“Laps tuleks koju jätta niipea, kui ta köhima hakkab või nina tatiseks läheb, sest siis on ta juba kindlasti teiste jaoks nakkav. Lastel möödub muidugi peite-, põdemis- ja taastumisperiood kiiremini kui täiskasvanutel, kuid enne täielikku paranemist ei tohiks last kindlasti lasteaeda viia. Kõige kurjemad on just tüsistused, mis siis tekkida võivad, sest viirus on organismi loomuliku kaitsesüsteemi ju segi löönud. Laps on sel ajal temperatuurimuutustele väga tundlik,” räägib arst.

“Lasteaiad on paraku juba sellised kohad, et kui kodus on laps terve, siis niipea kui ta lasteaeda viia, hakkavad haigused tulema. Lapsed on ju nii vahetud, nad ei pese pidevalt käsi, kui neile seda just meelde ei tuletata. Kõigil on seal omad bakterid, mida siis teistele jagatakse.”

“Laps võib olla haige ja teiste jaoks nakkav juba tükk aega enne, kui tal üldse mingeid sümptomeid esineb. Ka natuke köhiv laps tuleks kohe koju jätta,” rõhutab dr Põld lisades, et taastumisele võib alati vitamiinidega kaasa aidata, kuid “vaid pisut” haiget last ei tohi veel õue või lasteaeda viia — tüsistuste oht on siis liiga suur. Last tuleks kodus hoida vähemalt nädal pärast põdemist, kui haigus on kuhugi edasi läinud (näiteks kõrva), siis loomulikult kauem.

Niisiis ei nakata tõbise lapse lasteaeda viimine ainult tema rühmakaaslasi, vaid võib kaasa tuua ka tõsiseid tüsistusi teie oma lapsel.