Kasulik e-kursus

E-kursus pakub lihtsal kujul teadmisi naise vaagnapõhja toimimisest ja selgitab, kuidas vaagnapõhjalihaseid üles leida ning neid õigesti treenida. Ülevaade kõige levinumatest põhjustest, miks tekivad vaagnapõhjaga seotud häired, annab võimaluse tähele panna, mida oma harjumustes muuta ja mida füüsilist pingutust nõudvatel tegevustel jälgida, et toetada vaagnapõhja edukat funktsioneerimist. Lisaks lugemismaterjalidele on olemas ka kaheksanädalane füsioteraapial põhinev treeningkava, kus suurt väärtust annavad animeeritud videojuhised, mis aitavad efektiivselt jälgida vaagnapõhjalihaste tööd ning treeningut korrektselt kaasa teha. Uued teadmised ja oskused võimaldavad integreerida erinevaid nippe ja tervislikke harjumusi oma igapäevaelu tegevustesse või armastatud treeningrutiini. 

PelWelli e-kursuse looja, vaagnapõhja füsioterapeut ja e-tervise MSc Kadri Kruusmägi on inspiratsiooni saanud patsientide positiivsest tagasisidest vaagnapõhjalihaste treeningutele, märkides, et õige harjutuste sooritamine, järjepidevus ja igapäevaste harjumuste muutmine võivad märkimisväärselt parandada vaagnapõhjaga seotud ebamugavusi. Testgrupis osales üle 20 eri vanuses naist (sh naiste tervisega seotud spetsialistid) ja tagasiside oli suurepärane. Näiteks mainiti, et pärast programmi lõppu kadus ära vajadus öösel sageli tualetis käia, samuti lisandus naiselik enesekindlus ja nauditavam seks. 

PelWelli, tähendusega „Pelvic Wellness“, idee tuli sellest, et lihtsa ja illustreeriva sammsammulise juhendi järgi saavad naised ise enda jaoks palju ennetavalt ära teha ning seda ka universaalse e-kursuse formaadis. Kursus kutsub naisi liikuma ja märkama igapäevaselt lihtsaid võimalusi vaagnapõhja toimimise toetamiseks. Paranenud tervisekäitumine mõjutab positiivselt üldist heaolu, on esmaseks lähenemiseks ennetuses ning vähendab riski vaagnapõhjaspetsiifiliste kaebuste süvenemiseks.

Eesmärgiks on ennetus

Pärnumaa Ettevõtlusinkubaatori juht Kaydi Tomson ütleb, et Eestis on vaagnapõhjalihaste füsioterapeutide arv märkimisväärselt madal, sest tegutsevaid spetsialiste on vaid 20 ringis. Tihti ei jõua abivajajad spetsialisti juurde teadmatusest, samuti tunnevad nad piinlikkust oma murest rääkida või ei peeta oma probleemi piisavalt suureks.

„Naised kohanevad ja eiravad aastaid oma intiimkaebusi ning seda võetakse kui vanusega kaasnevat paratamatust. Riik kulutab aastas miljoneid eurosid, et tagada näiteks vanemaealistele pidamatusega seotud abivahendeid. See rõhutab vajadust suurendada teadlikkust ja info kättesaadavust nooremate naiste seas. Siin tulebki appi PelWelli e-kursus, mis aitab naistel teadlikkuse tõusu kaudu uusi kasulikke harjumusi juurutada, treenida ja kasutada õpitud teadmisi kõrge eani välja.

Kursuselt saab ka infot, millal on soovituslik pöörduda spetsialisti vastuvõtule. Eesmärk on aidata ennetada vaagnapõhjaga seotud probleemide tekkimist või raskemaks kujunemist, vähendades seeläbi nii individuaalset ebamugavust kui ka pikas perspektiivis riiklikke kulusid.

Inkubaatoris alustas PelWell ideefaasis ja Kadril oli väga selge nägemus e-kursusest, aga ta ei olnud selleks veel mingeid samme astunud. Mentorite abiga läks mõte liikuma ja valmis konkreetne ärimudel, kuidas e-kursus kokku panna. Lisaks sai üles filmitud kogu videosisu, kus testgrupp andis väärtuslikku tagasisidet. Vaagnapõhjalihaste treeningkursusega on võimalik liituda FitQ treeningkeskkonnas.

Pärnumaa Ettevõtlusinkubaatori arenguprogramm pakub igakülgset mentortuge, koolitusi ja ettevõtlikku keskkonda, mida alustav ettevõtja vajab.

Kõiki start-up’e ja alustavaid ettevõtjaid koondav kolmepäevane programm „Äriideest ettevõtjaks“ toimub mais ja uus arenguprogramm alustab juba augustis.

Artikli avaldamist on kaasrahastanud Euroopa Liit meetmest „Atraktiivne piirkondlik ettevõtlus- ja elukeskkond“ projektiga „Pärnumaa innovatsioonikeskus KOBAR“.

Jaga
Kommentaarid