Raseduse ajal tuleks homöopaatiat kasutada teadlikult. Mõned vahendid, näiteks palavikku alandav pajukoor, võivad valel kasutamisel või annustamisel põhjustada enneaegset sünnitust. Kindluse mõttes arutage sobiva vahendi valimist homöopaatiaasjatundjaga! Selleks võib olla ämmaemand, apteeker või naistearst.

Siit mõned näpunäited, kuidas kõige lihtsamate looduslike preparaatidega rasedusaegseid vaevusi vähendada.

Iivelduse leevendamine

Seda, et teie elus toimuvad muutused, saite esimest korda tõeliselt aru ilmselt siis, kui teil süda pahaks läks. Iiveldus ja oskendamine lõpevad enamasti kolmanda raseduskuu lõpuks. Kuni selle ajani tuleks panna endale õhtul termosega piparmünditee voodi kõrvale valmis ja hommikul enne ülestõusmist paar lonksu võtta. Päeval aitab näksimine: väikeseks lõigatud toored köögiviljad (näiteks porgand, nuikapsas, kurk), täisteraküpsised, kõrvitsaseemned või kuivikud.

Traditsiooniline Hiina meditsiin soovitab iivelduse korral närida veidi ingverijuurt.

Teadlased arvavad, et rasedate lõhnatundlikkust põhjustab naissuguhormooni suurenenud kontsentratsioon. Võimalik, et loodus soovib selle abil anda emale võime leida toidust üles kahjulikud ained. See suurendab tihtipeale iivelduse tõenäosust.

Loodusel on ravimid ka raskemeelsuse jaoks

Raseduse ajal on loomulik tunda aeg-ajalt masendust. Kui soovite meeleolu parandada, võite proovida lõhnu — näiteks segu tujutõstvatest õlidest (kikkaputk, bergamot ja kurereha või roos, roosipuu ja seedripuu). Hingeliselt raske aja korral aitab ka lihtnaistepunatee: valage kaks teelusikat kuivatatud lihtnaistepuna üle veerand liitri veega ja ajage keema, laske viis minutit tõmmata ning kurnake. Jooge see kogus kaks kuni kolm korda päevas.

Kogu aeg väsinud?

Esimestel rasedusnädalatel võib vaevata ka väsimus. Lubage endale võimalusel alati väike hingetõmbeaeg. Kui saate sellel ajal pikali heita, on veel parem. Asetage jalad vastu seina, nii et vaagen oleks umbes 45-kraadise nurga all, põlved peavad olema sirged. Nii saate puhata ning teha head ka veenidele.

Jalad

Te hüppaksite lapseootusrõõmust heameelega lakke, aga ei saa, sest jalad on rasked ja turses? Kui verest eritub kudedesse rohkem vedelikku, aitab vett väljutav tee: valage kaks teelusikat kaselehti üle veerand liitri keeva veega, laske kümme minutit tõmmata ja jooge iga päev kuni kolm tassi. Teeb head: hõõruge hommikul jalgu seguga kummeli- ja mandliõlist, kuhu on lisatud mõni tilk sidrunheina, raudrohtu ja küpressi.

Madal vererõhk?

Kui vererõhk on niigi madal, langeb see raseduse ajal tihtipeale veelgi. Leevendus: palju liikumist värskes õhus või akupunktuur. Energiamere punkt asub kaks sõrmelaiust nabast allpool. Masseerige seda punkti pöidla ja nimetissõrmega kergelt vajutades ringjate liigutustega üks minut.

Taas hea uni

Seitse rasedat kümnest vaevleb unehäirete käes. Palderjanist, humalast ja melissist valmistatud rahustavate toimeainetega teesegusid saab osta apteegist ja looduspoodidest. Proovimist tasub ka punase mooni tee: valage üks kuhjaga supilusikas kuivatatud mooniõisi üle veerand liitri keeva veega ja kurnake kümne minuti pärast. Väike lavendliõitega täidetud padi päris padja kõrval võib samuti aidata. Kui teil on raskusi magamajäämisega, tehke endale enne voodisse heitmist kuum jalavann (38-40 kraadi), millesse on lisatud kuuseokkaekstrakti või lavendliõli.

Puhitused

Puhitused on nüüd eriti piinarikkad. Aitab see tee: valage üks supilusikas piparmündilehe-, majoraani-, kalmusejuure- ja tüümianisegu üle 200 ml keeva veega ja kurnake kümne minuti pärast. Juua pärast iga söögikorda üks tass. Ka sissehõõrumine aitab: lisage 100 ml mandliõlisse kolm tilka basiilikuõli ja masseerige see päripäeva õrnalt kõhule.

Abi kõhulahtisuse korral

Sööge viis-kuus korda päevas üks supilusikatäis kuivatatud mustikaid (närige väga hoolikalt) või üks supilusikas tooreid kaerahelbeid koos veidikese piima või õunamahlaga (samuti hoolikalt närida).

