Sel aastal on liidul valmidus võiduujumise starti lubada lausa rekordilised 20 000 parti. Aasta aastalt on võistluspardikeste arv suurenenud. Kui 2014. aastal läks starti 7500 part-sportlast, oli möödunud aastal esikoha heitluses juba 18000 parti.

Pardiralli pakub kindlustunnet ja tuge

Eesti Vähihaigete Laste Vanemate Liidu (edaspidi EVLVL - toim) juhatuse liige ja tugiisik Luive Merilai sõnas, et Pardiralli on helge ja rõõmus üritus. „Kanalitäis parte on täis headust, mille just annetajad on sinna pannud. Tänu annetajatele on meil turvatunne. Me saame aidata, lapsed saavad vajalikku ravi ja see annab turvatunnet ka arstidele. Nad julgevad aasta-aastalt teha julgemaid raviotsuseid. Neil on kindlus, et raha selle jaoks on kuskilt võtta.“

Aastal 2023 tasus EVLVL vähihaigete laste toetuseks 635 737 eurot, millest 609 015 eurot läks ravimite peale, mille tasumise kohustust Tervisekassa vähihaige lapse perelt üle ei võtnud. Eelmise aasta Pardiralliga koguti kokku 464 397 eurot.

Me ei kuluta, me abistame

Lisaks ravikuludele abistab EVLVL peresid ka psühholoogiliselt. „Onkoloogia osakond on omaette maailm. Vähk algab mõttega sellest, millega see lõppeda võib. Ka arstid ei tea alguses prognoosi. Tead, et laps võib paraneda, aga ei saa väikesest mustast laigust mööda, et...aga äkki. Inimeste vastuvõtlikkus ja toimetulek kriisidega on väga erinev. Nad vajavad turgutamist. Ja abi on vaja kiiresti. See tähendab pikkade ooteaegade tõttu, et abi saab enamasti erapraksistest,“ selgitas Merilai.

Ühtlasi on liidu palgal ka loovterapeut, kes teeb lastega haiglas kunstilisi tegevusi. Välisravi puhul kaetakse ka perede transpordi-, ja majutuskulud. Lisaks pakub liit ka matusetoetust. „Ma ei taha öelda, et me kulutame raha. Me ei kuluta midagi! Me abistame, et lapsel oleks homne päev. Paneme oma õla alla seal, kus riigi poolt on abi nigel või kättesaamatu.“

Iga päev on kingitus

Hommikusel üritusel olid ka kaks nii-öelda pardilast: Lenna, kellel diagnoositi aastal 2017 ajukasvaja ning väike Ramses, kes nagu Lenna, käis Taanis prootonkiiritusravil. „Nad on tänu Pardiralli annetajatele ja suure südamega inimestele ning ettevõtetele saanud lootust ja abi,“ on Merilai tänulik. Samuti olid kohal Miia, Andri ja Sofia emad, kelle lapsed vaatavad meid täna pehmetelt pilvepatjadelt. „Kuigi saame rõõmustada, et enamik lapsi saab terveks, peame rääkima ka kurbadest lugudest. Kuid ka sellistel puhkudel on Pardiralli võimaldanud peredele lapsega koosolemiseks aega kinkida. Iga päev on kingitus, mil pere saab olla oma lapsega.“

Merilai tuletas ka meelde, et ära ei tohi unustada rõõmustamist. „Tihti öeldakse, et ei julgeta kuulutada, et laps sai terveks. On hirm, et äkki tuleb haigus tagasi. Aga tuletan meelde, et tuleb ka osata rõõmu tunda, sest iga päev ongi ju rõõm ja iga hommik on uus algus. Elame tänases.“
Nii Pardiralli kommunikatsioonijuht Kaia Gil kui Luive Merilai tõid välja, et ühtki last pole liit hätta jätnud ja tänu annetajatele ka ei jäta. „Kellelegi pole öeldud, et pole võimalik. Kõik lapsed on abi saanud,“ tõdes Gil.

Pardid loodust reostama ei pääse

Aastast-aastasse tekitab endiselt Pardiralli puhul inimestes aga segadust see, mis toredatest ja sportlikest partidest pärast võistlust saab. Gil rahustab siinkohal kõiki, et loodust reostama ükski part ei satu. Pärast sportlikku pingutust korjatakse kõik pardikesed kokku, pestakse, kuivatatakse ja saadetakse Pärnu-Jaagupisse „suvekoju“ järgmist võistlusaastat ootama. Oluline on ka märkida, et üritust toetades soetab inimene endale kindla pardi võistlusnumbri, mitte ei saa parti füüsilisel kujul endale!

Pardiralli kontseptsiooni üle tunneb tänulikkust ja uhkust ka Ramsese isa Innar, kes tõdes, et olles suhelnud paljude samas olukorras olevate vanematega välismaal, tekitab Pardiralli neis vau-efekti. Niisamuti ka liidu tugi vanematele. Mees tõi välja, et paljudes riikides jäetakse vanemad niigi raskel perioodil lisaks ka bürokraatiakeerisesse, kus kogu paberimajandusega tuleb üksinda toime tulla. Rääkimata transpordikulude katmisest.

Tänasest alates on internetilehel www.pardiralli.ee võimalik annetust tehes soetada endale, oma perele, sõpradele või ettevõtete töötajatele rallipartide numbreid. Pardiralli eesmärk on kindlustada kõikidele raske haigusega võitlevatele lastele hädavajalik ravi ja vajalikud tugiteenused: psühholoogiline tugi, eripedagoogika, füsioteraapia või muu laste või nende pere jaoks vajalik teenus.

Jaga
Kommentaarid