Need amuuri leopardi kõrval veel ühe haruldase kaslase, lumeleopardi ehk irbise pojad nägid Tallinna loomaaias ilmavalgust aprillis. Läbi veebikaamerate oli imearmsate väikeste helehallide karvakerade sünnile võimalik ka kaasa elada. Ja vaatajatest puudust ei olnud.

Varakevadel kaamerat soetades ei osanud loomaaia sõbrad uneski näha, et satutakse nägema nii õnne kui õnnetust. Eriti imetlusväärseid ja armsaid hetki pakkus emas- ja isaslooma omavaheline suhtlus. Kui hästi saavad kaks looma omavahel läbi, kui armsakesed nad koos on. Juba enne poegimist käisid Otto ja Mahnadi koos pesas magusat und magamas. Kui sa just pole loomaaiatöötaja, siis kiskjate pesakambritesse piilumiseks võimalused enamasti puuduvad. Tallinna loomaaed oli aastaid tagasi pioneer, kes võimaldas huvitatutel piiluda kaamerate abil loomade tagatubadesse. Absoluutselt suurepärane idee!

Kõik loomaemad ei oska vastsündinutega ümber käia. Miskit nagu peaks selle vastsündinuga tegema, aga mida täpselt? Nii juhtus 2009. aasta märtsis Prantsusmaalt Amneville’i loomaaiast Tallinnasse jõudnud Mahnadi ja tema kolme kutsikaga. Mahnadi muudkui pesi ja pesi ja pesi oma poegi, aga sellega ka tema hoolitsus piirdus. Aeg kulus, meel muutus aina murelikumaks. Looduses inimene sekkuda ei saa, küll aga loomaaias. Nii jõudsidki kaks tüdrukut ja üks poiss loomaaia titetuppa inimese hoole alla.

Kaasasündinud tervisehädad viisid ühe irbisekutsika kiisudemaale, kuid kaks ülejäänud poega kasvavad jõudsalt, elavad lõbusat lumeleopardielu ja teevad üksteise võidu koerustükke. Mida üks metsloomalaps veel peaks tegema, kui mitte hüppama, ronima, maadlema, närima? Üksplussühe õppimist nende õppekavas ette nähtud pole. Pealtnäha imearmsate siniste silmade taga on peidus aga siiski kiskja.

Kutsikad olid esialgu piimatoidul, praeguseks söövad aga kiskjale kohaselt liha. Õueaedikus ajab uudishimu neid uurima, kes need seal teisel pool klaasi vaatavad?

Nimed, mis on inspireeritud isa Ottost ja ema Mahnadist, valisid kutsikatele nende kasuemad, loomaaiatöötajad. Emase kutsika nimeks sai Mileedi, isase Orlando.

Loomaaiakülastaja saab kutsikatel vahet teha karvakasuka erksuse järgi – Mileedi tähnid on erksamad kui Orlandol.

Paljudel loomadel on loomaaias vaderid, kahel vahval väikesel irbisel aga veel mitte. Lumeleopardi aastase toidulaua maksumus on 2000 eurot. Lisainfo leiab loomaaia koduleheküljelt.

Mileedi ja Orlando ootavad!