Seapraad ei ole ainus võimalus. Värskeid maitseid ja tervislikke valikuid kogu pere jõululauale
Pühadeaeg on ukse ees ja võid leida end taas juurdlemas, mida jõuluõhtul perele ja külalistele pakkuda. Meelde turgatavad sealiha, hapukapsas ja verivorst, aga… tore oleks lisada peolauale tavapärasest erinevat ja ehk ka kergemat. Lidl pakub parimat valikut kõigile, kel plaanis jõuluroad ise valmistada.
Selleks et pühadelauast saaksid siiralt rõõmu tunda kõik selle ümber istujad, nii vanad kui noored, on kõige kindlam tuua lauale tuttavlikke toite, kuid lisada neile värskust ja elevust uute maitsete ja lisanditega.
Kerge linnuliha meeldib kõigile
Kui kiikad juba köögi poole, ent alles mõtled, mida seal pühadeks valmistada, siis on traditsioonilise seaprae ja verivorsti asendamiseks võimalusi palju. Just linnuliha on suurepärane peolaua pearoog. Valikuid on väga erinevaid – kana-, hane-, kalkuni- või pardiliha – ning sageli on just linnuliha meelt mööda lastele, kes lihast valmistatud roogi või kala võõristada võivad.
Erinevad vürtsid, ürdid, marjad ja puuviljad lisavad lauale jõuluhõngu ja pidulikkust. Viimaste kergelt magus mekk ei lisa toidule üksnes värskust ja värvi, vaid annab suurepärase võimaluse mõnest traditsioonilisest toidust ka lapsi ahvatleva roa valmistamiseks. Nii sobivad linnuliha juurde suurepäraselt tsitruselistest valmistatud salatid, aga neid saab kasutada ka linnuliha maitsestamiseks.
Ahvatlevad lisandid
Otsides jõuluprae kõrvale lisandit, on paljude eelistuseks ahjukartul. Tuttavliku, aga maitsete ja toitainete poolest rikkama valiku saab mitmeid erinevaid juurvilju serveerides. Kui juurviljad on lõigatud lapse silmale atraktiivseteks kangideks ning neid on maitsestatud näiteks mee ja tüümianiga, kutsub see kindlasti uusi maitseid proovima.
Eestis armastatud ja jõululauale oodatud kapsas pakub sootuks enam võimalusi kui tavaline hapukapsahautis. Eriti pidulikult mõjub peolaual pisut alahinnatud punane kapsas, mida sobib serveerida nii hautise kui ka värske salatina. Lisades värskele punasele kapsale näiteks õunu, saad tulemuseks salati, mille mahlakus rõõmustab nii vanemaid kui ka nooremaid peolisi.
Pühadelaud on ühtaegu tervislik ja värviküllane, kui poole kogu menüüst moodustavad taimsed lisandid – erinevad salatid ja hautised, mis pakuvad prae kõrvale särtsu, värskust ja tekstuure.
Jõululaua magusavalikule mõeldes võiks sel aastal kookide-magustoitude asemel vahvaks üllatuseks olla värvikas puuviljasalat, mida sobib maiamate jõululiste jaoks saatma jäätis või vanillikreem.
Vaata nüüd lähemalt eelneva põhjal kokku pandud lihtsaid, kuid suurepärast maitsenaudingut lubavaid pühaderetsepte, mille kõik koostisosad leiad Lidlist!
Sidruni-ahjukana mesiste ahjujuurikatega (4–6 inimesele)
Sidruni-ahjukana
1 maitsestamata broiler
Maitsestamiseks:
50 ml oliiviõli
1 tl kuivatatud tüümiani
1 tl kuivatatud basiilikut
1 sidrun (mahl ja koor)
2 küüslauguküünt
soola-pipart
Kastmiseks:
2 dl valget veini
3 sl oliiviõli
pisut vett
soola-pipart
soovi korral 20 g võid
Sega valmis maitsestamissegu, määri kana sellega ühtlaselt kokku ning tõsta paariks tunniks kilekotti suletuna külmkappi maitsestuma. Ahjupaneku eel tõsta lind sügavamale ahjupannile, rinnapool üleval, ning kalla üle veinist või puljongist, õlist-veest ja soolast-piprast seguga. Soovi korral pane linnule ka võikillukesi. Küpseta ahjus ca 60 minutit 200 kraadi juures, kuni lind on kenasti pruunistunud.
Mesised ahjujuurikad
1,5–2 kg erinevaid meelepäraseid juurvilju, nt kartulit, porgandit, peeti, pastinaaki, bataati, kaalikat
3–4 sl oliiviõli
2–3 sl vedelat mett
värsket või kuivatatud tüümiani
soovi korral 2–3 küüslauguküünt
soola-pipart
Pese ja koori juurviljad ning lõika neist enam-vähem ühesuurused kangid. Kartul lõika teistest suuremateks kangideks, kuna see küpseb pisut kiiremini. Tõsta kangid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Klopi kokku õli ja mesi, sool-pipar ja tüümian ning nirista juurikatele. Kui soovid, laota juurikatele ka viilutatud küüslauk ning sega kõik läbi. Küpseta 200 kraadi juures 30–45 minutit, kuni juurviljad on parajalt pehmed.
Värske punase kapsa ja õuna salat (4 inimesele)
väiksem punase kapsa pea või ½ suuremast punasest kapsast
2 õuna
2–3 sl õunaäädikat
2–4 spl oliiviõli
1 sl mett
soola-pipart
Pese kapsas ning lõigu peenikesteks ribadeks. Kastme tegemiseks sega õunaäädikas meega, lisa sool-pipar ja õli ning vala kapsale. Sega hoolikalt. Pese ja puhasta õunad, lõika samuti ribadeks ning sega õrnalt salati sisse. Serveerimisel võid salatile puistata ka hakitud värsket peterselli.
Puuviljasalat (4 inimesele)
2 väiksemat õuna
2 väiksemat pirni
1 banaan
1 kiivi
1 apelsin
1 väike avokaado
Kaunistamiseks ½ –1 granaatõuna seemned ja soovi korral ka meelepäraseid purustatud pähkleid või chia-seemneid.
Pese ja koori puuviljad ning tükelda paraja suurusega tükkideks. Tõsta kõik koostisosad kaussi ja sega õrnalt läbi. Puista peale granaatõunaseemned ja soovi korral ka pähkleid-seemneid. Kui igatsed toekamat ja magusamat tulemust, sobib puuviljasalati juurde serveerida ka jäätist või vanillikreemi.
Lidli jõululehel saad tutvuda teistegi hõrkude pühaderetseptidega. Vaata lähemalt SIIT!