Fred-Eriku teekond mustkunstnikuna sai alguse 11. sünnipäeval, mil talle kingiti mustkunsti tutvustav raamat. Kui teised poisid olid hõivatud jalgpallimängudega, sukeldus Fred-Erik illusioonide maailma ja paar aastat hiljem leidiski ta end juba publiku eest trikke tegemast. Sellest hetkest alates sai mustkunstist tema elutöö. „Mustkunst on minu töö, hobi ja elustiil,“ tunnistab noormees ise ja lisab, et praeguseks annab ta mitu etendust nädalas, kuid leiab selle kõrvalt veel aega, et korraldada õpitube, läbi viia huviringe, Trikipoodi pidada, illusioone välja töötada ja veel palju muud.

Metsast vanglani

Kuigi lava on mustkunstniku jaoks kõige loomulikum keskkond, on Fred-Erikul tulnud ette esinemisi ka palju kummalisemates paikades. „On olnud nii humoorikamaid kui ka päris veidraid esinemiskogemusi. Näiteks on mind kutsutud esinema metsa, merele, endisesse vanglasse, pooleliolevatele ehitustele, turule ja religioosse sekti üritusele.“

Esinenud ei ole Fred-Erik aga ainult Eestis, vaid ka päris mitmel rahvusvahelisel laval. Üks põnevamaid aspekte välismaal esinemise juures on jälgida erinevate rahvuste reaktsioone mustkunstietendustele. Ta tõdeb, et eestlased on alati väga vaoshoitud ja annavad tagasisidet peaaegu alati pärast etendust privaatselt või sotsiaalmeedia kaudu. Välismaalased on aga etenduse ajal märksa väljendusrikkamad ja elavad sageli häälekalt kaasa. „Oma võlu on mõlemal,“ märgib Fred-Erik, kes naudib igat esinemist – olgu see siis Eestis või mujal maailmas.

Fred-Erikut on kutsutud esinema näiteks metsa, merele, endisesse vanglasse, pooleliolevatele ehitustele, turule ja isegi religioosse sekti üritusele.

Tehnoloogia ja mustkunsti salapärane sümbioos

Kuigi oleme harjunud mustkunstist mõtlema kui näpuosavusest, mängib tehnoloogia tänapäeval mustkunstis üha suuremat rolli. Mustkunst on „inseneritöö“, mis tähendab, et mustkunstnik peab olema kursis uusimate tehnoloogiliste lahendustega. Kuigi Fred-Erik hoiab oma tehnoloogilisi saladusi kiivalt, võib kindel olla, et laval kasutab ta laia valikut kaasaegseid tehnoloogilisi vidinaid, et vaatajate ette tuua üha keerukamaid ja põnevamaid illusioone. „Aga mida täpselt kasutan – see jääb saladuseks,“ lisab mustkunstnik kavalalt.

Mustkunstniku elu võlu ja valu

Kui laval midagi viltu läheb, võib see tavalisele inimesele tunduda katastroofina, aga Fred-Eriku jaoks on see etenduse üks põnevamaid osi. Mustkunstniku töö on täis ootamatusi – olgu selleks tehniline tõrge, tuuleiil või liiga entusiastlikud lapsed, kes lavale jooksevad. Selliste olukordade lahendamine on osa tema meisterlikkusest – publiku jaoks peab kõik sujuma nagu kellavärk, isegi kui kulisside taga on toimunud tõeline segadus.

Fred-Erik nendib, et apsakad ja tehnilised tõrked on paratamatud, kuid mustkunstnikuna tuleb neist üle olla. „Peaasi, et publik midagi ei märka,“ rõhutab ta, lisades, et mida rohkem kogemusi, seda keerukamaid ja tehniliselt riskantsemaid trikke saab laval ette võtta.

Töö, hobi ja elustiil

Fred-Eriku jaoks on mustkunst palju enamat kui lihtsalt meelelahutus. See on elustiil, mis on teda saatnud juba üle kahekümne aasta. Olgu selleks iganädalased etendused, õpitoad, illusioonide väljatöötamine või töö Mustkunstiteatriga – iga päev on uus väljakutse. Tema pühendumus ja kirg on ilmne igas tema etteastes, muutes iga triki mitte ainult oskuslikuks tehniliseks saavutuseks, vaid ka lummavaks elamuseks.

Kidsfesti ürituse kohta loe lähemalt SIIT!

Mustkunstiteatri kohta loe lähemalt SIIT!

Tule kogu perega Kidsfestile ja saa samuti osa Fred-Eriku maagilisest maailmast!

Jaga
Kommentaarid