Raseduse ajal tuleb hammaste tervisele pöörata hoolikalt tähelepanu ning vajadusel kiiresti ja õigesti reageerida, sest hammaste tervis ja põletikud suus võivad mõjutada ka loodet ja raseduse kulgu. Hambaravi on aga sel perioodil mitmetel põhjustel tavapärasest keerukam ja teatud tingimustel seotud ka riskidega. Seetõttu on väga oluline, et lapseootel naisel oleks hambaarst või suuhügienist, kes annab head nõu ning aitab vajadusel riske kaaluda.

Rasedusaegse igemepõletikuga tuleb tegeleda

Rasedusega toimuvad kehas hormonaalsed muutused, mis suus väljenduvad tavaliselt igemepõletiku näol. See ei juhtu loomulikult kõigiga, kuid on üsna levinud. Rasedusaegne igemepõletik väljendub veidi teistmoodi kui tavaline igemepõletik — igemed on hellad ja punetavad, hakkavad kiiremini veritsema, suus on halb maitse ja igemed justkui vohaksid suus. Hambaarstid suudavad tavaliselt silmaga peale vaadates eristada, kas tegu on rasedusaegse või tavalise igemepõletikuga.

Loote ja tulevase ema tervise jaoks on väga oluline igemepõletikku võimalikult ruttu ravida. Põletikulised protsessid on kahjulikud nii lootele kui ka naisele endale ning võivad esile kutsuda raseduse katkemise või enneaegse sünnituse. Samuti on põletikud suus riskiteguriks ka südamehaiguse tekkele. Rasedusaegset igemepõletikku ravimata jättes võib see edasi areneda raskemaks hambakinnituskoe haiguseks ehk parodontiidiks.

Õigeaegse ravi korral kaob rasedusaegne igemepõletik ära. Selleks tuleb pöörduda suuhügienisti poole, kes eemaldab põhjalikult igemealuse ja igemepealse hambakivi, puhastab hambapinnad katust ja poleerib siledaks. Põhjalik puhastus aitab bakteritest lahti saada ning leevendab oluliselt põletikku. Kodus tuleks järgida suuhügienisti poolt antud juhiseid, et hammaste ja igemete tervis püsiks korras. Lõplikult kaob rasedusaegne igemepõletik pärast sünnitust.

Hambaid tuleb raseduse ajal ravida ettevaatlikult

Hambaravi on raseduse ajal komplitseeritud ja seotud riskidega, mistõttu oleks võimalusel kõige parem teha enne raseduse planeerimist hambad täielikult korda. Raseduse esimesel paaril kuul ja viimasel paaril kuul on hambaravi reeglina vastunäidustatud, sest võib raseduse katkestada või sünnituse esile kutsuda. Vahepealsetel kuudel võib hambaid vajadusel parandada, kuid kogu raseduse vältel ei tohiks teha tuimestust — ema ja lapse vereringe on ühine, mistõttu võib loode saada kahjustada. Kogu raseduse ajal tuleks vältida ka röntgenit.

Kui on siiski tungiv vajadus hambaravi järgi, näiteks tugev hambavalu või suur põletik, tuleks kindlasti kohe hambaarstiga nõu pidada. Põletikulised protsessid ja ema valust tingitud stress võivad lootele väga halvasti mõjuda. Koos tuleb kaaluda ravimise ja ravimata jätmise riske, aga ka tuimestuse ja röntgeni riske ning siis koos arstiga otsustada ja vastavalt sellele käituda.

Toitumine ja oksendamine tekitavad happerünnaku

Raseduse ajal võivad näksimisharjumused muutuda ning enamasti mitte hammastele soodsamas suunas. Näksimine võib küll iiveldust vähendada, aga hammastele on pidev happerünnak väga halb — muudab hambaemaili pehmeks, mis omakorda teeb hamba vastuvõtlikuks kaariesepisikule. Happerünnaku peatamiseks suus on soovituslik pärast näksimist loputada suud veega või pista suhu ksülitooli sisaldav närimiskumm.

Raseduse alguses võib esineda ka oksendamist. See tekitab koheselt suhu happelise keskkonna. Seega tuleks ka pärast oksendamist suud veega loputada.

Oluline on meeles pidada, et hambaemail on pärast söömist ja pärast oksendamist happerünnakust habras. Kui kiirustada kohe hambaid pesema, saab hambaemail kahjustada. Alati tuleb pärast söömist või oksendamist oodata happerünnaku taandumiseks pool tundi enne, kui hambaid harjata võib.

Raseduse ajal võib organismis tekkida paljude ainete/vitamiinide puudus, mida korvatakse toidulisandite ja muude ainetega. Üks levinumatest, mida raseduse ajal tarbitakse, on rauapreparaat. Rauapreparaadi pikaajalisel kasutamisel muutuvad hambapinnad tumedaks ja hambaharjaga seda kodus ise ära ei saa. Kui rauapreparaadi kuur on läbi, saab määrdunud hambad uuesti puhtaks suuhügienisti juures, kes poleerib hambaid soodapesuriga.

Pärast lapse sündi

Ja kui laps on juba sündinud, siis tasub meeles pidada, et alates esimese hamba lõikumisest kuni 18-eluaastani vastutavad vanemad oma lapse tervise, sealhulgas hammaste tervise eest. See on eluperiood, kus kinnistuvad reeglid, traditsioonid ja kohustused, mida inimene järgib oma tervise eest hoolitsemisel kogu ülejäänud elu.

Seega oleks hea, kui pere käiks kaks korda aastas hambaarsti juures ja kord aastas suuhügienisti juures hambaid ja suuõõnt põhjalikult puhastamas ning muidugi järgiks hambaarsti ja suuhügienisti poolt antud õigeid koduse suuhoolduse nõuandeid. Kui vanemad on olnud nii enda kui ka oma lapse hammaste tervise eest hoolitsemisel järjepidevad, siis laps jätkab sisse käidud rada iseseisvalt ja tervete hammastega.