Kirsiste sõnul juhtuvad laste vigastused just siis kui lapsed kauaks omapäi jätta – kiikumine, ronimine mänguväljakutel või jalgratta sõitmine. „Vanemad peaksid olema tähelepanelikumad laste meelelahutuse suhtes, mitte laskma neid silmist ja hoolitsema ohutuse tagamise eest.“

Kuidas ennetada suviste tegevustega kaasnevaid ohte

1. Liiklusohutus: kiiver ja liiklusreeglite tundmine on A ja O

Ehkki pärast kooliaasta lõppu väheneb sõiduteedel liiklus, on oluline tuletada lastele meelde ettevaatusabinõusid liikluses – jalgratta ja rulluiskudega sõitmine põhjustab noortele liiklejatele kõige sagedamalt vigastusi, mistõttu tuleb alati kanda kiivrit ning põlve- ja küünarnukikaitsmeid.

Oluline on meeles pidada, et tänava ületamine on lubatud ainult selleks ettenähtud kohtades ja isegi siis tuleb ohutuses veenduda. Järsku tänavale jooksmine tekitab sõidukitega kokkupõrkeohu. Samuti on vajalik lastele selgitada, et nad räägiks vanematele õues saadud muljumistest või vigastustest, vältimaks olukordi, kus mikroluumurrud või muud vigastused ei parane korralikult.

2. Õues viibimine: järelvalve on oluline

Matkamine, jalgrattasõit ja välitingimustes toimuvad laagrid annavad lastele võimaluse uurida keskkonda ning arendada vastupidavust. Laagrit valides tuleb hoolikalt uurida kogu olemasolevat teavet – kavandatavat programmi, tegevusjuhendajate kogemusi jne. Samuti peaksid lapsed olema õigeaegselt vaktsineeritud puukentsefaliidi vastu.

Puhkuse alguses, kui õpilased veedavad rohkem aega üksi, on samuti oluline, et vanemad räägiksid nendega põhilistest ohutusreeglitest ja kordaksid üle hädaabinumbri 112. Samuti on oluline vanemal veenduda, et lapse telefoni aku on alati enne lahkumist laetud. Paluge lapsel kodust lahkumisest teatada – kuhu ta läheb ja kui kauaks. Lisaks võiks kaaluda jälgimisrakenduse paigaldamist lapse mobiiltelefoni.

Igal aastal hammustavad või kriimustavad lapsi lemmikloomad, tavaliselt oma pere lemmikloomad. Oluline on lapsega pidada korduvaid vestlusi, et ta ei tohi kiusata ega puudutada looma, kui too sööb või magab, ning olla ettevaatlik, kui ta sõidab jalgrattaga koerte läheduses.

Välitingimustes tekivad vigastused sageli kõrgelt kukkumisel – puudelt või ehitusjärgus olevatelt hoonetelt. Kui laps on saanud eluohtlikke vigastusi, tuleks temaga pöörduda lähima haigla erakorralise meditsiini osakonda. Kergematel juhtudel perearsti või valvearsti (õhtutel või nädalavahetustel) poole.

3. Batuut ja kiiged: ohutusjuhised on kaasa pandud põhjusega

Batuudid ja kiiged on populaarsed, kuid teadagi ka ohtlikud. Näiteks võivad batuudid ohutusnõuete eiramisel põhjustada tõsiseid vigastusi – näiteks puuduvad neil sageli kaitsvad servad, mis võib oluliselt suurendada vigastuste ohtu. Batuut peab olema ümbritsetud turvavõrguga ja hüppajad peavad olema ettevaatlikud, et vältida kokkupõrkeid ja batuudit alla kukkumist. Batuut peab olema paigutatud stabiilsele pinnale ning vähemalt mõne meetri kaugusele ümbritsevatest hoonetest.

4. Veekogud: päästevesti olemasolu ja veepõhja kontroll päästavad ohtlikest olukordadest

Täiskasvanud peaksid enne laste vette laskmist kontrollima veekogu põhja. Oluline on piirata väikeste laste juurdepääsu veekogudele - tiigid, kaevud, kanalisatsioonitorud - või teostada nende üle järelevalvet, sest uppumise jaoks ei pea vesi olema sügav. Ujuda tuleks ainult täiskasvanu järelvalve all. Oluline on kanda päästeveste, järgida ohutusnõudeid ning valida supluskohad vastavalt oskuste tasemele. Juba teada tuntud ütlus, mis tihti ikka meelest läheb, on siin tähtis meeles pidada: „ära hüppa tundmatus kohas pea ees vette.

5. Lõkke tegemine: ainult selleks ettenähtud kohas ja järelvalve all

Lõkked loovad suveõhtutel mõnusat atmosfääri, et veeta ühiselt aega, näiteks vahukomme küpsetades. Lõkkeplats, sealhulgas grill, võib siiski olla ohtlik, kui see on järelevalveta või valesti püstitatud. Õige on teha lõket selleks ettenähtud kohas ja veenduda, et läheduses ei ole esemeid, mida sädemed võivad tabada. Tule ümber tuleb olla äärmiselt ettevaatlik, nii tuleohtlike vedelike kasutamisel, mida väikesed lapsed võivad kogemata juua, kui ka tuulepuhangute jälgimisel, et vajaduse korral tulekahju kustutada. Tuli tuleks süüdata vaid täiskasvanute juuresolekul.

Jaga
Kommentaarid