Hommikul rinnahoidjat selga pannes avastad, et see on muutunud justkui kitsaks korsetiks. Su rinnad on silmnähtavalt paisunud ja hellaks muutunud. Kui ka nibuala on tumenenud ja veenid nähtaval, siis need ongi märgid rasedusest. Nüüd vajad edaspidi hoopis toetavat rinnahoidjat ja seda mõnikord ka öösiti.

Väsimus

Üritad õhtul raamatut lugeda, kuid uinud juba enne, kui lehekülje lõpuni jõuad. Või jääd lausa kontoris laua taga tukkuma. Kui tunned end äkki pidevalt väsinu ja unisena, siis on tegemist märgiga rasedusest. See on sinu keha vastus suurenenud hormoonidehulga tekkele. Paljusid naisi saadab väsimus terve esimese trimestri aga pole ime, kui see jätkub ka teisel trimestril.

Iiveldus

Suur osa rasedaid hakkab kuuendal rasedusnädalal iiveldust tundma. Kuid paljude jaoks võib hommikune iiveldus (mis muidugi võib nimetusest hoolimata esineda nii hommikul, päeval, kui õhtul) ka tunduvalt varem pihta. Teisel trimestril iiveldushood tavaliselt vaibuvad. Aga seni, kuni need kestavad, tasuks enne hommikust voodisttõusmist veidi näksida, et iiveldushoogu ennetada. (Kuivikud ja veidi ingverit on kindlasti abiks.) Näita seda soovitust oma mehele, et ta teaks — sinu nõudmisel hommikusöök voodisse tuua, on teaduslik põhjendus.

Sage urineerimine

Kui avastad, et ei saagi enam tervet ööd rahulikult magada ja pead öö jooksul kohe mitu tualetiskäiku ette võtma, siis ka see on märk rasedusest. Sinu põis teeb ületunde ja sinul tuleb kohaneda sagedaste vetsuskäikudega.

Krambid

On see siis nüüd PMS või rasedus? Raske öelda, kuid menstruatsioonilaadsed krambid on tihti märgid sellest, et emakas valmistub lapse tulekuks.

Muutuvad toidueelistused

Järsku tundub sulle, et tahaks väha midagi haput! See on päris selge märk varajasest rasedusest, kui tekib vastupandamatu soov kas hapukurgi või sidrunite järele. Ja mõned toidud, mis sulle varem väga meeldisid, ajavad nüüd hoopis iiveldama. Isegi mõte praetud kalast, näiteks. Raseduse alguses võid iivelduse ja toidueelistuste muutumise tõttu hoopis kaalust alla võtta, kuid hiljem hakkad söömist muidugi taas nautima. Et mitte öelda õgima.

Hingamisraskused

Lähed trepist üles ja tundub, et õhku ei jätku. Ka selline ootamatu märk võib olla signaal rasedusest. Kasvav loode vajab hapnikku ja ta võtab selle sinu varudest. Kahju teatada, kuid raseduse kestel see probleem ei kao vaid pigem süveneb. Kasvav beebi hakkab järjest rohkem kopsudele ja diafragmale survet avaldama.

Peavalud

Ka see, et su pea valutab tihedamini kui varem, käib rasedusega kaasas. Selle põhjuseks on hormoonitaseme muutumine. Kui peavalud on sagenenud ja kahtlustad rasedust, siis valu leevendamisel ära kasuta enam kangeid valuvaigisteid. Kui sinu elu aga saadavad migreenivalud, siis rasedusaegse hormoonitaseme muutuse tagajärjeks on enamasti migreenivalude lakkamine. Aga pärast sünnitust tulevad need tagasi.

Seljavalud

Kas alaselg on rohkem valutama hakanud? Kui sul tavaliselt selg ei valuta, kuid järsku on ilma külmetuseta see juhtunud, siis ka see võib olla märk rasedusest. Keha valmistub lapse saamiseks ja raseduse jooksul see valu pigem jätkub, kui kaob. Sidemed nõrgenevad, kehakaal suureneb ja kehaasend muutub, et kasvava raskusega kohaneda.

Kõht on punnis ja riided kitsad

Seelik ei lähe enam keskelt kinni ja kõht oleks justkui paistes. Kui tunned ennast justkui õhku täis olevat ja sellega kaasneb ka kõhukinnisus, siis ka see võib olla märk rasedusega kaasnevast progesteroonitaseme muutumisest. See aeglustab seedimist, kuid raseduse algusega kaasaskäiv kõhupuhitus ja veidi paistes tunne pole võrreldavgi sellega, milliseks maakeraks võib kõht muutuda raseduse lõpus.

Tujumuutused

Oled uskumatult ärritunud ja nutma puhkemas ainuüksi seepärast, et abikaasa ei vii taldrikut kraanikaussi. Solvud südamest kolleegi peale, kelle rumalad naljad pole sind kunagi varem häirinud. Nutad telereklaame vaadates. Kui jah, siis just sellised meeleolumuutused käivad kaasas varajase rasedusega. Hormoonitaseme muutusega käivad kaasas ka tujumuutused ja nüüd on õige aeg oma abikaasale öelda, et need emotsioonipursked on ajas mööduvad.

Suurenenud lõhnatundlikkus

Sinu prügikasti lõhn ajab su oksele. Samuti teevad seda viletsa hügieeniga inimesed. Tunned teravalt kõiki lõhnu, mida varem pole eristada suutnud. Kui nii, siis oled ilmselt rase ja kui sa sellele kinnitust saad, siis oled ilmselt ka prügitoimkonnast vabastatud. Tee see oma mehele selgeks. Ta ei taha ju ka okset koristama hakata.

Peapööritus või lausa ootamatu minestamine

Filmides muidugi saadakse rasedusest just niimoodi teada. Peategelase peapööritusele ja iiveldusele järgneb oksendamise ja siis teadmine sellest, et ollakse rase. See on ka päriselus nii. Kui see sinuga juhtub, siis jah, võid olla rase. Peapööritus kaasneb veresuhkru taseme alanemisega ja nüüd tuleb sul tagada see, et toituksid hästi ja jooksid piisavalt vett.

Kehatemperatuuri tõus

Kui oled aktiivselt rasestuda püüdnud, siis oled ka järjekindlalt ovulatsiooniperioodil oma keha basaaltemperatuuri mõõtnud. Kui see on nüüd tõusnud, siis see võib olla märk rasedusest. Kui see jääbki kahe nädala jooksul kõrgeks, siis jah, oled rase.

Määrimine

Oih, kas nüüd algasid päevad? Kui veritsus on väiksem, kui tavaliselt ja ka veidi varem, kui menstruatsioon peaks algama, siis on ilmselt tegemist olukorraga, kus viljastunud munarakk kinnitub emaka seinale ja sellega kaasneb pisike verejooks.

Menstruatsiooni hilinemine

Paljud varajase raseduse tunnused sarnanevad PMS- i tunnustega. Kuidas siis vahet teha, kummaga on tegemist. Kui menstruatsioon on üldiselt regulaarne, kuid seekord jääb hiljaks, siis on aeg oma sammud apteegi poole seada, et osta rasedustest.

Positiivne rasedustest

Enne rasedustesti tegemist ei saa sa kunagi täiesti kindel olla, kas sinust on peagi ema saamas. Kaks triipu testil näitavad seda aga selgelt. Kui test on siiski negatiivne, kuid menstruatsioon pole alanud, tee test mõne päeva pärast uuesti, ehk oli veel testimiseks liiga vara. Ja kui ka järgmine test on positiivne, siis — palju õnne!

Allikas: parenting.com