Iga lapsevanem teab, et laste sünnipäevade puhul on hulgaliselt kirjutamata reegleid, mille vastu eksimine võib nii mõnegi suure ja väikese tegelase silmis kõvasti su mainet rikkuda. Aga ikka on vanemaid, kes neist reeglitest lausa teadlikult kinni ei pea.

Anna märku, kui pole olukorraga rahul

Üks ema, kelle lapse sünnipäevale paar külalist ilma teatamata kohale ei ilmunud, viis sellest hoolimata nendele lastele kooli pisikesed tänukingitused. Just samasugused kingikotikesed nagu said kõik need lapsed, kes kohal käisid. Kui peol olnud lastele vaatasid kotikesest vastu rõõmsate nägudega küpsisemeheikesed, siis puudujate küpsisemehikesd olid pettunud nägudega.

Aga ka vastupidine näide. Kutsele oli märgitud, et saabumisest tuleks teada anda, kuid ikka on keegi selline ema, kes ei vasta kutsele midagi, kuid ilmub koos lapsega siiski peole kohale. Sünnipäevalapse vanem lahendas selle nii, et naeratas külmalt, pressis teiste toolide vahele veel ühe, otsis ekstra nõud, luges üle külaliste kingipakid ja tõstis seal asju ümber ning siis sõnas külalistele, et küll on tore, et te nii ootamatult saabusite, vabandage, et me teie tulekuks valmis polnud!

Otsusta, kuidas suhtud kutsumata külalistesse

Ootamatud lisakülalised on külalised, kelle saabumiseks sa valmistunud pole. See peaks ju kõikidele selge olema. Kuid siiski on piisavalt emasid, kes toovad sünnipäevapeole koos kutsutud külalisega ka tema noorema või vanema õe või venna.

Näide: lisalapse toonud ema teatas, et sellest pole tõesti midagi, kui peokorraldajal ekstra lapse jaoks ei tänukinke, laua ääres kohta ega peomänguvarustust pole. "Sellest pole midagi", teatas ta rõõmsalt lahkudes ja peokorraldajale probleemi kaela jättes. Sünnipäevalapse ema polnud selleks valmis, sest pidu oli korraldatud nii, et maksti täpselt laste arvu pealt. Järgmine kord saatis ta kutsed meilitsi, lisades lõppu, et külaliste õed vennad on alati oodatud, ekstra külalise lisandumine maksab... summa.

Kui vana külalise võib laste sünnipäevale omapead jätta?

Igaüks teab ise kõige paremini, millega tema laps toime tuleb ja kuidas võõras seltskonnas käitub. Kui sünnipäevakülaline on sellises eas, kus ta veel pisut abi vajab, ehk enam-vähem kahene, siis on siiski vanemaid, kes oma mudilase lihtsalt üle ukse sisse lükkavad ja kiirelt kaovad, ehkki neile on mainitud, et ka emad on peole oodatud, sest lapsed on nii väikesed. Sellise juhtumi lahendas üks peokorraldaja nii, et ema saabudes kirjeldas küll naeratava näoga, kuid piisavalt valjusti, kuidas külalisel pidi peput pühkima, tema kaklusi lahutama, tema emme-igatsusega tegelema, selgitama, et ta ei ole sünnipäevalaps, kes kõik kingid endale saab jne.

Teine asi on see, kuidas saada lahti ülihoolitsevast seitsmeaastase külalise emast, kes ei kavatsegi lapsi peokorraldajate hoolde jätta vaid pühib oma lapse nina, tõstab ta pükse, segab end laste mängudesse jne. Sellisel juhul soovitatakse külalise emale konkreetselt öelda, et pidu saab läbi kolme tunni pärast ja ootame vanemaid siis tagasi.

Kui lapse peole on kutsutud terve klass

Siis mõtle, kus on kõige parem seda pidu pidada. Sest igas klassis võib olla lapsi, kelle kodune taust võib olla mõnevõrra probleemiks. Laps pole ju süüdi selles, millise mentaliteediga kodus ta kasvab, missuguseid sõnu seal kasutatakse ja kui palju sugulasi tal vangis istub. Kuid pärast seda, kui selline külaline on sünnipäevalapse kodus ebasobivalt käitunud, otsustas, üks ema, et ta ei hakka klassipeo puhul lapsi valima, kui teeb peo alati mängukeskuses. Selline lahendus aitab vältida ka lahterdamist - kes missuguses kodus elab.

Kui on oht, et külalisest saab peokorraldaja täiskohaga abiline

Kuidas lahendada olukorda, kus peokorraldajast ema on planeerinud ühte kodusesse üritusse nii palju tegevusi, et ta teab juba ette, et endal tal seda kõike ohjata ei õnnestu. Niisiis haarab ta küünarnukist igal saabuval külalise vanemal ja rakendab ta tööle. Kellel tuleb olla laste mängus kohtunik, kellel viilutada arbuusi, kes peab pesema värviseid lapsi. Lahenduseks soovitatakse niisugusel emal kas palgata peokorraldaja või anda juba enne pidu teada, mis tegevuste juures ta teiste vanemate abi ootab. Vastasel juhul tuleb külaliste vanematel, kes on juba rõõmsad paari lastevaba tunni üle, selle asemel hoopis topeltkoguses lastega tegelema hakata.

Kes jääb, kes läheb ja kuidas seda korraldada

Aga tuleb ette ka selliseid olukordi, kus on tegemist koduse peoga, kus mitme lapse külalised on sinu sõbrannad, kelle sa südamlikult koogile kutsud. Mida aga teha nende vanematega, kes seisavad oma lapsega õnnitlusjärjekorras kohe sõbrannade taga, kuid kellega sa lähemalt ei suhtle. Emad soovitavad ilma igasuguse häbitundega rõõmsalt laps vastu võtta ja öelda viisakalt: "Tore, et tulite, kohtume siis kolme tunni pärast!"

Aga missuguseid sünnipäevaolukordi on sinul tulnud lahendada?