Kuna mina olen Tallinnasse sisse kirjutatud, samuti ka mu elukaaslane ning ka lapsed saavad Tallinnasse kirjutatud, siis meie saame taotlema hakata Tallinna linna toetust , mis on siis 320€ lapse kohta. Tallinna linna toetus makstakse välja kahes osas — 160€ siis, kui laps on sündinud ning teine pool sellest siis, kui laps saab aastaseks.

Riiklik sünnitoetus on samuti 320€ lapse kohta, ent kui peaksid sündima kolmikud või veelgi suurem arv lapsi, siis on see summa 1000€ lapse kohta. Selle jaoks saab taotluse esitada eesti.ee’s või siis sotsiaalkindlustusametis.

Selle aasta 1.jaanuarist tõsteti ka lapsetoetust, senise 19,18€ asemel saab nüüd 45€. Esimesed kaks last saavad siis mõlemad 45€ ning alates kolmandast lapsest 100€/lapse kohta.

Nagu ma nüüdseks olen aru saanud, siis vanemahüvitise taotluse saan ma esitada juba dekreedi ajal, et kui dekreet läbi saab, siis hakkan saama kohe peale seda igakuist vanemahüvitist. Dekreeti plaanin ma jääda märtsi alguses, seega oskan vanemahüvitise taotluse kohta täpsemalt alles siis kirjutada.

Kas ma ikka saan õigesti aru? Peab see siis kõik nii keeruline olema?

Just hiljuti sain ka teada, et alates 1. jaanuarist 2013 teeb riik ka 4% täiendavaid sissemakseid pensioni II-se  sambasse. Seda õigust saab kasutada üks lapsevanem, kes kasvatab kuni kolmeaastast last. Seega, kui kaksikud ära sünnivad, siis peame elukaaslasega otsustama, kumb meist teeb selle avalduse, et riik teeks täiendavaid sissemakseid iga kuu. Tegelikult peaks ka seda veidi uurima, et kas see asi kehtib ka kuidagi teisiti, kui me saame kaksikud.

Ka isad saavad jääda 10 päevasele puhkusele — selleks peavad nad esitama avalduse tööandjale. Õigus puhkust välja võtta on 2 kuud enne ning 2 kuud pärast lapse sündi. Kui isad soovivad võtta välja selle puhkuse enne lapse sündi, siis arvestatakse lapse eeldatavat sünnitähtaega.

Sellest aastast muutus ka Tallinna beebipakk, enam ei toeta seda projekti Wendre, kes toetas beebipakki eelnevatel aastatel teki ning padjaga. Tänavu aasta pakis on aga järgmised asjad :

  1. Magamiskott-tekk vastsündinule (90 cm), edaspidi kasutatav tekina

  2. Kõrvadega müts, suurus 64 cm

  3. Body pikkade varrukatega suurusele 74 cm

  4. Pihaosaga sipukad suurusele 74 cm

  5. Jakk suurusele 70 cm koos jalaotsteta pükstega suurusega 70 cm

  6. Soe 2-kihiline (voodriga) kombinesoon suurusele 70 cm

  7. Mähkmete (vähemalt 3 tükki komplektis) komplekt imikule kehamassiga 3-6 kg.

  8. Naba puhastusvahend, mis peab olema lapse tervisele ohutu

  9. Vatipulgad naba puhastamiseks

See aasta on kuulutatud ka muusika-aastaks, seega saavad kõik vastsündinud endale vastava tunnistuse ning linnuvile. Kui ma seda vilet vaatasin, siis tuli meelde, kuidas mina väikse plikatirtsuna sellega vilistasin. Vanaema juures see pillike oli ning seal sai ikka alatihti sinna vesi sisse lastud ning sellega mängitud.

Olin just mõned päevad haiglas, kuna tervis andis tunda. See oli päris hirmutav. Õnneks nüüd on kõik korras, kuid edaspidi tuleb olla rahulik ning tegutseda kindla režiimiga. Saan nüüd end täielikult pühendada endale, kaksikutele ja kodule ning saan oma unevajaduse täis magada, sest ma juba tean, et ega ma enam siis nii palju magada ei saa, kui tibud on ära sündinud. Pean ka kiitma ITK suurepärast personali, kes teevad oma tööd suurepäraselt ning on üldse väga väga toredad! Samas loodan, et enne sünnitust sinna enam ei satu. Oma kodus on ju ikka kõige kõige parem olla. 

Mul on teine, pisut iskiklikum blogi ka: http://elukaksikutega.blogspot.com/