Miks on kevad meie tervise seisukohast oluline aeg?

Kevad on uuenemise aeg, mil loodus ärkab ellu. See toob kaasa päevade pikenemise ja suurema päikesevalguse, mis mõjutab positiivselt meie meeleolu ja üldist heaolu. Kevad kutsub esile ka muutusi meie organismis, suurendades energiavajadust ja soodustades uute harjumuste loomist.

Kas kevadväsimus on väljamõeldud fenomen või päriselt olemas? Kevadväsimus pole väljamõeldud, vaid tegemist on reaalse nähtusega, mis on enamasti õnneks ajutine. See on mitmete füsioloogiliste ja psühholoogiliste põhjustega seisund.

Kevadväsimus võib tekkida mitmetel põhjustel:

  • Valguse ja pimeduse tsüklimuutustest, mis mõjutavad meie sisemist kella ja melatoniini ehk unehormooni tootmist tekitades väsimust;

  • D-vitamiini taseme stabiliseerumisest;

  • füüsilise aktiivsuse suurenemisest;

  • ainevahetuse kiirenemisest.

Millised muutused toimuvad organismis kevadel ja mida meie keha siis kõige rohkem vajab?

Kevadel hakkab meie keha kohanema soojemate temperatuuride ja pikemate päevadega. Võib esineda kevadväsimust, mis tuleneb organismi kohanemisprotsessist uute tingimustega. Samuti suureneb vajadus vitamiinide ja mineraalide järele, et toetada immuunsüsteemi ja energiataset. Mõned kevadväsimuse tekkepõhjused:

1. Valguse ja pimeduse tsükli muutused

Kevadel päevad pikenevad ja suureneb päikesevalguse hulk. See mõjutab meie sisemist kella ja melatoniini (hormooni, mis reguleerib meie und) tootmist. Keha võib vajada aega, et kohaneda muutuvate valgustingimustega, mis võib põhjustada väsimust.

2. D-vitamiini puudus

Talvekuude vähene päikesevalgus põhjustab sageli D-vitamiini taseme langust kehas. D-vitamiin on oluline mitmete keha funktsioonide, sh. energia tootmise ja immuunsüsteemi tugevdamise jaoks.

Kevadel, kui päikesevalgust on rohkem, hakkab keha D-vitamiini taset taastama, kuid selle protsessi alguses võivad inimesed tunda end väsinuna, kuni nende D-vitamiini tasemed stabiliseeruvad.

3. Hormonaalsed muutused

Kevade saabudes toimuvad kehas ka hormonaalsed muutused, mis mõjutavad meie energiataset. Näiteks võib serotoniini (“õnnehormooni”) tootmine suureneda, kuna päikesevalgus stimuleerib selle tootmist. Keha kohanemisperiood nende muutustega võib samuti põhjustada ajutist väsimust.

4. Füüsilise aktiivsuse muutused

Talvel on inimesed tihti loomulikult vähem aktiivsed. Kevade saabudes, kui ilmad paranevad ja päevad pikenevad, suureneb ka füüsilise aktiivsuse tase. See äkiline aktiivsuse suurenemine võib alguses põhjustada väsimust, kuni keha kohaneb. Ilmade soojenedes võib nõuda lisaenergiat ka kiirenenud ainevahetus.

5. Psühholoogilised tegurid

Kevad on sageli aeg, mil inimesed seavad uusi eesmärke ja võtavad ette muudatusi, mis võivad samuti kaasa tuua lisastressi ja väsimust.

Kuidas enda keha kevadväsimuse leevendamiseks toetada?

Kevadväsimuse leevendamiseks on oluline tagada piisav uni ja puhkus, alustada või suurendada füüsilist aktiivsust õues, et kasutada ära päevavalgust; tarbida toitainerikkaid toite ning vajadusel manustada juurde väetoidulisandeid.

Kasulikud taimetarkused ja kehapuhastus

Looduse tärkamine on parim aeg keskenduda organismi puhastavatele detox-kuuridele. Vanasti mindi peale ülestõusmispüha paastule, et organismile puhkust anda ja maksa taastada.

Tee oma organismile puhastuskuur, mis võib hõlmata töödeldud toitude vähendamist, suurema koguse vee joomist ja taimsete väetoidulisandite lisamist, et toetada maksa ja teisi puhastusorganeid.

