Katsete tulemusi pole uurimisrühmal seni õnnestunud avaldada. Möödunud aasta detsembris palusid USA võimud artikli käsikirjast välja jätta viirusetüve loomist puudutavad detailid, et need ei saaks sattuda terroristide kätte.

Mainekad ajakirjad Nature ja Science peavad praegu läbirääkimisi, et avaldada uurimuse kärbitud versioon ning teha andmestik linnugrippi uurivatele viroloogidele kättesaadavaks.

Möödunud nädalal saatis Rotterdami uurimisrühma juht Ron Fouchier mõlemale teadusväljaandele kirja, kus teatas, et laborid panevad kaheks kuuks seisma kõik uue ülinakkava viirusevormiga seotud katsed.

Eksperimentidega seotud teadlased kinnitasid, et senised katsed on tehtud rangetele turvanõuetele vastavalt ning soovitasid kokku kutsuda rahvusvahelise foorumi, mis arutleks sellise uurimistöö riskide üle.

Inimeselt inimesele nakkava tüve tekkimine tekitaks suure tõenäosusega hiigelepideemia, mis võib nõuda kümneid miljoneid ohvreid. Kas tuhkrutele nakkav viirus on ohtlik ka inimesele, pole võimalik kindlaks teha.

Fouchier´sõnul on gripinakkuste uurimine vajalik, et ennustada, millised mutatsioonid võivad viirusel looduses tekkida. H5N1 ringleb jätkuvalt looduses ning kandub lindudelt inimesele.

Käesoleval aastal on uutest linnugripiohvritest teatanud Hiina, Indoneesia, Kambodža ja Egiptus.