Soodustab seedimist

Ennetav vahend kõhukinnisuse korral: pange õhtul neli-viis kuivatatud ploomi tassi vee sisse likku, sööge hommikul ära ja jooge leotusvesi peale.

Hemorroidide ennetamine

Hemorroidid on märk sellest, et veresoonte seinad on tavalisest nõrgemad. Ennetamiseks ja raviks tuleb teha kord päevas 15 minuti pikkune istevann tammekooreleotises. Selleks tuleb panna ühte liitrisse külma vette kaks kuni kolm supilusikatäit tammekoort, ajada vesi aeglaselt keema ning lasta viis minutit õrnalt keeda. Seejärel valada vedelik vannivette.

Sage tervisehäda: kõrvetised

Peaaegu kõigil naistel tekivad viimastel rasedusnädalatel kõrvetised. Jooge üks kuni kaks nädalat järjest iga päev veerand liitrit kapsamahla (saadaval ökopoodides ja suuremates kauplustes) või närige mitu korda päevas tükike kalmusejuurt (ka pähklid aitavad, kui neid kaua närida). Vaevusi võib aidata leevendada ka maasapi- või koirohutee joomine enne söömist: üks teelusikas teeürti segatakse külmalt veerand liitri veega, lastakse kuus kuni kaheksa tundi seista, segatakse aeg-ajalt ning soojendatakse joomiseks.

Külmetuse korral parim

Külmetuse korral aitab higistamiskuur teega, mis on valmistatud 30 g leedriõitest, 30 g kummeliõitest ja 40 g pärnaõitest. Valage üks kuhjaga teelusikas seda üle keeva veega, laske viis minutit tõmmata, kurnake ja jooge kuumalt.

Leevendab nohu

Tilkuvast ninast saab lahti nii: tehke auruvanne, kuhu on lisatud piparmündi-, eukalüpti-, tüümiani- või mägimänniõli, või jooge kummeliteed. Visa nohu korral aitab enamasti ka infrapunakiirgus.

Alandab palavikku

Palavik last ei ohusta, kuid kui see kestab mitu päeva või on väga kõrge (üle 39 kraadi), tuleb pöörduda arsti poole! Palavikku alandab ka märgade rätikute mähkimine ümber säärte.

Aitab peavalu korral

Järsu pinge- või migreenisarnase peavalu korral leevendab krampe lavendel — hõõruge kuklale ja oimukohtadele paar tilka lavendliõli. Samuti võib panna laubale niiske märja rätiku. Hiina meditsiin annab järgmist nõu: masseerige üks kuni kaks minutit “kõrgema rünnaku” akupunkti — see asub jalaseljal esimese ja teise pöialuu vahelises nurgas (jälgige, et te ei masseeriks luude piirkonnas liiga tugevalt). Paljusid rasedaid aitab ka see: jooge tassike sidruniga espressot!

Emaka sidekoe valud?

Emaka sidekoe valud meenutavad lihasvalu — ebameeldivat kiskuvat tunnet kubemepiirkonnas. Seda põhjustab venimine emaka sidekoes, mis hoiab emakat vaagnaluude vahel. Leevendus: liikumine vees, kõige parem juhendamise all.

Selja tugevdamine

Seljavalu ei tekita mitte ainult raskuskeskme muutumine, vaid ka kudede hormonaalne lõdvenemine. Tüüpilised on ristluuvalud. Aitavad soojad kompressid või massaaž õlisegudega (jasmiin, mandariin, rosmariin, kuuseokkad jojoobiõlis) või aasalilledest vann.

Säärekrampidel pole mingit võimalust

Säärekrambid osutavad magneesiumipuudusele. Ennetavalt toimib üks teelusikas mett enne iga söögikorda või jalavannid osjateega. Selleks lisage ühte liitrisse külma vette üks tassitäis põldosja ja ajage keema. Laske 15 minutit õrnalt keeda, kurnake ja lisage vannivette. Muide: akuutse valu korral aitab, kui lükata jalad pikaliasendis tugevalt vastu seina.

Sage põie tühjendamine?

Raseduse viimases kolmandikus on see normaalne, sest emakas vajutab vastu põit. Kui urineerimine tekitab valu, tuleb minna kohe arsti juurde. Kuseteede põletikud liiguvad raseduse ajal kergemini neerudesse edasi. Pisikuid aitavad välja loputada erinevad põieteed.

Palun mitte hambavalu

Seniks, kuni hambaarsti juurde pääsete, võib hambavalu leevendada nelgiõliga. Kandke tilgake eeterlikku õli valutavale hambale või asetage katki vajutatud vürtsnelk hamba lähedusse või närige seda ettevaatlikult haige hambaga..

Need on lihtsad ja looduslikud viisid rasedusaegsete vaevuste looduslikul viisil leevendamiseks, kuid pidage parimate viiside leidmiseks kindlasti nõu ka oma arstiga.