Kuna maks on talve jooksul omajagu rasket tööd ära teinud, võiksid mõelda ka maksapuhastusele ja -koormuse vähendamisele.

“Olen varem kevadeti teinud organismi puhastmiseks võilillejuure teed, aga sellega on palju tegemist ja ununeb tihti. Ecoshi Maksakompleksi puhul on kõik kasulikud komponendid ühes purgis ja mugav kasutada. Aitäh!”

Samuti on oluline tarbida rohkem hooajalisi taimi ja köögivilju, jälgida vedelikutarbimist ja tagada piisav D-vitamiini saamine. Eriti kasulik on tarbida maksa ja organismi puhastusprotsesse toetavaid rohelisi lehtköögivilju.

Eestimaal oleme õnnistatud, kuna elame meie organismi toetavate vitamiinide- ja antioksüdantiderikaste taimede paradiisis.

Meie vanaemad ammutasid oma teadmised ja oskused loodusest ning oskasid taimede abil ravida paljusid vaevusi. Tänapäeval on apteekide riiulid täis sünteetilisi ravimeid, mis ei tähenda, et peaksime unustama vanaema tarkuse.

Taimed on endiselt väärtuslik terviseallikas, mida tasub targalt kasutada

Uuri, millised taimed sinu kodukandi ümber kasvavad. Kui oled linnainimene, saad teha väljasõite ja korjata metsikult kasvavaid tervisetaimi külmikusse hoiustamiseks. Nii saad iga päev lisada väikse peotäie oma toidule – salatisse, smuutisse, pudrule, omletti, jne.

Väetoidulisandid kevadväsimuse leevenduseks

Adaptogeensed taimed aitavad kehal kohaneda ja leida tasakaalu stressi mõjudega, toetades ühtlasi üldist heaolu. Meie uus toode “Puhas Energia” on loodud spetsiaalselt organismi taastumise ja energia tasakaalu toetamiseks.

See looduslik toode sisaldab hoolikalt valitud adaptogeenseid taimi, mis on tuntud oma võime poolest suurendada organismi vastupanuvõimet erinevatele stressiteguritele – olgu need füüsilised, keemilised või bioloogilised.

Mida teha, kui kevadel jaksu väheks kipub jääma?

Kaardista oma soovid, vajadused ja võimalused. Pea meeles liikuda ja puhata.

Pöördu roheliste smuutide ja adaptogeenide nagu Must Pässik poole, et suurendada energiataset ja vastupanuvõimet stressile. Tee kuur hästi mõjuva Puhta Energia ning kehapuhastus Ecoshi Detox kolmikuga.

Kuidas valida enda tervisele vastavalt õigeid tooteid?

Iga väetoidulisand peaks olema hoolikalt valitud vastavalt sinu elurütmile, harjumustele ja vajadustele. Nagu iga hea abiline, peab ka toidulisand olema kohandatud sinu isiklike eesmärkidega.

Alustuseks vaata üle oma igapäevane eluviis ja märgi, kus võiks olla vajadus väikese tõuke järele. Näiteks kui sinu päevad on täidetud intensiivsete treeningutega, võib sinu keha ihaldada rohkem C-vitamiini ja Magneesiumi, et toetada lihaste taastumist ja vähendada väsimust.

Beebipille kasutavad naised võivad aga vajada rohkem D-vitamiini ja olulisi mikroelemente, et tagada tasakaal ja heaolu. On täheldatud, et östrogeen võib mõjutada D-vitamiini metabolismi, suurendades D-vitamiini vajadust.

Hormonaalsed rasestumisvastased vahendid võivad mõjutada ka teiste toitainete, sh. B-vitamiinide (eriti B6, B12, foolhape), magneesiumi ja tsingi omastamist ning ainevahetust. Need toitained on kriitilise tähtsusega energia tootmise, punavereliblede moodustamise, närvisüsteemi toimimise ja immuunsüsteemi tugevdamise jaoks.

Kui sa pole kindel, kust alustada või millised tooted sinu unikaalsetele vajadustele kõige paremini vastavad, siis pöördu spetsialisti poole või proovi meie tootesoovitajat.

Ecoshi abivalmid nõustajad Facebookis ning Biotheka apteekide imelised bioteekrid Tallinnas ja Tartus on samuti alati valmis jagama sulle personaalseid soovitusi.

Kuidas ja millal toidulisandite võtmist planeerida?

