Kümme aastat on madratsi jaoks kindel vanus ja tavaliselt kuluvad need isegi kiiremini, sõltuvalt sellest, millest need on valmistatud. Optimaalne vanus madratsile on 7 või 10 aastat. Mõned madratsid võivad olla vanad juba viie aasta jooksul, samas kui näiteks lateksmadratsid võivad vastu pidada kuni 15 aastat. Uue madratsi ostmisel on hea mõte kirja panna ostukuupäev, et teaksite, kui vana on teie madrats.

Samuti mõjutab see, kuidas madratsi eest on hoolt kandnud, sest korralik hooldus pikendab iga eseme eluiga. Te ei tohiks pimesi loota garantiitähisele, kui selle kasutusiga on pikk, sest see ei pruugi öelda, millal on aeg madrats välja vahetada. Te ei mäleta, millal te pärast puhkamist üles tõusite.

Uni on mõeldud selleks, et aidata teil puhata ja taastuda päevasest tööst. Kuid hea uni eeldab mugavat madratsit. Madrats, mille kasutusiga on läbi saanud, ei ole enam väga mugav, mistõttu väheneb hea une ööde arv. Te peaksite ärkama puhanud ja erksana, kuid kui te mäletate neid hommikuid justkui läbi udu (või üldse mitte), võib süüdi olla vana madrats.

Ärkamine erinevate kehavaludega

Aja jooksul kaotab madrats oma algse toetusjõu ja/või paisub, nii et see ei suuda enam toetada selgroo õiget asendit ja lihased peavad osa madratsi tööst tegema. See põhjustab mitmesuguseid selja-, kaela- ja õlavalusid, mis muudab hommikul üles tõusmise ebameeldivaks. Seega, kui tunnete, et ärkate üha sagedamini erinevate kehavaludega (ja see ei ole tingitud treeningust jõusaalis), ei tohiks uue madratsi ostmist pikalt edasi lükata, sest see võib hiljem viia veelgi tõsisemate terviseprobleemideni.

Te aevastate sageli, kuid ei tea põhjust

Kui olete olnud ettevaatlik ja hoolas, et kaitsta end külmetushaiguse eest, kuid aevastate siiski, ei pruugi põhjus olla viirus. Vanale madratsile on kogunenud palju tolmu ja sinna sisse on siginenud tolmulestad, mis võivad olla aevastuse peamiseks põhjuseks. Madratsis oleva tolmu ja parasiitide põhjustatud aevastamine on tavaliselt eriti tülikas öösel ja hommikul. Selliste allergiate vältimiseks on kõige parem valida lateksist või viskoelastset madratsit, samuti erinevaid antiallergilisi ja antibakteriaalseid voodilinasid ning hoida oma voodipesu ja madratsit puhtana.

Madrats teeb helisid, mida varem ei ole teinud

Kui madrats krigiseb või teeb muid hääli, siis on midagi valesti. Krigisemine on tavaliselt tingitud viltu läinud vedrudest ning see on ka märk sellest, et madrats on oma eluea lõpu poole jõudmas. Madratsi tekitatud müra võib häirida magamist ja seda ei saa ignoreerida.

Te vajute lamades liiga sügavale madratsi sisse

See pole magus tunne, nagu magamine pehmel pilvel, kui vajud ebamugavalt madratsi sisse. Selline tunne võib tekkida isegi siis, kui ilmset auku ei ole, eriti viskoelastsetel madratsites, mis mõne aja pärast pehmenevad. Lamades on magamine sageli ebamugav ja isegi kahjulik ning selle probleemi põhjuseks on madratsi sisemiste kihtide kulumine.

Teie keha on dramaatiliselt muutunud

Rasedus, õnnetusjuhtumid, terviseprobleemid, olulised kaalumuutused võivad tähendada, et teie vana madrats ei ole enam sobiv. Kuna meie keha muutub, muutuvad ka meie vajadused, siis võib madrats muutuda liiga kõvaks, kui te kaotate kaalu, ja liiga pehmeks, kui te võtate kaalust juurde, mis kahjustab teie une kvaliteeti. Mõnikord võivad kattemadratsid aidata, reguleerides madratsi põhjustatud ebamugavust. Kui see aga ei aita, on parem osta uus madrats.

Teie madrats näeb lihtsalt halb välja

Kübemed, konarused, välja torkavad vedrud, augud, plekid, mida te võib-olla isegi ei mäleta, on kõik ilmsed märgid, et on aeg madratsit vahetada, ja tõenäoliselt ei olegi enam palju muud lisada.

Asjad ei kesta igavesti ja madratsid ei ole erandiks. Märkides aegsasti või lõpuks ära tundes ära kulumismärgid, saame vältida kehva unekvaliteeti, halba lõõgastumist ja samal ajal hoolitseda oma tervise eest. Lõppude lõpuks, me magame öösel, et puhata, mitte kannatada.

Jaga
Kommentaarid