Kui kaua olete Lottemaad plaaninud?
Janno: Plaane on peetud ligi kümme aastat. Näiteks oli vahepeal mõte rajada Lottemaa Tartusse Raadile, Eesti rahva muuseumi lähedale. Aga sellest ei saanud asja. Ja väga hea, sest praegune koht vastab meie tingimustele ideaalselt. Leiutajateküla asub mere ääres, nagu ka raamatus. Nii kui seda kohta nägime, hakkas kelluke helisema: see on õige paik!

Ettevõtmine on väga mahukas – rajada tuli ju terve küla! Millal ehitustöö pihta hakkas?
Janno: Ehitus ise hakkas pihta eelmise aasta septembris. Aga enne seda tuli palju asju korda ajada.
Kas nüüd võib öelda, et kõik on nii, nagu oleme tahtnud?
Heiki: Osa asju on isegi nii, et ei ole osanud tahta! Aga see maailm elab juba oma elu, meist sõltumatult.

Mille poolest erineb Lottemaa näiteks Soome Muumimaast või Rootsis Vimmerbys asuvast Astrid Lindgreni maast?
Janno: Kõigepealt tahame, et laps, kes Lottemaale külla tuleb, ei jääks pealtvaatajaks. Laps peab tundma, et tal on seal turvaline, et ta on sinna oodatud ja temaga suheldakse. Lottemaal saab osaleda Leiutajateküla igapäevases elus. Platsil käivad ringi Lotte ja teised tegelased ning nendega saab suhelda. Samuti saavad lapsed kõigis majades sees käia ja kõike katsuda. Muumimaa on väga tore, aga seal on paljudes kohtades nöörid ees.
Heiki: Majad ja nende sisustus on loodud filmi eeskujul. Mööbel ka. Lindgreni-maa kujundus on ajalooline, meil ikka spetsiaalselt Lottemaa tarvis tehtud.
Janno: Lottemaal liiguvad ringi kõik Leiutajateküla tegelased: sõbrad Lotte, Bruno ja Albert, nende vanemad Oskar, Anna, Adalbert, Paula, Mati, rändurkoer Klaus, kärbes Jaak ja teised.

Kas kärbes Jaak lendab ka?
Janno: No mis sa ise arvad? ... Kärbes Jaak kõnnib.

Aga mõne Oskari leiutise saab ikka tööle panna?
Heiki: Muidugi! Näiteks välgumasin töötab. Ja muusikamasin. Jäneste majas on igasuguseid atraktsioone. Avatud on planetaarium, mis tutvustab tähtkujusid ja planeete ning kus lapsed saavad saateks kuulata Klausi ja Lotte juttu maailmaruumist. Saab ka Lottemaa kohale „lendu tõusta“, Leiutajateküla linnulennult kaeda.
Janno: Giovanni majas on avatud ka 500-kohaline teatrimaja, kus kolm korda päevas toimub väike näitemäng Lotte ja tema sõprade osalusel. Õhtusel ajal on sealsamas kontserdid ja teatrietendused täiskasvanutele.

Kui vanadele siis Lottemaa mõeldud on?
Janno: See on koguperepark, mis peaks olema huvitav nii suurtele kui ka väikestele. Samas on tähtis, et kõik oleks turvaline ja seetõttu oleme seikluspargi elemendid toonud ohutusse kõrgusesse. Aga kõik saavad kõike proovida.

Kui kaua on Lottemaa avatud?
Janno ja Heiki: Kogu park on avatud kuni 31. augustini. Edasi paneb muist maju uksed kinni, kuid mõni maja on avatud aasta ringi. Siin saab korraldada sünnipäevi ja klassiõhtuid, mõni Pärnu kool võiks pidada siin mõne koolitunni. Ja muidugi plaanime talvel tähistada Lottemaa jõule.

Tean, et lisaks Lottemaale teete tööd ka Lotte aabitsaga. Millal see võiks valmis saada?
Janno: Aabits on põhiosas valmis, aga järgmisel õppeaastal hakkavad seda testima lapsed mitmes koolis. Vastavalt sellele, kuidas meeldib, saame aabitsat täiustada. Aga peagi peaks trükist tulema uus Lotte lasteatlas firmalt Regio – ja see ilmub peale eesti keele ka läti keeles.

Küsis Ilona Martson