Vähe on loomaaedu, kus amuuri leopardid üldse elavad, veel vähem loomaaedu, kus nad edukalt ka paljunevad. Õnneks kuulub Tallinna loomaaed nende loomaaedade hulka, kus väljasuremisohus kiskja paljuneb suurepäraselt.

ALTA (The Amur Lepoard and Tiger Alliance) andmetel elab 2011. aasta lõpu seisuga maailma 48 loomaaias 113 amuuri leopardi. Mõned neist on ainult eksponeerimiseks, mõned juba kõrges eas. Paar loomaaeda, näiteks Amsterdami ja Augsburgi loomaaed, lõpetavad peale vana amuuri leopardi surma liigi eksponeerimise ja paljundamise. Looduses arvatakse elavat 35-40 amuuri leopardi. Olukord tundub olevat üsna lootusetu.

Tallinna Loomaaias elab praegu amuuri leoparde lausa 7. Kaks eelmiste pesakondade kutsikat, Baruto ja Hasan, ootavad jätkuvalt ärasaatmist oma uutesse kodudesse. Baruto pidi esialgsete plaanide järgi juba kevadel minema Põhja-Itaaliasse La Torbiera loomaaeda. Saatmised aga erinevatel põhjustel venivad.

Selle imeilusa reede ja 13. varahommikul sai Darla kolme kutsika õnnelikuks emaks. Kutsikate soo teadasaamiseni läks aega, sest ega kohe ei saa uudistama minna. Oh seda rõõmu, kui tuli teade, et kõik kutsikad on emased! Veebikaamerast nähtav must-valge pesapilt muutus hetkega roosaks, pitsivahuliseks ja lilleliseks. Kui enne sai vaadatud, et kutsikad mängivad, siis nüüd oli tegemist juba pesuehtsa naistekätšiga. Või hoopis tüdrukute vandenõuga. Üks silmahakanud vandenõusid oli plaan Darla uhkest kasukast paar või rohkemgi tähni kätte saada. No ja saba võiks ka natuke nätsutada. Ja miks magada maas, kui seda annab edukalt teha õe seljas. Tema vaadaku aga ise, kuidas hakkama saab.

Julgelt võib öelda, et kolm on seltskond. Praegusel juhul seltskond käppadel. Sekundikski ei anta rahu üksteisele ega emale. Omamoodi kummalisena on mõjunud olukorrad, mil Darla oma kolme piltilusat plikat rahulikult magada pole lasknud. Haarab ühel unimütsil kratist kinni ja toimetab ta pimedasse öösse. Enne kui ta järgmisele kutsikale järele jõuab tulla, on väike väänik tema jalgade vahelt juba kiiresti magavasse leopardihunnikusse tagasi sibanud. Uuesti teeb Darla katset, aga tulemus on sama. Oeh, lootusetud lapsed. Kes ütles, et lastekasvatamine kerge on?

Kolmik põeb ilmselgelt suurusehullustust. Teadaolevalt saavad nad kõik paraja lihakäntsaka. Preilid aga tunduvad mõtlevat loogikaga: enne sööme emme liha ja alles siis enda tüki. Esimesena läheb alati loosi suur lihatükk, mis mõeldud Darlale. Mõnikord peab Darla oma söögi nimel lastega lausa ägedat võitlust – väikesed pole mingist papist plikad ja ei taha suurt saaki kergelt loovutada. Tegelikult on vahel päris naljakas loomadele inimlikku suhtumist külge pookida.

Hääleharjutusi teevad tüdrukud omavahel, samuti emme, talitajate ning mõnikord ka veterinaari peale. Igapäevase koristamise ajal külastavad pesakasti taskulamp ja hari. Ilmselt on Tallinnas sündinud leopardiplikad eestikeelsed (või saksakeelsed, Darla ju Berliinis sündinud), sest ega nad väga hästi talitajate venekeelsest jutust aru saada ei taha. Kutsikate ägeda ähvardamise ja rünnaku-taoliste liigutuste saatel saab pesa siiski puhtaks.

Praeguseks on kolm väikest fuuriat saanud kolmekuuseks ja neile on nimedki välja valitud. Kolmik pääses juba koos Darlaga suurde aedikusse loomaaiakülastajaid rõõmustama. Puud-põõsad, kiik ja kirburohi hoidke alt, hävitajad saabusid! Juba esimesel õhtul prooviti kõik aedikus olevad atraktsioonid ära.
Ametlik nimepanekupidu toimub loomaaias 26. juulil kell 14. Külla on oodata Koit Toomet. Kõik huvilised ja loomasõbrad on oodatud!

Vaata, mida rääkis nimepeol loomaaia direktor!

Amuuri leopardide kaameraid näeb SIIT.