Jälgiti enam kui 5000 last, leidmaks seoseid nende üsas veedetud aja ja hilisema käitumise ja vahel. 382 last (7%) olid ülekantud või sündinud koguni pärast 42. nädalat — pikim üsas veedetud aeg oli 43,7 nädalat.

226 last (4%) sündisid enneaegsetena ehk enne 37. nädalat.

Laste vanemad täitsid küsimustiku oma laste käitumise kohta nende 18ndast elukuust 36. elukuuni. Selgeks sai asjaolu, et enneaegsetel ja ülekantud lastel on selles vanuses hoopis kõrgem käitumis- ja emotsionaalsete probleemide risk. Üks olulisi tähelepanekuid oli aga seoses hüperaktiivsusega — selle häire risk tõusis ülekantud lastel suisa kahekordseks.

Uuringu läbiviija dr Hanan El Marroun ütleb: “Need, kes on üsas kauem kui 40 nädalat, on ju ühtlasi ka suuremad — juba vana platsenta ei suuda varustada suuremat last piisava koguse toitainete ja hapnikuga. See võib viia nii füüsiliste, vaimsete kui ka käitumisprobleemideni.” Ta soovitab 40. ja 41. esimese nädala paiku anda endast kõik, et laps tuleks ilmale õigeaegselt.

Kallis lugeja, kas sinu laps sündis enneaegselt, õigeaegselt või oli ta ülekantud? Kas oskad teadlaste järeldusi seostada enda lapse käitumisega?

Allikas: Daily Mail