Londoni Imperial College teadlaste meelest peaksid emad olema teadlikumad faktist, et kui nad valivad keisrilõikega lapse ilmaletoomise, siis suurendavad nad sellega ohtu, et lapsest saab rasvunud täiskasvanu. Eksperdid jõudsid sellisele järeldusele, olles uurinud andmeid neljal kontinendil rohkem kui 150,000 sündinu kohta. Rahvastiku rasvumine on paljudes riikides suur probleem. Inglismaal on näiteks vaid kolmandik täiskasvanutest tervislikus normaalkaalus. Keisrilõikega ilmale toodud beebid suurendavad tulevikus seda arvu veelgi.

Kui meil soovitavad arstid naistel võimaluse korral alati loomuliku sünnituse kasuks otsustada, siis Inglismaal sünnib juba keskmiselt iga neljas beebi keisrilõikega ja erahaigaltes on keisrilõikega ilmale aidatud beebisid rohkem kui 50% kõigist sündidest.
 
Keisrilõikega sünnitamise protsendi tõusul on mitmeid põhjuseid, näiteks on ühiskond muutunud väga valukartlikuks, lisaks tõuseb ka sünnitajate iga ja vanemate emade sünnitused on keerulisemad.
 
Paljude sünnituste puhul on keisrilõige elupäästev võimalus, kui mitte alati ei tehta seda meditsiinilistel põhjustel. Keskmiselt 7% tulevasi emasid, kes kavatsevad keisrilõikega sünnitada, ei oma aga keisrilõikeks vähimatki meditsiinilist põhjust, pressimnie pole nende meelest lihtsalt popp.

Uuringu läbiviijad panid ühtlasi tähele, et need emad, kes otsustasid sünnitada keisrilõikega, tegid suurema tõenäosusega ka otsuse rinnaga toitmisest loobuda. Dr Matthew Hyde seostab ka seda faktorit tulevikus tekkivate võimalike lisakilodega ja ka lapsele ainevahetushäirete tekkimist soodustava aspektina.
Seda asjaolu seletavad nad sellega, et loomuliku sünnituse käigus lülitab organism pressimise mõjul sisse geenid, mis valmistavad beebi organismi toimima väljaspool emakat. Loomulik sünd mõjutab ka lapse soolestiku baktereid, mis mõjutavad ainevahetust ja reguleerivad rasva ladestumist.

Uuringu läbiviijad on veendudnud, et naised peaksid keisrilõike ohtudest rohkem teadlikud olema ja valima sellise viisi lapse ilmaletoomiseks vaid meditsiinilistel põhjusel, aga mitte sellepärast, et loomulik sünnitus on valus, et lemmikämmaemandal võib siis olla vaba päev või et see pole lihtsalt popp.

Allikas: dailymail.co.uk