Hommikusöök on koolilapse kõige tähtsam söök. Et energiat jätkuks kogu päevaks, peaks hommikusöök sisaldama nii süsivesikuid, rasvu kui ka valke. Esimesed annavad ajule nö kütust tööle hakata, valgud ja rasvad tekitavad hea täiskõhutunde, selgitab hommikusöögi põhireegleid Kaalustalla.ee meeskond.

Hea valik hommikusöögiks on maitsestamata jogurt või kohupiim müsli, pähklite ja puuviljadega. Sobib ka näiteks seemneleib singi- juustu- ja tomativiiluga või praemunaga. Kui eelistad hommikusöögiks putru, lisa sellele kodujuustu või kohupiima, pähkleid ja puuvilju.

Kui koolilõunast jääb väheks

Kuigi enamik 1.-9. klassi lapsi saavad tasuta lõunat süüa ning algklasside lastel sellest täiesti piisab, läheb vanematel lastel tihti ikkagi kõht päeva peale tühjaks. Lisaks lähevad paljud lapsed otse koolist trenni või huviringi ning sellisel juhul on lisa söögiportsjon omal kohal.

Kuna lapsed võivad olla toidu suhtes valivad, on toidu kaasapanek küllaltki raske. Soovitame teha lapsele kaasa hea toitev täisterajahust võileib kvaliteetsest hakklihast kotleti, muna, salati ning tomati- ja kurgiviiludega. Puuvilja võiks lapsele kaasa anda koos pähklitega.

Aju toit

Õppimine on raske ja väsitab. Nii et lisaks kõhutäitmisele peab kooli kaasavõetav toit ka aju turgutama. Riigieksamile soovitatakse kaasa võtta šokolaadi. Energia mõttes mõjub ajule samamoodi nagu šokolaad ka näiteks porgandid, pähklid ja kuivatatud puuviljad ning rukkileib. Neid võib süüa nii eraldi vahepalana kui ka lisada kaasavõetud toidu retseptidesse.

Keskkooliõpilased

Kuna gümnaasiumiõpilastele enam tasuta koolilõunat ette nähtud ei ole, on just nemad suurimas ohus. Eelkõige soovitame koolilõunat osta. Kui aga see ei ole variant või jääb ainult lõunast väheks, soovitame puhvetist rämpstoidu asemel toit kodust kaasa võtta. Kohukesi, jogurteid ja müslibatoone tasuks vältida nende suure suhkrusisalduse tõttu ning eelistada eelpool välja toodud variante.

Kahjulik mõju

Nälgimine ja ebaregulaarne toitumine on kiireim tee ülekaalulisuseni ja toitumishäireteni. Seepärast on väga oluline jälgida, et laps tervislikult ja korralikult toituks. Planeerige lapsega nädala toidumenüüd näiteks koos — nii on kindel, et kaasapandud toidud lapsele maitsevad ning lisaks annate isiklikku eeskuju. Ei tasu unustada, et lapsed õpivad eelkõige kodus.