„Kadrioru aednik“ on täiuslik näide sellest, kuidas kirjandus saab inspireerida lapsi looduses ringi vaatama, seiklema ja uurima.

Loodus kui mängumaa

Imbi Paju loob raamatus lastele maagilise maailma, kus loodusest saab mängumaa, mis on täis avastusi ja saladusi. Peategelane Käbi avastab loodust läbi mängu, mis on üks parimaid viise lastes huvi äratamiseks. Näiteks ütleb ta: „Mulle meeldib pärnade vahel looklev teerada, siin on hea edasi-tagasi joosta ning Vahuri ja Mariga peitust mängida. Vahel on tunne, et puude tüved ulatuvad taevasse ning tõusevad pilvedest kõrgemale.“ Lood inspireerivad lapsi minema õue ja leidma oma mängupaigad, kus nad saavad lasta oma kujutlusvõimel lennata.

Looduse tundmine ja sellest hoolimine

Raamatus keskendutakse looduse väärtustamisele ja selle kaitsmisele. Käbi vanemad ja vanaonu räägivad talle, kui tähtis on hoida metsad elurikastena ja austada loodusjõude. Näiteks lausub Käbi ema: „Mets on meie kaitseingel: annab meile puitu, marju, seeni ja ravimtaimi.“ Sellised lood aitavad lastel mõista, kuidas loodus meid toidab ja kaitseb, ning äratavad neis soovi loodusest rohkem hoolida.

Looduse eluring ja tsüklid

Raamat annab edasi looduse tsüklit ja eluringi olulisust. Käbi isa õpetab talle, kuidas metsad ja puud on „rohelised kopsud“ ning kuidas me kõik oleme loodusega seotud. Selliste teemade kaudu saavad lapsed õppida, et nad on osa suuremast ökosüsteemist, mida tuleb hoida ja kaitsta.

Taimede ja loomade imeline maailm

Raamatus õpib Käbi mesilaste kohta ja saab teada, kuidas nad looduses tasakaalu aitavad hoida. „Mesimummud hoiavad ja kaitsevad oma kodu, oma mesilastaru. Neil on isegi enda keel, nad tantsivad tähtsad sõnumid mett täis õitest üksteisele ette.“Sellised lood näitavad lastele, kui keeruline ent samas ka imeline on loodus.

Lood inspireerivad õues olemist

Raamatu lood panevad lapsed igatsema õues viibimist, et ise kirjeldatud maastikke ja tegevusi kogeda. Raamat julgustab lapsi mitte ainult lugusid kuulama, vaid ka ise loodusesse minema ja seal tegutsema.

Loodus kui rahu ja vabaduse allikas

Käbi õpib, et loodus on rahu ja vabaduse allikas. See, kuidas loodus toetab nii inimest kui ka tema vabadust, on üks olulisi õppetunde, mida „Kadrioru aednik“ endas kannab. Lood inspireerivad lapsi leidma oma rahu ja tasakaalu looduses, just nagu Käbi seda oma teekonnal avastab.

Kujutlusvõime ja loovuse arendamine

Käbi loob enda ümber maagilise maailma, kus loodus ja ajalugu põimuvad, andes lastele vabaduse luua oma lugusid ja seiklusi. Loodus on ideaalne pinnas, kus lasta oma kujutlusvõimel lennata – ja „Kadrioru aednik“ julgustab lapsi just seda tegema.

Kunstnik Liina Maadla poolt illustreeritud „Kadrioru aednik“ pakub lastele ja nende peredele võimalust avastada Eestile omaseid traditsioone ja looduse ilu. Samal ajal on see ka kummardus Eesti presidendi, Kadrioru aia ja selle aednike pärandile, kes on ajaloo jooksul hoidnud looduse ja vabaduse vaimu elavana.

Jaga
Kommentaarid