Alpaka ja laama kodustati Peruus umbes 4000-5000 aastat tagasi. Alpaka põlvnemise kohta on teadlastel eri arvamused: tema esivanemaks peetakse nii guanakot kui vikunjat.

Alpakasid on kolme tõugu. Huacayo on tiheda ja sirge karvakattega loom, kes on võimeline elama Andide karmimates piirkondades. Enamik alpakasid on seda tõugu. Suri on pika krussis ja läikiva karvaga. Huorizo on isase laamaga ristatud alpaka, keda peetakse ka lemmikloomana.

Alpaka kaalub 55-65 kg, õlakõrgus on umbes 90 cm. Kaheksa kuud kestva tiinuse järel sünnib üks poeg, harva kaks. Eluiga on kuni 20 aastat.

Tänapäeval on laama kui koormalooma osatähtsus tänu auto- ja rongiliiklusele vähenemas, siis alpakaga on vastupidi, tema osatähtsus suureneb, kuna alpaka villa hinnatakse kõrgelt kogu maailmas.

Peruus elutseb 98% alpaka populatsioonist (rohkem kui 3,5 miljonit looma). Alpakasid elab veel Boliivias, Tšiilis ja Argentinas. Kuni 1984. aastani oli alpakade eksport Lõuna-Ameerikast illegaalne. 1983. aastast alates on alpakat kasvatatud ka USA-s.

Alpakavill on värvirohke - must, valge, hallikad, samuti pruunid toonid. Valge alpakavill on saadud ristamise tulemusena ning on nõutavaim.

Ühelt loomalt saadakse tavaliselt kuni 7 kg villa. Alpakadelt saadav vill on väga kõrge soojapidavusega, kuni 7 korda soojem kui lambavill, mittekortsuv, väga hea veeimavusega ning hästi pehme, oluliselt pehmem kui lambavill. Samuti ei põhjusta see allergiat.

Alpakavilla kiu läbimõõt on kuni 34 mikronit (inimese juuksekarva läbimõõt on keskmiselt 64 mikronit).

Tallinna loomaaeda jõudsid kaks noort alpakat 2010. aasta novembris läbi lume ja tuisu Berliinist. Nende aedik asub lakkhundi ja guanakode vahel. Suvel peale pügamist nägid nad eriti naljakad välja, nagu puudlid - pea, saba ja jalad karvased, keha aga paljas ja sale. Praegu on talvine soe
kaitserüü uuesti selga kasvanud. Kes on loomaaia Illu kohvikus päkapikunäitust vaatamas käinud ja seal alpaka villa katsunud, see teab, kui pehme see vill tõepoolest on.

Näitus on avatud veel terve talvise koolivaheaja. Kindlasti tasub minna
uudistama ja midagi põnevat meisterdama.

Lisainfo www.loomaaed.ee.