Ta ei arva, mõne tehnilise abividina kasutamine liigituks laste järele luuramiseks. Tema peres on kasutusel Findmykids nimeline äpp, millega ta näiteks Mari puhul saab reaalajas jälgida, kus tütar on, kui koolist kojutulek viibib. Seni pole tüdrukuga selles plaanis tõsisemat muret olnud, aga selliseid juhtumeid, kus laps peale kooli koju tulemise asemel hoopis isa juurde otsustab minna, on ette tulnud küll. „Korraks on siis küll tunne, et issand jumal, kus ta nüüd siis on! Aga siis vaatad äpist, Kardo juurde läinud hoopis,“ toob abivahend Malluka sõnul meelerahu kohe tagasi.

Asi pole tema sõnul selles, et ta ei usaldaks oma last. Lihtsalt lapsed on lapsed ja teinekord nad ei pruugi taibata, et näiteks süütu soov vanaema juurde minna võiks ema ärevusse viia.

Kolama viib uudishimu

Malluka kodune elukorraldus on selline, et lastel on voli minna hoovi mängima, millal aga tahavad. Sisse-välja jooksmine on pidev, aga õnneks on tegemist sellise kolme kortermaja sisehooviga, kus erilisi ohte ei varitse. Ja lastega on kindel kokkulepe, et ilma loata hoovist väljuda ei tohi. „Sellest nad peavad ilusti kinni. Samas on Marta selline, kui ei ole öeldud millegi kohta kindlat „ei`d“, siis on see pigem lubatud. Nii võib ta südamerahuga minna kõrvalmajja naabrinaise juurde külla, ega pea vajalikuks mind sellest informeerida,“ naerab Mallukas.

Ta usub, et kui vanim tütar Mari on väga kohusetundlik ja sõnakuulelik ning pere keskmine Lende on pigem kartlik, siis nendega ei ole ega tule väga suuri muresid teemal, et nad kuskile ema teadmata seiklema läheksid. Aga just Marta puhul on väike oht olemas küll. „Mitte pahatahtlikult muidugi. Mina usun, et lapsed lähevad loata kolama pigem uudishimust. Ja sellisel puhul on hea, kui on võimalus kohe selgeks teha, kus laps viibib,“ arvab Mallukas.

Äpil, mida tema kasutab, on isegi selline lisavõimalus, et saab kuulata taustahelisid, mis lapse ümber parasjagu on. Et kui laps on isegi näiteks tuttavas kohas, aga ümbrustest kostuv ei ole tavapärane, saab vajadusel kohe reageerida.

Piiratud nutiaeg ja netikohad

Telefonid on olemas muidugi kõikidel lastel. Mitte, et peale Mari neil seda otseselt vaja oleks, aga kuna vanem õde ees kasutab, siis tahavad nooremad ju ka. Mari suhtleb sõpradega, Marta ja Lende vaatavad peamiselt Youtube`st videosid. Paar mänguäppi on ema neil ka lubanud alla tõmmata.

„Tegelikult ma ju tean, et ega nad sealt oma arengule midagi väga kasulikku ei saa. Aga seda enam pean ma vajalikuks kontrollida, mida nad seal teevad või millistele aadressitele klikivad. Nad on ju nii väiksed, neil pole õrna aimugi, mis mingid asjad tähendavad. Sellepärast ongi oluline, et mul lapsevanemana oleks võimalik panna piirangud peale,“ on Mallukas resoluutne.

Ta ise on muidugi palju aega nutiseadmetes, aga see asi on lastega selgeks räägitud – ema on täiskasvanud, ema teeb tööd. Aga lastel niisama aja surnuks löömine nutiseadmes ei ole isegi tema jaoks aktsepteeritav. „Lapsed peavad ikka päriselu elama, mitte igavusest ekraani vahtima,“ sedastab ise pea igapäevaselt sotsiaalmeedias figureeriv ema kodused reeglid.

Üks selline rakendus, mis võimaldab vanematel vajadusel jälgida oma laste tegevust, on Findmykids. Rakendus võimaldab vanematel jälgida oma lapse asukohta reaalajas, kuulata lapse telefoni ümbritsevaid helisid, aktiveerida telefonis valju signaal ja kontrollida rakenduste kasutamist, määrates mängude mängimise tunnid või blokeerides teatud rakendused. Lisaks teavitab rakendus vanemaid, kui nende laps lahkub määratud piirkonnast, tagades, et vanemad on alati teadlikud oma lapse asukohast ja tegevusest.

Mallukas on näide kaasaegsest lapsevanemast, kes tasakaalustab usaldust ja valvsust, et tagada oma laste turvalisus. Kasutades selliseid vahendeid nagu Findmykidsi rakendus, saab ta jälgida oma laste asukohta ja tegevust internetis, mis annab talle meelerahu, ilma et see piiraks tema laste iseseisvust. Mallukas usub, et tema laste tegevuse mõistmine ja sobivate piiride seadmine on nende turvalisuse ja arengu seisukohalt väga oluline. Selline lähenemine ei kaitse mitte ainult tema lapsi, vaid soodustab ka avatud suhtlemise ja usalduse keskkonda. Selliste meetmete eesmärk ei ole mitte luuramine, vaid vastutustundlik lapsevanemaks olemine digiajastul.

Jaga
Kommentaarid