Oleme kokku pannud põhjaliku juhendi, millal on parim aeg võtta vitamiine, mineraale ning teisi toidulisandeid.

Oluline on jälgida soovitatud annustamist ja tarbida regulaarselt. Toidulisandite võtmine võiks olla integreeritud sinu päevarutiini – vajadusel pane endale meeldetuletus.

Mõndasid toidulisandeid nagu nt probiootikume on hea võtta ööseks koos kiudainetega ja tühja kõhuga, samas ensüüme on parem võtta koos toiduga.

Rauda soovitame manustada tund aega peale hommikusööki, B-grupi vitamiine enne hommikusööki, C-vitamiini ja Omega3 rasvhappeid hoopiski peale sööki. Rasv- ja vesilahustuvad vitamiinid võiks hoida eraldi.

Loe, toidulisandite võtmise juhendit siit!

Milliste vastunäidistustega peaksin kursis olema?

Toidulisandite manustamisel on oluline olla teadlik võimalikest vastunäidustustest ja ettevaatlikkusest, et tagada nende ohutu ja efektiivne kasutamine.

Mõned peamised punktid, mida silmas pidada:

1. Interaktsioonid ravimitega

Toidulisandid võivad mõjutada retsepti- ja käsimüügiravimite toimet ning vastupidi. Näiteks, Omega-3 rasvhapped võivad tugevdada verevedeldajate, nagu varfariini, toimet, suurendades verejooksu riski. Samuti võivad teatud toidulisandid mõjutada kõrgvererõhuravimite efektiivsust.

Seepärast on väga tähtis rääkida oma arstile kõigist tarvitatavatest toidulisanditest, et vältida võimalikke ohtlikke koostoimeid.

2. Kroonilised haigusseisundid

Inimesed, kes elavad teatud krooniliste haigusseisunditega nagu diabeet, südamehaigused, või maksaprobleemid, peaksid olema eriti ettevaatlikud toidulisandite kasutamisel, kuna mõned toidulisandid võivad mõjutada nende haigusseisundit või nendega seotud ravimeid.

3. Rasedus ja imetamine

Raseduse või imetamise ajal tuleb toidulisandite kasutamisel olla äärmiselt ettevaatlik. Mõned toidulisandid võivad mõjutada loote või imiku arengut ja tervist. Alati on soovitatav konsulteerida arstiga enne mis tahes toidulisandi kasutamist sel perioodil.

4. Allergiad ja talumatus

Toidulisandid, nagu ka toidud, võivad sisaldada aineid, mis põhjustavad allergilisi reaktsioone või talumatust. Enne toidulisandi kasutamist on oluline tutvuda selle koostisosadega, et vältida allergilisi reaktsioone.

5. Üleannustamine ja toksilisus

Kuigi toidulisandid võivad tunduda ohutud, võib nende liigne tarbimine põhjustada toksilisi mõjusid. Eriti tähelepanelik tuleks olla rasvlahustuvate vitamiinide (näiteks A, D, E ja K) puhul, kuna need kogunevad organismi ja võivad suurtes annustes olla toksilised.

6. Usaldusväärsed tootjad ja kvaliteet

Vali vastavate kvaliteedisertifikaatidega toidulisandid, mis on loodud usaldusväärsete tootjate poolt. Turg on küllastunud erinevate toodetega, mille kvaliteet ja puhtus võivad varieeruda.

Valides toidulisandeid otsi tooteid, mis on läbinud ranged kvaliteedi- ja puhtuskontrollid. Usaldusväärsed tootjad ja sertifitseeritud tooted võivad maksta rohkem, kuid investeering enda tervisesse on seda väärt.

7. Eesmärgipärane kasutamine

Toidulisandeid tuleks kasutada sihipäraselt, lähtudes konkreetsetest tervisevajadustest või eesmärkidest, mitte asendamaks mitmekülgset ja tasakaalustatud toitumist.

Millised elustiilimuutused aitavad kevadel tervist toetada?

Kevad on suurepärane aeg, et teha positiivseid tervist ja heaolu toetavaid muudatusi oma elustiilis. Mõned soovitused, mida võiksid kaaluda, et maksimeerida oma füüsilist ja vaimset heaolu:

1. Suurenda aktiivsust väljas

Kasuta ära pikemaid päevi ja soojemaid ilmasid, et veeta rohkem aega õues. Jalutamine, jooksmine, jalgrattasõit või lihtsalt aias töötamine aitavad parandada meeleolu, suurendada füüsilist aktiivsust ja tõsta D-vitamiini tasemeid.

