Mitte tingimata. Aga on arusaadav, et selle pärast muret tunned. Laps pidi mahtuma läbi tupe. See oli pingutav ja valus. Selge see, et niisama lihtsalt see meelest ei lähe. Lõppude lõpuks puudutab seks samu kehaosi mis sünnituski.

Esimesel kuuel nädalal pärast sünnitust võib esineda ebameeldivat tunnet, kui peenis vastu veel mitte täielikult taastunud emakat puutub. Kui nii kiiresti pärast sünnitust tekib seksiisu vaid umbes 10% paaridest. Abiks on asendid, kus peenis ei saa liiga sügavale tungida (näiteks lusikaasend).
Kui teil oli lahklihalõige või -rebend. võib paranemiseks kuluda kuni kuus nädalat. Pärast seda peaks seks olema samasugune nagu varem. Seda ta aga paljudel naistel ei ole: esimesel korral pärast sünnitust keerleb peas segu hirmust ja uudishimust, ihast ja rollikonfliktist (kas üks ema saab üldse nii teha?). Ning muidugi kuulatakse ühe kõrvaga ikkagi last. Abiks on aeg, õrnus ja enese taasavastamine.

Minu tupp on liiga lai

Ärge muretsege, see tõmbub jälle tagasi. Tupp on elastne nagu kummilint. See venib sünnituse ajal äärmuslikult, kuid tõmbub tagasi kohe, kui laps on väljas.
Ämmaemandatel, kes seda naistele pidevalt kinnitavad, on õigus. Seksuaalterapeudid kinnitavad, et nad pole kohanud peaaegu ühtegi meest, kellel oleks seksuaalprobleeme naise laia tupe tõttu. Seega — pole vaja muretseda. Regulaarsed taastumisharjutused (vastavaid kursusi korraldavad haiglad ja ämmaemandad) tugevdavad vaagnapõhjalihaseid ja kindlustavad selle, et põis seksi ajal lekkima ei hakka. Naine, kes on need tehnikad ära õppinud, ei taasta mitte üksnes enda vormi vaid saab ka mehele palju uusi elamusi pakkuda.

Tupp on liiga kuiv

Selle vastu saab abi. Imetamise ajal on östrogeenitase veres madal. Ning see mõjub tõepoolest tupe limanäärmetele, sest need eritavad seetõttu vähem lima. See tähendab, et peate oma partneriga kannatust varuma, kuni teie tupp niiskeks muutub. Mõne imetava naise puhul ei aita ka kannatlikkusest. Sellisel juhul võib kasutada libestit.

Väga tähtis: imetamine ei ole rasestumisvastane vahend! Juba siis, kui kahe imetamiskorra vahele jääb rohkem kui neli tundi, langeb prolaktiivitase veres nii madalale, et ei suuda enam munaraku küpsemist takistada. Seetõttu mõelge rasestumisvastastele vahenditele, kui te just kohe uuesti rasedaks ei soovi jääda.

Sobivad vahendid: kondoom ja minipillid.

Ma näen alt kole välja

Pole vaja muretseda: kahe nädala pärast on kõik jälle hästi!
Umbes 30 protsendil äsjasünnitanutest näevad välised suguorganid juba viis kuni seitse päeva pärast sünnitust välja samasugused nagu enne. Lahklihaõmbluse korral võtab see kauem aega — kaks kuni kolm nädalat. Raske sünnituse tõttu tekkinud tursed ja verevalumid kaovad umbes kahe nädalaga.

Nii palju meditsiinist. Tegelikult tunnevad paljud naised end pärast sünnitust rohkem kui kaks-kolm nädalat justkui haavatuna. Siin aitab vabalt võtmine: isegi kui meditsiiniliselt ei ole sünnitusjärgse vooluse ajal seksimine vastunäidustatud (sekreet ei ole põletikuline), ei ole seks kohustuslik! Teie otsustate, millal te ennast altpoolt taas hästi tunnete.

Aga kui sünnitusest on juba veidi rohkem aega möödas ja seksuaalelu pole endiselt selline nagu sooviskid, siis loe: Kuhu kadus seks?