väga tähtis, et lastega käiakse igapäevaselt õues. See tekitab lapsele harjumuse, et liikumine ja värske õhk on hea ja meeldiv,“ lisab Lang.

Lapsi motiveerivad eeskujud ja saavutusvajadus

„Eeskujud on väga olulised. Laps tahab olla sama kiire, tugev, osav nagu mõni tippsportlane, sõber või keegi kolmas,“ kinnitab naine. „Lapse esimene eeskuju on aga alati lapsevanem. Ta matkib ja õpib armastama kõike, mida täiskasvanu ees teeb.“

Lastele saab liigutamise olulisust näidata ka koduses keskkonnas. „On nii palju erinevaid treeningvahendeid, mis aitavad sportimise lõbusaks muuta. Kummilindid, pallid, hantlid. Need pole vaid spordipoodide pärusmaa, vaid neid leiab ka paljude suuremate poodide sortimendist,“ sõnab Lang. „Nende valimisse võiks ka lapse kaasata. Näiteks toidukraami ostes saab lapselt küsida, mis värvi kummilint või hularõngas võiks samuti koju kaasa tulla.“

Kindlasti on tähtis ka see, et laps saaks proovida erinevaid spordialasid. „Siin peab jälgima, et vanem oma soove peale ei suruks. Tahe trenni minna on oluline, sest ainult nii saab armastus liikumise vastu olla pikaajaline,“ paneb ta lapsevanemetele südamele.

Viis nippi treeningharjumuste kujundamiseks kodus

  1. Ole eeskujuks. Liigu ise ning õpeta lapsele, et liikumine on nii kehale kui ka vaimule hea. Ja mitte ainult selleks, et kaalust alla võtta.

  2. Treenige koos. Üheskoos on ikka toredam ning aeg läheb kiiremini. Samuti saad olla lapsele toeks, kui tehnika vajab parandamist või motivatsioon hakkab kaduma.

  3. Muuda treenimine lõbusaks. Kauplustest leiab väga palju erinevaid treeningvahendeid, mis aitavad rutiini vältida. Noortele võikski sport mänguline olla.

  4. Ole järjepidev. Laps on piisavalt aktiivne, kui ta liigub igapäevaselt ning vähemalt 60 minutit päevas. Sellele võiks lisaks olla nädalas 2-3 trenni, mis oleksid intensiivsemad.

  5. Spordiriietus olgu mugav. Liikumist ei tohiks miski takistada. Kuna lapsed kasvavad ruttu, siis on pigem oluline leida hea hinna-kvaliteedi suhtega spordiriided.

Jaga
Kommentaarid