2. Vaata üle enda toitumisharjumused ja vajadusel kohanda

Kevad toob kaasa hulgaliselt värskeid köögivilju ja taimi. Kasuta võimalust lisada oma toidulauale rohkem hooajalisi toite, mis on täis vitamiine, mineraale ja kiudaineid, toetamaks seedimist ja üldist tervist.

3. Uuenda oma treeningrutiini

Kui Sinu treeningud on talve jooksul muutunud monotoonseks, kasuta kevadet uute tegevuste proovimiseks. Ehk on aeg liituda joogaklassiga, alustada krossitreeninguga või avastada matkaradu oma piirkonnas.

4. Paranda oma unehügieeni

Pikkade talveõhtute asendumine pikkade valgete päevadega võib mõjutada Sinu unetsüklit. Proovi luua rahulik unerutiin, mis hõlmab elektroonikaseadmete kasutamise piiramist enne magamaminekut, et parandada unekvaliteeti.

5. Praktiseeri stressi maandamist

Kasuta kevadet stressi maandamise tehnikate nagu meditatsiooni, hingamisharjutuste või päevikupidamise integreerimiseks oma igapäevaellu. See aitab vähendada ärevust ja parandada vaimset heaolu.

6. Tee suurpuhastus

Kevadpuhastus ei ole ainult kodu jaoks – see võib olla ka metafoor isiklikuks kasvuks ja vabanemiseks kõigest, mis ei teeni Sinu heaolu. See võib hõlmata halbadest harjumustest loobumist, negatiivsete mõttemustrite korrigeerimist või isegi toksiliste suhete lõpetamist.

7. Joo rohkem vett

Keha hüdreeritus on oluline aastaringselt, kuid eriti oluline ilmade soojenedes. Veendu, et jood piisavalt vett päeva jooksul, et toetada seedimist, nahka ja üldist tervist.

Need muudatused võivad aidata suurendada sinu energiataset, parandada meeleolu ja tugevdada immuunsüsteemi, andes sulle parema võimaluse nautida kõike, mida see elav aastaaeg pakub.

Mida siis kokkuvõtlikult meeles pidada?

Taimetarkuste, oluliste teadmiste ja väetoidulisandite teema on sügav ja rikas ning sellel on tohutu potentsiaal meie tervise ja heaolu toetamiseks.

Oluline on mõista, et taimetarkused ja toidulisandid on osa terviklikust lähenemisest tervisele. See tähendab tasakaalu leidmist toitumise, liikumise, puhkuse, vaimse heaolu ja positiivsete suhete vahel. Taimed ja toidulisandid võivad olla väärtuslikud tööriistad, kuid need toimivad kõige paremini, kui neid toetab tervislik eluviis.

Enne mis tahes taimetarkuse või toidulisandi kasutuselevõttu on oluline ennast harida. See hõlmab nii nende toimemehhanismide, võimalike kõrvalmõjude kui ka koostoimete mõistmist. Püüa leida usaldusväärsed allikad ja konsulteeri vajadusel spetsialistidega.

Iga inimese keha on unikaalne ja see, mis toimib ühele inimesele, ei pruugi teisele sama hästi mõjuda. Ole avatud individuaalse lähenemise leidmisele, olgu selleks siis konkreetsete taimede või toidulisandite valik, nende annustamine või manustamise viis.

Ole tähelepanelik ja kuula, kuidas sinu keha reageerib erinevatele taimedele ja toidulisanditele. Mõnikord võib väike kohandamine teha suure erinevuse.

Tervise toetamine on pikaajaline protsess. Tervise toetamine taimede ja toidulisanditega ei ole kiirparandus, vaid pigem pikaajaline kohustus oma heaolu ees. Ole kannatlik ja järjepidev oma lähenemises.

Loodame, et need mõtted inspireerivad ja julgustavad Sind kasutama taimetarkusi ja väetoidulisandeid teadlikult ning vastutustundlikult, toetamaks oma tervist ja heaolu kõige terviklikumal viisil.

Sinu Ecosh

Ära unusta sisse logida, et saaksid igalt ostult 5% boonust teenida, mida saad kasutada juba oma järgmises tellimuses. Lisaks on Sulle pakiautomaati tellides tasuta transport al. 25€ tellimusest.

Jaga
Kommentaarid