Kääbusjõehobu võib kasvada kuni 175 cm pikaks, tema õlakõrgus on umbes 80 cm, kehakaal 250-275 kg. Nahk on mustjaspruun ja karvadeta ning eritab erilist valkjat nõret, mis hoiab looma niiskena ka pikematel rännakutel.

Loom toitub vee- ja maismaataimedest, samuti allakukkunud puuviljadest. Erinevalt jõehobudest sünnivad kääbusjõehobud kuival maal, vees hakkavad aga ujuma üsna varsti.

Poegadele meeldib soe ja mitte väga sügav vesi. Kääbusjõehobu vasikas sünnib kihvadega ja kaalub umbes 5 kg. Esimesel nädalal on vasikas õrn ja vajab sooja.

Tallinna loomaaias elavad emane Pupa ja isane Holger. Pupa on sündinud Kaunase loomaaias, Holger aga Kopenhaagenis, kuid elanud ka Doni-äärses Rostovis.

Kuigi looduses elavad emas- ja isasloomad enamasti eraldi, on Pupa ja Holger suurema osa päevast koos ja taluvad teineteist üsna hästi.

Siiski tuleb mõnikord ka jagelemist ette, selle ärahoidmiseks on loomadel eraldi magamisboksid. Nii Holgeril kui Pupal on oma lemmikmaiuspala, millega talitaja neid aeg-ajalt premeerib. Kui mõlemad on isu täis söönud, lähevad nad kaaslase söögikaussi uurima - ehk leiab sealt midagi meelepärast.

Loomadel on komme saba alt tulevat sabaga laiali vurritada, nii et suvel aedikule väga lähedale minna ei tasu.

Haruldane ja hävimisohus kääbusjõehobu on kantud rahvusvahelises punases raamatus eriti ohustatud liikide kategooriasse.